Izvor: RTS, 11.Jun.2023, 06:13

Финале Ролан Гароса – Новак против Руда за историјски 23. гренд слем трофеј

Новак Ђоковић игра против Каспера Руда финални меч на овогодишњем Ролан Гаросу. Најбољи српски тенисер има прилику да освоји трећи трофеј на Купу мускетара, али и свој 23. гренд слем пехар у каријери чиме би се осамио на првом месту вечне листе освајача престижних >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << турнира. Меч на стадиону "Филип Шатрије" почиње око 14.30, кретање резултата можете да пратите на нашем порталу.
Према многим критеријумима и статистичким категоријама, Новак Ђоковић је најбољи тенисер у историји белог спорта, али новим тријумфом у Паризу учинио би још један велики корак ка спортској бесмртности.
Најбољи српски тенисер против Каспера Руда игра своје седмо финале на Ролан Гаросу, а победа би му донела трећу титулу у Паризу и 23. гренд слем трофеј у каријери, што нико никада није урадио у мушком тенису.
Новак и Рафа тренутно су изједначени са по 22. освојена мејџорса, док у женској конкуренцији Маргарет Корт има 24, а Серена Вилијамс 23.
Ђоковић је неколико пута истицао да је у овој фази његове каријере акценат на освајању гренд слем титула које би поставиле добар темељ за постављање апсолутног рекорда, који ће тешко бити достигнут у деценијама које долазе.
Новаку у финалу неће бити лако. Јесте српски тенисер победио у сва четири досадашња међусобна дуела против Руда, али Норвежанин у Паризу игра можда и најбоље у каријери, а и прошле сезоне је играо финале на "Шатријеу" и изгубио од Надала.
У претходних шест мечева на париској шљаци, Руд је изгубио само три сета, да би сав таленат и квалитет показао у полуфиналу, убедљиво савладавши Александера Зверева са 6:3, 6:4, 6:0.
Новак је полако подизао форму како је турнир одмицао, изгубио је само два сета у Паризу – један од Хачанова у четвртфиналу, други од Алкараза у полуфиналу такмичења.
Упркос томе, Ђоковић је против младог Шпанца и тренутно првог светског тенисера био доминантан, не занемарујући Алкаразове проблеме са грчевима.
Новак је у серији од 20 узастопних победа на гренд слем турнирима, а у Паризу игра своје 34. финале на неком од четири највећа тениска турнира.
Без обзира на тренутну физичку спрему, Новак је фаворит у финалном мечу, највише захваљујући огромном искуству које има на великим турнирима, али и због менталне снаге која најчешће долази до изражаја у најважнијим моментима и најважнијим мечевима.
Руд има своје квалитете, које је већ показао нарочито на мечевима против Рунеа и Зверева, али чини се да је против играча који зна шта жели и који живи за велике трофеје у подређеном положају.
Финални меч на Ролан Гаросу заказан је за 14.30 часова на централном терену "Филип Шатрије", а текстуални пренос дуела и кретање резултата можете пратити на нашем порталу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.