Izvor: RTS, 05.Feb.2024, 09:16

Мундијал 2026. почиње у Мексико Ситију, Њу Џерзи домаћин финала

Светско првенство у фудбалу 2026. године почеће на Стадиону Астека у Мексико Ситију, док ће финале бити одиграно у Њу Џерзију, саопштила је Фифа.
Првенство света у фудбалу 2026. године биће прво у историји на којем ће учествовати 48 репрезентација, али >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и прво које ће бити одржано у три државе – 13 мечева ће бити одиграно у Мексику, 13 у Канади, док ће домаћин 78 утакмица бити Сједињене Америчке Државе.

Мундијал ће почети 11. јуна утакмицом на Стадиону Астека у Мексико Ситију, док ће домаћин финала, које је на програму 19. јула, бити Њу Џерзи.
Легендарни спортски објекат у Мексико Ситију реновиран је неколико пута и може да прими 87.523 навијача, док ће дуел за титулу шампиона света у Њу Џерзију гледати 82.500 љубитеља фудбала.
На Стадиону Астека су играна два финала Мундијала – 1970. када су Бразилци са Пелеом били најбољи на планети, а потом и 1986. када су Аргентинци са Марадоном освојили титулу, последњу пре оне у Катару.
Вишенаменски стадион у Њу Џерзију, који ће 2026. угостити две најбоље селекције на планети, отворен је 2010. године. Дом је НФЛ тимова Њујорк џајантса и Њујорк џетса, а на њему је одиграно и финале Копа Америка 2016. године. Чиле је тада победио Аргентину након извођења пенала.
Фифа је саопштила и да ће друга утакмица на првенству света 2026. бити одиграна 12. јуна у Торонту, док ће надметање у САД почети 13. јуна у Лос Анђелесу.
Укупно 16 градова у три државе је на списку домаћина: Ванкувер, Сијетл, Сан Франциско, Лос Анђелес, Гвадалхара, Мексико Сити, Монтереј, Хјустон, Далас, Канзас Сити, Атланта, Мајами, Торонто, Бостон, Филаделфија и Њу Џерзи.
На Мундијалу ће играти 16 репрезентација из Европе. Биће формирано 12 квалификационих група и само победници иду директно у Америку. Преостала четири места су резервисана за победнике баража у којем ће учествовати 12 другопласираних и четири тима на основу пласман у Лиги нација. На четири "стазе" (полуфинале и финале) само ће најбољи отићи на првенство света.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.