Izvor: RTS, 20.Jun.2023, 10:22

Франк Штаблер и Михаин Лопез промотери Светског првенства у рвању 2023.

Рвачки савез Србије и Београд другу годину заредом биће домаћин Светског првенства за сениоре од 16. до 24. септембра у "Штарк арени", подсетио је Рукометни савез Србије. Промотери светског надметања су две рвачке легенде Франк Штаблер и Михаин Лопез. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Овогодишњи шампионат посебно је важан, јер представља прво квалификационо такмичење за Олимпијске игре у Паризу 2024. па се очекује више од 2.000 акредитованих учесника и велики број публике из целог света.

Колико је значајно овогодишње Светско првенство говори и чињеница да су промотери две рвачке легенде. У питању је немац Франк Штаблер, троструки светски шампион и освајач две светске бронзе. Штаблер је јавности познат и по томе што му је највећи противник био српски олимпијски шампион Давор Штефанек.
Други промотер је Михаин Лопез са Кубе, четвороструки олимпијски победник, петоструки светски шампион и освајач чак 32 златне медаље. Они су желели да буду део историјских дешавања у Србији.
Србија има озбиљан задатак да оправда висока очекивања Светске рвачке федерације, учесника и гостију.
"Поносни смо што исписујемо рвачку историју медаљама наших спортиста у свим узрасним категоријама, али и што смо од стране Светске рвачке федерације означени као најбољи организатори СП јер смо испунили изузетно високе стандарде УWW-а. То је и главни разлог због ког смо добили прилику да се опет покажемо као одлични домаћини и угостимо рвачке асове", изјавио је председник Рвачког савеза Србије (РСС) Жељко Трајковић.
Он је истакао да је циљ српских рвача квалификације за ОИ у Паризу.
"Стручни штаб има јасно дефинисан програм, репрезентација је завршила припреме у Турској, сада су у Шпанији па ће даље ићи у Бугарску, Македонију. Морам да се захвалим нашој земљи, Олимпијском комитету и Министарству спорта на дугогодишњој помоћи због које можемо да обезбедимо најбоље услове који су потпуно равноправни са најразвијенијим рвачким велесилама, што је круцијално за успех", додао је председник РСС.
Србија је од 1955. године освојила 110 медаља у сениорској конкуренцији на великим такмичењима.
"Од којих је пола освојено у последњих 20 година. Пет историјских медаља које су освојене прошле године на СП, као и четири са овогодишњег Европског првенства у Загребу показују да је Србија земља рвања, а посебно ме радује чињеница да се све више деце бави рвањем. Зато позивам све љубитеље спорта, квалитетних и атрактивних борби, али и оне који воле да уживају у доброј атмосфери и проводу да дођу у 'Штарк арену' од 16. до 24. септембра и навијају за Србију", истакао је Трајковић.
РСС наводи да ће публика за девет дана СП имати прилику да прати борбе олимпијских, светских и европских шампиона, а на програму ће прво бити слободан стил, затим рвање за жене и на крају грчко-римски стил.
Овогодишњи забавни програм биће доста динамичан, а на свечаном отварању 16. септембра очекује се и наступ музичке звезде, а ко је у питању биће ускоро откривено. Информације око СП 2023. ускоро ће бити објављене на званичним каналима РСС.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.