Izvor: RTS, 10.Sep.2023, 07:44

Србија против Немачке у финалу Мундобаскета, прилика да се злато после више од две деценије врати кући (14.40 РТС 1)

Кошаркашка репрезентација Србије против Немачке од 14.40 у Пасају игра финале Светског првенства. Пешићеви “орлови“ имају прилику да Србији донесу шесту титулу планетарног првака, док ће се Немци борити за своју прву. Утакмицу у директном преносу можете пратити >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на Првом програму РТС-а, а њен ток из часа у час и на нашем порталу.
Малo ко је очекивао да ће Србија у овом саставу и под вођством Светислава Пешића стићи до саме завршнице Мундобаскета.
На одушевљење свих, а поготово оних који су највише сумњали, национална селекција "земље кошарке" имаће прилику да са златом маше са балкона "Старог двора".
"Орлови“ су играли добро у групној фази, а потом је уследио пораз од Италије у ком је Србија прокоцкала 16 поена предности, изгубила меч, и у једној утакмици достигла врхунац, али и само дно своје игре.
Овај пораз раздрмао је екипу Светислава Пешића којој је свака наредна утакмица била најбитнија јер је одлучивала о проласку у наредне рунде такмичења.
Србија је доминантно добила утакмицу против Доминиканске Републике 112:79 и тиме изборила пласман у четвртфинале.
У овој рунди такмичења "орлови" су се састали са Литванцима који су коло раније надиграли Сједињене Државе и послали их на мегдан са Италијанима.
Утакмица за коју се сматрало да може бити незгодна рутински је припала српским кошаркашима 87:68 јер је једина неизвесност виђена у првој четвртини.
Једина препрека до сигурне медаље након ових мечева била је Канада, репрезентација са осам НБА играча, три евролигаша и једним са колеџа.
По именима, свакако познатија навијачима широм света, али по тимским могућностима знатно лошија од европских.
Изабраници Карија Пешића зауставили су Шеја Гилџуса-Александера, звезду тима у којем остатак екипе не зна шта ће да ради ако лопта није у његовом поседу.
Рецепт из ранијих мечева: чврста одбрана и стрпљива игра у нападу донели су Србији победу 95:86 и прилику да се бори за шесто светско злато.
Србија (са Југославијом) у финалима највеће светске смотре у кошарци учествовала је девет пута и има пет победа и четири пораза.
Немцима је ово прво финале, а до сада су једину медаљу на Мундобаскетима освојили 2002. године у Индијанаполису када су били трећи, а када је тадашња Југославија коју је предводио баш Пешић постала шампион последњи пут.
Екипе су се у новијој историји састајале осам пута и имају исти број победа и пораза.
Обе селекције које играју финале пре првенства нису виђене ни у првих шест фаворита у борби за неку од медаља.
Дуел "отписаних" игра се од 14.40 са директним преносом на Првом програму РТС-а, а његов ток можете пратити и на нашем порталу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.