Izvor: RTS, 13.Mar.2024, 01:07

Северни Лондон слави Рају - Арсенал након 14 година међу осам најбољих у Европи

Фудбалери Арсенала пласирали су се у четвртфинале Лиге шампиона пошто су прецизније од екипе Порта (4:2) шутирали пенале након 120 минута игре завршених резултатом 1:0 за домаће.
Укупно 210 минута фудбала није било довољно фудбалерима Арсенала и Порта >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да реше ко ће у четвртфинале Лиге шампиона, па су на крају одлучили пенали, а сигурније су их изводили играчи енглеског тима.
Славиће Северни Лондон голмана Рају који је у другој и четвртој серији одбранио једанаестерце Вендела и Галена и погурао своју екипу међу осам најбољих у Европи, где се није нашла још од 2010. године.
Спрам важности, тврда је и узбудљива била утакмица на "Емирејтсу", са мало лепих потеза, квалитетног фудбала и шанси, али препуна тензије, нервозе и снажних дуела којима је у доброј мери кумовао и главни судија Клемон Турпан одлуком да пусти нешто оштрију игру.
Арсенал је био у нужди да јури гол заостатка из Португалије, али је првих 35 минута на "Емирејтсу" протекло по вољи гостију. Тим Микела Артете јесте био нешто конкретнији ривал, покушавао је да се наметне, али прилично опрезно и бојажљиво. Створио је неколико шанси, али ниједну истински опасну по Порто који је умео и да одговори са два неугодна и снажна ударца Еванилсона.
Покушавали су домаћи високим пресингом на половини противника да што пре дођу до лопте и организују брзе нападе, али су мирни дефанзивци Порта дуго одолевали, све док их у 41. минуту маестралном асистенцијом није надмудрио Мартин Едегард.
Норвежанин је луцидно провукао лопту за Тросара који је утрчао иза леђа тројице играча Порта и прецизним ударцем из шеснаестерца погодио мрежу за вођство од 1:0 и укупних 1:1 у двомечу.
У другом полувремену, како се меч ближио крају, Арсенал је појачавао притисак. Смењивали су се напади пред голом гостију, ређали су се аути и корнери које су домаћи изводили, али су мреже мировале.
У 67. минуту Едегард је искористио ужасну грешку у комуникацији штопера Порта Пепеа и голмана Коште, одузео им је лопту око које нису могли да се договоре чија је и проследио је у гол, али је погодак поништен јер судија Турпан видео фаул Хаверца над чуваром мреже Порта.
Жустро су протестовали домаћи, а предњачио је Микел Артета, због чега је добио жути картон, а веома брзо му се међу јавно опоменутима придружио и колега са суседне клупе, пошто је на терену све врцало од дуела, а уз аут-линију од приговора арбитрима.
И када је истекао 90. минут на семафору је још увек писало 1:0, а додатних 30 као да се нису ни играли. Очигледно је било да Арсенал мање жели пенале, али није налазио начин да их избегне.
Једину прилику вредну пажње имао је Сака у 110. минуту, када се нашао у изгледној ситуацији да из непосредне близине гола заврши течну акцију Арсенала, али га је у последњи час изблокирао Отавио.
Испоставило се да гости нису с правом прижељкивали пенале, па се, заједно са бројним навијачима који су их подржали и на гостовању, поражени враћају у Португалију и окрећу домаћем првенству у којем им лидер Спортинг бежи за седам бодова, док ће Арсенал у петак сазнати противника у четвртфиналу елитног европског такмичења.
Актер у поразу португалског тима био је и репрезентативац Србије Марко Грујић који је пред сам крај другог полувремена заменио повређеног Варелу. Некадашњи играч Црвене звезде један је од само двојице играча Порта који су били прецизни са беле тачке.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.