Izvor: RTS, 27.Jul.2023, 11:25

Норвежанка Харила и њен водич у рекодном периоду на 14 светских врхова

Норвежанка Кристин Харила (37) и њен непалски водич Тењен Лама (35) попели су се на К2, други највиши врх на свету од 8.611 метара. То је 14. највиши планински врх који су они освојили за нешто више од три месеца, поставши најбржи пењачи на свету на све врхове изнад 8.000 метара >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у најкраћем временском периоду.
Кристин Харила и Тењен Лама су се попели на К2 са још осам водича, рекао је генерални директор компаније "Севен самит трекс" Таши Лакпа која пружа логистичку помоћ планинарима.

Пењање на свих 14 највиших светских врхова за неколико месеци је изазов и подвиг за који су многим потребне године, пренео је Ројтерс.
Претходни рекорд држао је Нирмал Пурја из Непала који је освојио све највише врхове за шест месеци и недељу дана 2019. године.
Нови подвиг тек треба да буде потврђен у Гинисовој књизи светских рекорда.
Норвежанка Харила и њен непалски водич освојили су врх Шишапангме у кинеском региону Тибет 26. априла и од тада су се попели на Еверест и још укупно 12 врхова у Непалу и Пакистану, освојивши свих 14 врхова током 92 дана.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.