Izvor: RTS, 23.Feb.2024, 14:04

Олимпијски комитет Србије обележио 114. рођендан

Олимпијски комитет Србије обележио је 114. рођендан у београдском хотелу "Москва", где је 23. фебруара 1910. основан Српски олимпијски клуб.
На данашњи дан, на четвртом спрату београдског хотела "Москва", у редакцији листа "Ново време", 18 официра на челу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << са Светомиром Ђукићем, основали су Српски олимпијски клуб и поставили темеље Олимпијског покрета у Краљевини Србији.
Поштујући вишегодишњу традицију, председник ОКС-а Божидар Маљковић и министар спорта Зоран Гајић поставили су ловоров венац на спомен-плочу испред хотела "Москва" и интонирана је химна Републике Србије.
Маљковић и чланови Тима Србија за Олимпијске игре Париз 2024 - кошаркашица и освајачица бронзане олимпијске медаље из Рио де Жанеира 2016. године Саша Чађо и најбољи српски пливач Андреј Барна заједно су исекли традиционалну Олимпијску торту.
"Велика ми је част што данас имам прилику да вас поздравим са овог места, где је пре 114 година велики визионар генерал Светомир Ђукић, заједно са групом младих официра школованих у Француској, основао Српски олимпијски клуб и поставио темеље олимпијског покрета у Србији. Ретко која земља на свету може да се похвали тако дугом олимпијском традицијом. Кроз своју 114 година дугу историју, Олимпијски комитет Србије је изградио свој углед и репутацију у међународној олимпијској породици, а наши олимпијци су врхунским спортским резултатима оставили дубок траг у олимпијској историји. Богато олимпијско наслеђе чини нас веома поносним, али нас и обавезује да га додатно обогатимо за неке будуће генерације олимпијске породице у Србији", рекао је председник ОКС Божидар Маљковић.
Главни фокус Олимпијског комитета Србије у овој години су Олимпијске игре у Паризу, односно обезбеђивање оптималних услова за припреме и наступ наших спортиста на највећој спортској смотри, додао је први човек ОКС.
"Наравно, у томе имамо снажну и безрезервну подршку свих наших институционалних и комерцијалних партнера. Многи наши спортисти су нас обрадовали освојеним квотама и нормама, попут Саше и Андреја који су данас са нама, док ће други тек потврдити своје учешће на Олимпијским играма у престоници Француске. Користим прилику да спортистима са овог места пожелим, пре свега добро здравље, нека вредно тренирају, а ми смо ту да их подржимо да дају свој максимум и да управо на Олимпијским играма остваре своје најбоље резултате, који ће све нас учинити поносним и дати нам пуно повода за славље", поручио је Маљковић.
Министар спорта Гајић истакао је да је спорт изузетно важан медиј, који развија патриотизам, припадност свакој нацији, па и нашој, српској.
"Сходно томе, улога свих вас који сте овде, који сте укључени у систем спорта, заиста је немерљива. Држава у великој мери помаже спорт, односно вама који се бавите спортом. Као земља смо у врху по премији за златну олимпијску медаљу, коју се надамо да ћемо што више исплатити. То је један од формалних показатеља колико је држави и нашем народу стало до спорта, али не само до спорта као таквог, него до спорта као изузетно важног техничког алата у смислу заокруживања државности, развијања патриотизма и здравог начина живота", рекао је Гајић.
Надамо се да ћемо бити успешни на предстојећим Олимпијским играма и да ћемо досањати тај двоцифрени број медаља, додао је министар спорта.
"Користим ову прилику да пожелим свим нашим спортистима да што више њих освоји медаље и да што више “оштете” државну касу, да добију премије за олимпијске медаље, али првенствено да сви наши спортисти имају здравља како би могли успешно да спроведу тренажни и такмичарски процес", поручио је Гајић.
Прослави рођендана присуствовала је и министарка просвете Славица Ђукић-Дејановић, члан Извршног одбора Међународног олимпијског комитета и председник Светске рвачке федерације Ненад Лаловић, многобројне званице из света спорта, олимпијци, пријатељи и партнери Олимпијског комитета Србије, као и представници Амбасаде Француске у Србији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.