110 godina FS Srbije

Izvor: B92, 28.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

110 godina FS Srbije



Fudbalski savez Srbije proslavio je 110 godina postojanja. Svečanost u Skupštini Beograda počela je emitovanjem filma o istoriji fudbala u Srbiji, a prisutnima se obratio predsednik Saveza Zoran Terzić.

"U Srbiji imamo preko 2.000 klubova, više od 100.000 registrovanih fudbalera, ali smo svesni i velike brzine našeg napredovanja", rekao je Terzić.

Terzić se, takođe, zahvalio "fudbalskoj Crnoj Gori" i poželeo joj puno uspeha u budućnosti u kojoj će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbija i Crna Gora funkcionisati odvojeno.

"Imali smo fenomenalnu, prijateljsku, bratsku saradnju. Čestitam Crnoj Gori državnost, želim joj puno sreće, a uveren sam da će naši odnosi ubuduće biti još bolji", rekao je Terzić kome je predsednik FS Crne Gore Dejan Savićević uručio zlatnu plaketu.

"Nadam se da će biti još puno dogadjaja kojima će srpski fudbal

moći da se pohvali", izjavio je Savićević.

FSS je na svečanosti promovisao i knjigu "110 godina fudbala u Srbiji" i uručio nagrade zaslužnim reprezentativcima koji su "plavi" dres nosili na Svetskom prvenstvu 1998. u Francukoj i Šampionatu Evrope 2000. godine u Belgiji i Holandiji.

Nekadašnji kapiten reprezentacije Dragan Stojković, koji je dres reprezentacije obukao 84 puta, dobio je dijamantsku loptu.

Zlatnim loptama nagrađeni su Predrag Mijatović (68 nastupa za državni tim), Slaviaša Jokanović (64), Siniša Mihajlović (63), Zoran Mirković, Darko Kovačević (obojica po 59) i Dejan Savićević (56).

Srebrne lopte pripale su igračima koji su imali manje od 50 nastupa za tadašnju Jugoslaviju - Goran Đorović (49), Miroslav Djukić (48), Vladimir Jugović, Ivica Kralj (41), Ljubinko Drulović (38), Niša Saveljić (32), Dejan Govedarica (29) i Branko Brnović (27).

Goran Đorović (49), Miroslav Đukić (48), Vladimir Jugović (41), Ivica Kralj (41), Ljubinko Drulović (38), Niša Saveljić (32), Dejan Govedarica (29) i Branko Brnović (27).

Zbog drugih obaveza svečanosti su prisustvovali samo Stojković, Mirković, Savićević, Govedarica, kao i Budimir Vujačić i Vladan Lukić koji su nagrađeni satovima, pošto su na utakmicama reprezentacije teže povredili.

"Ove nagrade su veliko priznanje za ovu generaciju, koja je zbog nefudbalskih stvari morala da propusti tri velika takmičenja, od 1992. do 1996. godine. Te godine niko ne može da nam vrati", rekao je Dragan Stojković, koji je rukovodstvu FSS poželeo puno uspeha u daljem radu:

"Neka srpski fudbal živi još mnogo godina".

Prisutnima su se obratili i Ministar prosvete i sporta Srbije Slobodan Vuksanović, član gradskog veća Beograda zadužen za sport Andreja Mladenović, dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Beograda Srećko Jovanović i selektor nacionalnog tima Ilija Petković.

"Ovaj skup nam daje nadu ćemo i u budućnosti moći da pričamo o fudbalu. Obećavam da vas reprezentacija na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj neće obrukati, već da ćemo izgarati svih 90 minuta", rekao je Petković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.