Izvor: RTS, 06.Mar.2024, 13:08

Војводина прославља 110. година постојања

Фудбалски клуб Војводина слави свој 110. рођендан.
Војводина је основана шестог марта 1914. године у Новом Саду, од стране ученика Велике српске православне гимназије, која данас носи име гимназија "Јован Јовановић Змај". 

Одлука о оснивању >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ФК Војводина била је жеља српске омладине у Новом Саду да добије свој спортски клуб око којег ће се окупљати. Клуб је основан у кројачкој радионици Саве Шијачког у данашњој Темеринској улици у Новом Саду.
"Одлучено је да име клуба буде Војводина, као асоцијација на некадашње Војводство Србија и Тамишки Банат, круновину Аустријског царства које је постојало између 1849. и 1861. године, а које је настало у складу са привилегијама које је аустријски цар дао Србима још давне 1691. године", наводи се на сајту ФК Војводина.
Војводина је први меч одиграла у мају 1914. године у Ковиљу против ФК Шајкаш и победила са 5:0.
"Новосадски студенти су из Прага 1919. године донели прву праву фудбалску опрему у Нови Сад (дресове, лопте) и то као поклон од фудбалског клуба Славија из Прага. Дресови који су донети били су пола бели, пола црвени, баш онакви у каквима и данас играју Славија и Војводина", наводи се на сајту клуба из Новог Сада.

Војводина је два пута била шампион некадашње Југославије и то 1966. и 1989. године.
Клуб из Новог Сада је 1967. године стигао до четвртфинала Купа шампиона где је елиминисан од Селтика из Глазгова. Војводина је 1977. године освојила Средњоевропски куп.
Клуб из Новог Сада је два пута освојио Куп Србије и то 2014. и 2020. године.
Легенде Војводине су Коста Хаџи, Јозеф Велкер, Вујадин Бошков, Тодор веселиновић, Радомир Крстић, Бранко Станковић, Илија Пантелић, Силвестер Такач, Петар Никезић, Милош Шестић...
Војводина је позвала све своје навијаче, суграђане и симпатизере да заједно прославе јубиларни 110. рођендан.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.