11 najstarijih: Bili su tu i kada je Serija A bila No.1

Izvor: Mondo, 11.Jan.2019, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

11 najstarijih: Bili su tu i kada je Serija A bila No.1

U Italiji je iskustvo oduvek imalo posebnu težinu, a tako je i ove sezone. Pročitajte koji igrači su najstariji na "Čizmi".

Godine i godine su prošle od kada smo Seriju A smatrali najboljom i najjačom ligom na svetu.

Danas, kada se ona svela na dominantni Juventus i nekoliko "prvih pratilaca", koji koliko-toliko čine borbu za titulu interesantnom, neizbežno je konstatovati da je "Kalčo" odavno izgubio primat u odnosu na brže, jače i moćnije lige Engleske i >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Španije.

Ipak, i dalje ima igrača koji su bili aktivni i kada je Serija bila mnogo jača.

U drugom delu takmičarske 2018/19 gledaćemo nekoliko fudbalera koji će zaći u petu deceniju života i zato smo izabrali 11 najstarijih koji su tokom ove sezone jurili "bubamaru" na Apeninima.

Neki od njih, uprkos poznim igračim godinama, svakog vikenda su viđeni na terenima širom Italije, dok pojedini dobijaju minute na "kašičicu", ali i dalje ne razmišljaju o fudbalskoj penziji.

Dugo je najstariji tim u Ligama petice bio Kjevo, o kojem smo već pisali, ali taj epitet sada nosi Parma, čiji igrači su prosečno mesec stariji od rivala iz Verone.

Naravno, dugo vremena će proći dok neko uspe sa trona da skine legendarnog golmana Lacija, Marka Balotu, koji je 11. marta 2008. godine u duelu sa Đenovom nastupio sa 44 godine, mesec i osam dana, po čemu je apsolutni rekorder u ligi.

Čuvenog čuvara mreže slede Frančesko Antonjoli (Ćezena, 42 godine, 235 dana), Alberto Fontana (Palermo, 41 godina, 297 dana), Roberto Kolombo (Kaljari, 41 godina, 234 dana), Dino Zof (Juventus, 41 godina, 76 dana), Alesandro Kostakurta (Milan, 41 godina 25 dana), Pjetro Vjerhovod (Pjaćenca, 41 godina, 10 dana)...

Pred vama je tim (ita."squadra") od 11 najstarijih igrača u Seriji A u sezoni 2018/19.

- golman -

1. STEFANO SORENTINO - KJEVO (39 godina, 9 meseci)

Prvi igrač koji će ove sezone proslaviti 40. rođendan, i to 28. marta, je golman "letećih magaraca", Stefano Sorentino.

Već treću sezonu standardan je među stativama gola Kjeva, a u tekućem prvenstvu branio je 18 puta.

Samo jednom je zamenjen, i to u duelu sa Juventusom. Iako je njegov tim doživio poraz 2:3, Sorentino je u nekoliko navrata prosto izluđivao Kristijana Ronalda, ne dopustivši mu da se upiše u strelce.



Izvor: YouTube/Serie A

Pre dolaska na "Bentegodi", četiri godine nastupao je za Palermo, gde je stigao upravo iz Kjeva. Jednu sezonu u karijeri proveo je u Španiji, nastupajući za Rekreativo iz Uelve, dok je kratko bio član i grčkog AEK-a.

Karijeru je počeo u mlađim selekcijama Lacija, nakon čega je lutao između Juventusa, Torina i Stabije.

- odbrana -

2. MASIMO GOBI - PARMA (38 godina)

Parmin levi bek Masimo Gobi najstariji je među defanzivcima na našoj listi. Posle tri sezone provedene u Kjevu, vratio se u Parmu, čiji član je do odlaska u Veronu bio pet godina.

Nastupao je još za Fiorentinu i Kaljari, dok je upisao i jedan meč za nacionalni tim, i to u prijateljskom odmeravanju snaga sa Hrvatskom.

3. EMILIJANO MORETI - TORINO (37 godina, 6 meseci)

Emilijano Moreti poslednjih šest godina član je Torina, a prvi put ove sezone nije standardan u timu, za koji je odigrao više od 160 mečeva.

Gde god je igrao u poslednjih 15-ak godina (Đenova, Valensija), bio je starter. Kratko je nosio i dres Juventusa, te Bolonje i Fiorentine, a uprkos činjenici da je bio standardan u U-21 i olimpijskom timu selekcije Italije, za seniorski ekipu "azura" odigrao je samo dva meća.

Foto: Guliver/Getty Images/Pier Marco Tacca

4. ANDREA BARZALJI - JUVENTUS (37 godina, pet meseci)

Odbrana Juventusa već godinama je nezamisliva bez Andree Barzaljija.

Standardni italijanski reprezentativac pažnju na sebe skrenuo je sjajnim partijama u dresu Palerma, zatim je bio član nemačkog Volfsburga, da bio usledio povratak u domovinu i potpis ugovora sa Juventusom 2011. godine.

Od tada, u saradnji sa Leonardom Bonućijem i Đođrom Kjelinijem činio je neprobojni bedem "BBC" pred golom Đanluiđija Bufona.

Ipak, u protekle dve sezone odbrana "stare dame" pretrpela je određene promene. Bufon je završio u PSŽ-u, Bonući se seljakao na relaciji Juventus-Milan-Juventus, dok je Barzalji ostao veran "bjankonerima".

Ipak, zbog čestih problema sa povredama, ove sezone upisao je samo četiri nastupa u Seriji A.

5. BRUNO ALVEŠ - PARMA (37 godina, 1 mesec)

Igrač koji je najviše doprineo da Parma po prosečnom broju godina prestigne Kjevo, uz klupskog kolegu Gobija, svakako je 37-godišnji Bruno Alveš.

Portugalski internacionalac promenio je brojne klubove u poslednje vreme, nije uspeo da se skrasi na duži period niti u jednom od njih, dok je najdublji trag ipak ostavio tamo gde je i započeo profesionalnu karijeru - u Portu.

Od prošle godine član je Parme. U jesenjem delu prvenstva propustio je samo jedan meč, a stigao se i dva puta upisati u strelce, u remiju protiv Kjeva, te pobedi nad Sasuolom.

Foto: Guliver/Getty Images/Enrico Locci

6. DARIJO SRNA - KALJARI (36 godina, 7 meseci)

Za mnoge je veliko iznenađenje predstavljao dolazak hrvatskog internacionalca Darija Srne u Kaljari.

Posle deceniju i po u Šahtjoru, nekadašnji fudbaler splitskog Hajduka odlučio se za odlazak u Italiju, i to nakon velikog doping skandala, koji je potresao fudbalski svet u drugoj polovini 2017. godine.

Legendarni hrvatski defanzivac ugovor sa ekipom sa Sardinije potpisao je na godinu dana, sa mogućnošću da isti bude produžen na još 12 meseci, a ove sezone nastupio je na 15 utakmica.

- vezni red -

7. MATEO BRIGI - EMPOLI (37 godina, 8 meseci)

Iskusni vezista Mateo Brigi promenio je brojne klubove u Seriji A, a trenutno je član Empolija, čiji dres je ove sezone nosio u samo dva navrata.

Najbolje partije pružao je u dresu Rome, kada je stekao i status reprezentativca Italije.

Ipak, godine su učinile svoje. Brigi je daleko od forme koja ga je krasila ranijih godina, a rezultat svega je svega 17 odigranih minuta tokom aktuelnog prvenstva.

8. MANUEL PASKVAL - EMPOLI (36 godina, 9 meseci)

Manuel Paskval podjednako dobro snalazi se na levoj strani odbrane i veznog reda. Posle punih 11 godina i više od 300 odigranih utakmica, 2016. napustio je Fiorentinu i priključio se Empoliju, gde je, uz Brigija, najiskusniji.

Ipak, za razliku od prošle sezone, kada je odigrao svih 38 utakmica, nekadašnji povremeni reprezentativac Italije jesenas je zabeležio samo 10 nastupa, uz jedan gol, i to sa "bele tačke" u porazu svog tima od Sampdorije 2:4.

Više od mesec dana ove sezone proveo je van terena zbog problema sa povredom oka.

Foto: Guliver/Getty Images/ Mario Carlini

- napad -

9. RODRIGO PALASIO - BOLONJA (36 godina, 10 meseci)

Argentinac koji je najdublji trag na Apeninima ostavio nastupajući za Inter, od 2017. godine nosi dres Bolonje.

Upečatljiva frizura, kratka kosa sa malom pletenicom, zaštitni su znak nekadašnje zvezde Boke Juniors Rodriga Palasija, čija karijera se bliži kraju. U tekućem prvenstvu na 12 mečeva postigao je samo jedan gol.

Pre nego što je obukao dres "nerazura", u Italiji je nastupao u Đenovi.

10. SERĐO FLOKARI - SPAL (36 godina, 10 meseci)

Napadač SPAL-a Serđo Flokari odlučio je pri zalasku karijere da pojača tim iz Ferare, u koji je stigao 2017. godine. Pokazalo se to kao pravi potez jer je svom klubu pomogao da izbori promociju u najviši rang italijanskog fudbala.

KVALJARELA

Fabio Kvaljarela sa 35 i "kusur" godina "premlad" je da bi se našao na našoj listi, ali vredi pomenuti njegove sjajne partije ove sezone. Napadač Sampdorije postigao je čak 12 golova na 18 odigranih utakmica.

Prošle sezone bio je među najzapaženijim pojedincima simpatičnog SPAL-a, ali je ove odigrao samo pet utakmice, te nije uspeo da postigne nijedan gol.

Dosta je lutao u karijeri, bio je član klubova većinom u nižim italijanskim ligama, dok je u Seriji A još nastupao za Lacio, Đenovu, Atalantu, Mesinu, Sasuolo i Bolonju.



Izvor: YouTube/Serie A

11. SERĐO PELISIJER - KJEVO (39 godina, 8 meseci)

Samo petnaestak dana mlađi od klupskog kolege Sorentina, kapiten Serđo Pelisijer i sa skoro 40 godina na leđima najvažniji je igrač Kjeva. Iako ove sezone igra nešto manje, uspeo je tri puta da se upiše u strelce.

Ono što će ostati upisano u istoriji Kjeva je podatak da je Pelisijer bio strelac barem jednom u svih 17 sezona nastupajući za "leteće magarce" u Seriji A.

POVEZANE VESTI"Dinosaurus" Serđo PelisijeMamma mia, kakva ekipa!

Zanimljivo je da je već 19. godinu član Kjeva, a tokom karijere igrao je još samo za Torinu, za koji je upisao samo jedan nastup, te Vareze i SPAL kroz pozajmice.

Za reprezentaciju Italije odigrao je samo jedan meč, i to prijateljski protiv Severne Irske, na kojem je uspeo da postigne jedan pogodak u pobedi 3:0.

Pogledajte i ostale MONDO TOP LISTE.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.