Izvor: RTS, 18.Jan.2024, 23:38

Ђоковић наставља поход ка 11. титули у Мелбурну - трећа препрека је Томас Мартин Ечевери

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић игра у петак ујутру меч трећег кола Аустралијан опена против Аргентинца Томаса Мартина Ечеверија. Дуел Ђоковића и Ечеверија је први на вечерњем програму "Род Лејвер арене" и почеће у петак у 9.00 сати по средњоевропском времену. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Бранилац титуле и први рекет света Новак Ђоковић успешно је започео поход ка 11. трофеју у Мелбурну, мада се у прва два кола суочио са озбиљним отпором силно мотивисаних противника услед којег је на терену морао да остане дуже него што уводне рунде највећих турнира обично изискују.
Ђоковић је први гренд слем у сезони отворио победом над талентованим квалификантом из Хрватске Дином Прижмићем (6:2, 6:7, 6:3, 6:4). И у другом колу је изгубио други сет и спасавао четири сет лопте у трећем, али је савладао домаћег тенисера Алексеја Попирина (6:3, 4:6, 7:6, 6:3).
Ђоковићев противник у трећој рунди Отвореног првенства Аустралије биће аргентински тенисер Томас Мартин Ечевери (24), тренутно 32. на АТП листи.
Аргентинац је у прва два кола веома суверено, без изгубљеног сета и без потребе да игра тај-брејк, победио два ветерана - Британца Ендија Марија (6:4, 6:2, 6:2) и Гаела Монфиса из Француске (6:4, 6:4, 6:4).
Бољи из дуела Ђоковића и Ечеверија у четвртом колу Аустралијан опена играће против победника меча у којем се састају млади Американац Бен Шелтон и француски ветеран Адријан Манарино.
Ечевери већ направио свој најбољи резултат у Мелбурну Томас Мартин Ечевери тек трећи пут игра у главном жребу Аустралијан опена, а пласманом у треће коло већ је остварио свој најбољи резултат, мада у Мелбурн није дошао у идеалној форми.
На два турнира у 2024, елиминисан је већ у првом колу - од Томаша Махаца у Бризбејну (1:2) и Александра Шевченка у Аделејду (0:2).
Аргентинац још увек нема освојен АТП турнир у каријери, најбољи пласман му је 30. позиција, а најзапаженији резултат четвртфинале Ролан Гароса прошле године, када је у Паризу победио Дрејпера, Де Минора, Ћорића и Нишиоку, пре него што га је из борбе за полуфинале избацио Александар Зверев.
Српски и аргентински тенисер одиграли су до сада два међусобна дуела, оба 2023. године. Ечевери није узео ни сет - изгубио је од Ђоковића у другом колу мастерса у Риму (7:6, 6:2) и другом колу мастерса у Паризу (6:3, 6:2), након што је у првом победио Миомира Кецмановића.
Аргентинац је у више наврата истицао Новакове заслуге за његово бављење тенисом. Отворено је признао да му је Ђоковић идол, а још од почетака професионалне каријере има занимљив хоби - свој развој и напредак на АТП листи прати кроз поређење са најбољим играчем свих времена.
"Ноле је одувек био мој идол. Kада сам га видео, само сам отрчао до њега и замолио га да направимо селфи. Наравно да није било никаквих проблема. Затим смо мало разговарали и пожелели срећу један другом", рекао је Ечевери у Паризу 2022. године.
Ђоковић у Мелбурну непоражен од 2018. Аустралијан опен је за Новака Ђоковића прва прилика у новој години да освоји јубиларни 25. гренд слем у каријери и увећа предност у односу на Надалова 22.
Са десет освојених трофеја у Мелбурну, Ђоковић је убедљиво први на вечној листи шампиона Аустралијан опена. Са по четири пехара мање остали су Рој Емерсон и Роџер Федерер.
Српски тенисер у Мелбурну није изгубио меч од 2018. године, када га је у четвртом колу поразио јужнокорејски играч Хјеонг Чунг. Нанизао је 30 победа и већ сада има најдужу серију тријумфа.
Када год је ушао међу четири најбоља у Мелбурну, Ђоковић је освојио турнир јер никада није изгубио у полуфиналу и финалу - добио их је десет од десет.
Трка за прво место са Алкаразом Најбољи тенисер света би новом титулом у Мелбурну сачувао прво место на АТП листи и обезбедио да, бар још неко време, сваки понедељак буде дан новог рекорда по броју недеља на врху.
Ђоковић тренутно има предност од 2.200 поена у односу на другопласираног Карлоса Алкараза. Међутим, Србин брани у Мелбурну 2.000 бодова јер је актуелни шампион, а Шпанац прошле године није играо, па толико може да освоји.
Чак и да не подигне пехар у Аустралији, Ђоковић ће у сваком случају остати број један ако Шпанац не догура до четвртфинала. Такође, ако Алкараз испадне у полуфиналу, а Ђоковић стигне до финала, остаће први како год се меч за трофеј завршио.
Ако српски тенисер уради исто што и ривал (обојица испадну у четвртфиналу или полуфиналу), ни тада се неће померити са првог места на АТП листи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.