1,59 milijardi za SP u J. Africi

Izvor: B92, 19.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

1,59 milijardi za SP u J. Africi



Južna Afrika objavila je da će organizacija Svetskog prvenstva u fudbalu 2010. koštati više od 1,59 milijardi dolara. Organizacioni komitet Svetskog prvenstva saopštio je da će na stadione biti potrošeno 1,1 milijardu dolara, na transport 486 miliona, a za radio i televizijske prenose 52,5 miliona dolara.

Južna Afrika je dobila organizaciju SP 2004. i tada je predračun za troškove bio gotovo šest puta manji. Organizacioni komitet negirao je da je potcenio troškove, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << već je objasnio je da je odlučio da gradi nove fudbalske stadione umesto da koristi postojeće ragbi stadione, kao što je bilo planirano.

"Želimo da izgradimo pet novih stadiona samo za fudbal", rekao je izvršni direktor Deni Džordan.

Radovi na novim stadionima u Kejptaunu, Durbanu, Nelsprajtu, Polokvejnu i Port Elizabetu, počeće u januaru, a biće završeni za 34 meseca. Oni koji su zabrinuti zbog prevelikih troškova organizacije, pre svega ističu šta će biti sa fudbalskim stadionima kada se šampionat završi.

U Kejptaunu i Durbanu planirano je da se izgrade stadioni za 70.000 gledalaca, a južnoafrička nacionalna fudbalska liga održava se na malim igralištima. Džordan je, između ostalog, negirao i izjaveštaje medija da se organizatori ne drže predviđenog plana.

"To je potpuno nerazumevanje. Mediji kažu da nismo profesionalni. Mi se ne držimo predviđenog roka zato što je u Africi, kako kažu, kriza", rekao je Džordan.

Pored toga, visoka stopa kriminala mogla bi da zaplaši posetioce Svetskog prvenstva. "Kriminal je problem Južne Afrike. Mi nećemo čekati do 2010. da vidimo šta ćemo s tim", rekao je Džordan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.