Izvor: RTS, 23.Feb.2024, 07:19

Кошаркаши Србије против Финске започињу борбу за пласман на Евробаскет (РТС 1, 20.00)

Изабраници Светислава Пешића од 20.00 часова у дворани "Александар Николић" против Финске играју први меч квалификација за Европско првенство 2025. године. Директан пренос утакмице је на Првом програму РТС-а, а његов ток из часа у час можете пратити и на нашем порталу. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Вицешампиони света су се за први прозор квалификација окупили у изузетно јаком саставу.
У националном тиму због правила лиге неће бити ниједан играч из НБА лиге, али ни Никола Милутинов који је већ неко време ван паркета због дисторзије скочног зглоба.
Позиву селектора одазвали су се: Алекса Аврамовић, Алекса Раданов, Алекса Ускоковић, Балша Копривица, Вања Маринковић, Дејан Давидовац, Душан Беслаћ, Душан Ристић, Лука Митровић, Марко Гудурић, Никола Ђуришић, Огњен Добрић, Огњен Јарамаз, Урош Трифуновић и Филип Петрушев.
Од 15 играча, чак 10 наступа у Евролиги. Занимљиво је да су Партизан и Звезда дали шест кошаркаша, а одговорност да буде капитен екипе у предстојећа два меча припала је Луки Митровићу.
За меч против Финске у протоколу ће бити 12 кошаркаша, а међу њима нису Урош Трифуновић, Огњен Добрић и Алекса Ускоковић.
Пешић: Европско првенство је приоритет, али мислимо и на Олимпијске игре Селектор Пешић пред меч против Финске сматра да су његови изабраници и он свесни својих могућности, али да никога неће потценити.
"Ово је наше прво окупљање после Светског првенства у Манили, вероватно и последње до Олимпијских игара. Приоритети су најважнији, знамо зашто смо се скупили, то је Европско првенство 2025, али наравно да увек тамо негде стоји због немогућности квалитетних припрема за Олимпијске игре и да видимо шта можемо од овог окупљања и кроз ове две утакмице да добијемо за Олимпијске игре", рекао је Пешић.
Алекса Аврамовић је изјавио да је увек лепо доћи у репрезентацију и окупити се са старим другарима.
"Увек је лепо доћи у репрезентацију и окупити се са старим другарима, нисмо се видели пет, шест месеци, од Маниле. Ми смо се окупили, имамо играче који играју у Евролиги, што није било претходних година, повезанији смо из прозора у прозор, и очекујем да будемо добри", изјавио је Аврамовић.
Домаћин велики фаворит Србија је против Финске до сада играла седам пута, уписала је шест победа и пораз који је убележен баш у првом међусобном дуелу сада већ давне 2008. године.
Последњи пут екипе су се састале баш на Европском првенству 2022. када су изабраници Светислава Пешића тријумфовали са убедљивих 100:70.
Екипа Ласија Туовија сачињена је махом од кошаркаша из домаћег шампионата, а најпознатији играчи и вероватно највећа претња по домаћу екипу су Сасу Салин и Микаел Јантунен.
Пласман на Европско првенство избориће по три најбоље екипе из сваке групе. С обзиром да је Финска домаћин такмичења и има загарантовано учешће, у групи Г ће се за пласман поред Србије борити још Данска и Грузија.
Утакмица Србије и Финске у распродатом "Пиониру" почиње од 20.00 часова са директним преносом на првом програму РТС-а, док ток дуела из часа у час можете пратити на нашем порталу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.