Izvor: RTS, 10.Sep.2023, 07:46

Србија против Чешке за четвртфинале Европског првенства у одбојци (РТС1, 18.00)

Одбојкаши Србије играће против селекције Чешке меч осмине финала на Европском првенству. Дуел је на програму од 18.00 уз директан пренос на Првом програму РТС-а, а најважније детаље можете пратити на нашем порталу.
Србија је након групне фазе заузела >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << друго место иза Италије од које је и доживела једини пораз, а њен противник селекција Чешке била је трећепласирана у Групи Ц.

Србија у осмини финала против Чешке слови за фаворита због бољег бодовног стања у групној фази. 
Уколико изабраници селектора Игора Колаковића буду бољи од Чешке, четвртфинални меч играће против Пољске или Белгије.
Добра вест за репрезентацију Србије је што се капитен Урош Ковачевић опоравља од повреде. Уколико "орлови" изборе четвртфинале, извесно је да ће Ковачевић бити у тиму.
Србија је групну фазу надметања окончала освајањем 393 поена, 53% су одбојкаши успели да убележе из фазе напада. Успешност пријема је 50%.
Најефикаснији играч у тиму Србије у досадашњем делу турнира је коректор Дражен Лубурић са 45, а примач Миран Кујунџић освојио је 38 поена.
Чешка - одбојкашка нација, последњих година без запажених резултата Репрезентација Чешке има сјајну одбојкашку традицију, премда су најбоље резултате остваривали у далекој прошлости. 
Чешка је освојила прво Европско првенство, одиграно 1948. године.
Последњу европску медаљу екипа Чешке освојила је 1985. године, када је у финалу поражена од Совјетског Савеза. На претходном шампионату Европе завршили су на осмом месту.
На европским првенствима укупно су освојили седам медаља од тога три златне и четири сребрне.
Селектор садашњег тима је Јиржи Новак, некадашњи репрезентативац. Предводник екипе на терену је Јан Хадрава, а на турниру су се издвојили Лукаш Вашина и Марек Шотола.
Вашина и Шотола су заједно уписали 116, по 58, од укупно 375 поена целог тима на турниру. Вашина је девет пута одсервирао ас урадац, а имао је и осам поена из блока. Шотола је направио један поен мање из блока.
Игра Чешке није претерано брза, сервиси делују ухватљиво и уколико Србија буде на препознатљивом нивоу игре из претходних мечева може се надати тријумфу.
Одбојкаши Србије и Чешке у припремном периоду два пута су одмерили снаге, оба пута изабраници Колаковића били су бољи од Новакових.
Дуел Србија - Чешка почиње непосредно након финалне утакмице на Светском првенству у кошарци. Меч осмине финала уз директан пренос на Првом програму РТС-а пратите од 18.00, а ток утакмице можете пратити и на нашем порталу.
Парови осмине финала: 
Италија - Северна Македонија 3:0
Холандија - Немачка 3:2
Француска - Бугарска 3:0
Румунија - Хрватска 3:2
Словенија - Турска 3:2
Украјина - Португал 3:0
Србија - Чешка 18.00
Пољска - Белгија 21.00
Парови четвртфинала: 
Италија - Холандија 
Француска - Румунија

Словенија - Украјина 
Србија/Чешка - Пољска/Белгија

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.