Izvor: RTS, 16.Jul.2023, 06:29

Историјско финале Вимблдона између Ђоковића и Алкараза (РТС1, 15.00)

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић играће против Шпанца Карлоса Алкараза 136. вимблдонско финале и своје девето у каријери. Меч ће почети у 15.00, директан пренос је на Првом програму РТС-а, а ток дуела и најзанимљивије детаље можете пратити на нашем порталу. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Први и други тенисер света, Алкараз и Ђоковић, одмериће снаге на Централном терену "Ол Ингранд клуба", а након завршетка меча биће исписана нова страна вимблдонске историје.

Ђоковић ће покушати да освоји узастопно пету титулу у Лондону, осму укупно, али и 24. гренд слем трофеј у каријери, док ће се Алкараз борити за прву титулу на Вимблдону, други гренд слем у каријери и 12. титулу укупно.
Српски тенисер је пуних 10 година непобедив и има 45 узастопних тријумфа на Централном терену, што је историјски резултат.
Прижељкивано финале - друга највећа разлика у годинама у Опен ери између финалиста Љубитељи тениса су прижељкивали окршај Ђоковића и Алкараза, јер је у њиховом претходном дуелу на Ролан Гаросу, у коме је тријумфовао српски тенисер, виђена квалитетна игра. До сада су одиграли само два међусобна дуела и резултат је нерешен.

Алкараз је најмлађи финалиста у последњих 17 година на Вимблдону, а ово финале је друго највеће у Опен ери између два играча када је реч о разлици у годинама. Ђоковић је старији од Алкараза безмало 16 година.
Прво место држе Кен Роузвел и Џими Конорс 1974. године, а Аустралијанац је био старији 17 година и 304 дана од Американца.
Ђоковић ће против Шпанца играти укупно 35. гренд слем финале у каријери, а на Вимблдону има сјајан резултат од чак 34 узастопне победе.
Српски тенисер први Вимблдон освојио је 2011. године након тријумфа над Рафаелом Надалом. 
Карлос Алкараз је тек трећи тенисер из Шпаније који ће играти финале турнира у Лондону, након Мануела Сантане и поменутог Надала. 
Ђоковић је на теренима "Ол Ингланд клуба" одиграо је 102 меча што му доноси предност у виду искуства, међутим, нема сумње да је млади Шпанац веома мотивисан уочи финала.
Одлична форма тенисера обећава спектакл Новак је до финала Вимблдона стигао након шест победа, почевши од Педра Качина, затим Џордана Томпсона, у трећем колу је био бољи од Станисласа Ваврике, потом је тријумфовао над Хубертом Хуркачом, Андрејом Рубљовим и Јаником Синером у полуфиналу. У овим мечевима, српски тенисер је изгубио само два сета. 
С друге стране, Алкараз је такође изгубио два сета, а савладао је Жеремија Шадрија, Александера Милера, Николаса Жарија, Матеа Беретинија, Холгера Рунеа и Данила Медведева.
Ђоковић је у претходним мечевима прилагођавао своју игру у зависности од противника, варирао је од оштро офанзивне до дефанзивне игре. Мора се напоменути да се српски тенисер налази у одличној форми и физичкој припремљености. 
Алкараз ће финале вероватно почети експлозивном игром у комбинацији са скраћеним лоптама. 
Од великог значаја за крајњи резултат имаће проценат првог сервиса, али и његова реализација.
Новак је познат као веома издржљив тенисер, а извесно је да ће Алкараз бити нападачки настројен током већег дела меча, ипак, игра ће умногоме зависити од српског тенисера.
Меч ће почети у 15.00, директан пренос је на Првом програму РТС-а, а ток дуела и најзанимљивије детаље можете пратити на нашем порталу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.