Izvor: RTS, 31.Avg.2023, 20:21

"Орлови" узвраћају ударац - Србија против Италије за четвртфинале Светског првенства (РТС1, 10.00)

Кошаркашка репрезентација Србије играће против селекције Италије први меч друге фазе Светског првенства. Дуел можете пратити у директном преносу на Првом програму РТС-а од 10.00, а ток меча можете пратити и на нашем порталу.
Последњих година дуели >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Србије и Италије добили су епитет кошаркашког класика. Србија је од осамостаљења одиграла 16 утакмица против селекције Италије, а забележила је 11 победа уз пет пораза.

Предстојећи меч важан је обема селекцијама, јер би победа Србији донела пласман у четвртфинале Светског првенства, а Италији би омогућила да други дуел друге фазе против Порторика одиграју растерећено.
Тим Италије је до Групе И дошао након два тријумфа, савладао је Анголу и Филипине, а поражен је од Доминиканске Републике. 
Србија је на мегдан Италији стиже након три убедљива тријумфа против Кине, Порторика и Јужног Судана.
Србија и Италија, низ међусобних дуела Репрезентације Србије и Италије одиграле су 10 мечева на званичним такмичењима, а скор је 7:3 у корист "орлова". Први меч између поменутих тимова одигран је у августу 2008. у Каљарију у оквиру квалификација за Европско првенство, а "орлови" су били бољи резултатом 78:64.
Србија и Италија су од 2021. године одиграле четири утакмице. На квалификационом турниру у Београду за пласман на Олимпијске игре у Токију тим Србије је поражен од екипе Италије 102:95.
Још један у низу великих пораза од Италије догодио се 11. септембра прошле године у осмини финала Европског првенства. 
У редовима Србије, тада је најефикаснији играч био Никола Јокић са 32 поена и 13 скокова. За Србију су поред Јокића играли Дејан Давидовац, Вања Маринковић, Никола Калинић, Владимир Лучић, Душан Ристић, Марко Јагодић-Куриџа, Василије Мицић, Марко Гудурић, Огњен Јарамаз и Никола Милутинов.
У селекцији Италије изврсно је играо Марко Спису, постигавши 22 поена, али и Николо Мели који је убацио поен мање.
За "азуре" су играли Нико Манион, Паул Билига, Стефано Тонут, Николо Мели, Симоне Фонтекио, Амедео Виторио Тесетори, Ђампаоло Ричи, Томасо Балдасо, Ахиле Полонара, Алесандро Пајола и Луиђи Датоме.
Подсећања ради, селектор Италије, темпераментни Ђанмарко Поцеко искључен је на овом мечу у 26. минуту при вођству Србије 63:57, због расправе са судијама. Његов тим је у тим тренуцима успео да преокрене резултат и да победи 94:86.
Србија и Италија су последњи дуел до сада одиграли на Акрополис купу у Атини, а у неизвесној завршници победили су "азури" резултатом 89:88.
Србија и Италија играће од 10.00, меч првог кола Групе И на Светском првенству у Манили, сви претходни порази "орлова" од "азура" постаће део прошлости уколико изабраници селектора Пешића дођу до тријумфа.
Група И: 
1. Србија 3:0
2. Доминиканска Република 3:0
3. Италија 2:1
4. Порторико 2:1

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.