Izvor: RTS, 02.Jan.2024, 09:18

Ђоковић савладао упорног Лехечку и изједначио на 1:1, Даниловићева и Међедовић играју дубл

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић победио је Јиржија Лехечку 2:1 у сетовима (6:1, 6:7, 6:1) и изједначио укупан резултат на 1:1 у дуелу Србије и Чешке у групи Е Јунајтед купа у Перту. Победника ће одлучити дубл мешовитих парова.
Први пут у каријери Новак >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ђоковић је одмерио снаге са Јиржијем Лехечком, морао је да проведе на терену више од два сата, али је уписао прву победу над тренутно најбољим чешким тенисером, 31. на АТП листи.

Пошто је Маркета Вондрушова у првом сингл мечу раније данас победила Олгу Даниловић, укупан резултат у дуелу Србије и Чешке је 1:1, па ће победника одлучити дубл мешовитих парова. За Србију ће играти Олга Даниловић и Хамад Међедовић, а противници ће им бити Мирјам Колодејова и Петр Ноуза.
Први сет сингла у мушкој конкуренцији био је демонстрација силе српског тенисера - није приуштио противнику ниједну брејк шансу, а освојио је два гема на Лехечкин сервис, што је било довољно за убедљивих 6:1.
На почетку другог сета изгледало је да ће најбољи тенисер света брзо привести меч крају пошто је већ у трећем гему дошао до брејка, а потом узео и наредни на свој сервис за 3:1.
Ипак, уследио је знатан пад у Ђоковићевој игри, што је у тим моментима нешто храбрији и агресивнији Лехечка искористио да освоји четири гема заредом, поведе 5:3 и доведе се у позицију да сервира за изједначење.
Показао је тада српски тенисер своју препознатљиву менталну снагу, пронашао је начин да врати брејк, а убрзо и поравна резултат на 5:5 у другом сету. Испоставило се да је само одложио неизбежно пошто је Чех био мирнији у тај-брејку, убедљиво га добио (7:3) и увео меч у трећи сет.
Мучила је Ђоковића и повреда зглоба десне руке, због које је затражио медицински тајм-аут у паузи између сетова, али је трећи одиграо као да нема никакав проблем - освојио је првих пет гемова, међу којима и два на противников сервис.
Након што је у прва два гема у којима је сревирао узео свега три поена, успео је Лехечка да се упише на семафор у трећем сету и смањи на 5:1, али је то било и последње што је урадио.
Србији потребна победа за пласман у четвртфинале Србија је у првом колу, последњег дана 2023, победила Кину 2:1, али су Кинези претходно били бољи од Чешке резултатом 3:0, што значи да репрезентација Србије мора да победи Чешку да би завршила као прва у групи и обезбедила сигуран пролазак у четвртфинале Јунајтед купа.

Пласман у четвртфинале обезбедиће првопласирани из свих шест група, уз две најбоље другопласиране репрезентације. Домаћин полуфинала и финала биће Сиднеј.
Уз Новака Ђоковића и Олгу Даниловић, у српској селекцији су још Хамад Међедовић, Никола Ћаћић, Наталија Стевановић и Дејана Радановић.
Јунајтед куп - замена за АТП куп, наследник Хопман купа Први Јунајтед куп одржан је пре годину дана, а у календару је заменио АТП куп који је игран од 2020. до 2022. године. Премијерно издање тог такмичења освојила је Србија.
Јунајтед куп по формату надметања мушко-женских тениских репрезентација наставља традицију Хопман купа, који је од 1989. до 2019. игран управо у Перту, мада је такмичење под тим именом, након три године паузе, поново одржано у јулу ове године у Ници.
Сваки дуел Јунајтед купа састоји се из два сингл меча (у мушкој и женској конкуренцији) и дубла мешовитих парова. Сви мечеви се играју на два добијена сета (трећи сет дубла је супер тај-брејк до 10), а победник је репрезентација која прва оствари две победе.
Поред пехара и награда, тенисери и тенисерке ће на Јунајтед купу бити у прилици да освоје и до 500 АТП односно ВТА бодова.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.