Izvor: RTS, 02.Jan.2024, 06:57

Даниловићева узела сет, али није могла више против Вондрушове - Чешка води 1:0

Чешка тенисерка Маркета Вондрушова победила је Олгу Даниловић резултатом 2:1 у сетовима (6:1, 3:6, 6:3), па Чешка након првог сингла води 1:0 против репрезентације Србије у дуелу групе Е Јунајтед купа у Перту. Након дама, на терен ће Новак Ђоковић и Јиржи Лехечка. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Олга Даниловић је пружила снажан отпор Маркети Вондрушовој, актуелној шампионки Вимблдона, али није успела да освоји први поен за Србију у дуелу са Чешком на Јунајтед купу.

Није деловало да ће седма тенисерка на ВТА листи морати за победу да се бори у трећем сету пошто је у првом узела два брејка и препустила Даниловићевој само један гем за убедљивих 6:1.
Ипак, није ни тада на терену све било тако лако за Чехињу пошто је Даниловићева већ у првом гему у којем је противница сервирала имала једну, а у наредном и две брејк лопте, али ниједну није капитализовала.
Вондрушова је и други сет отворила брејком, повела је 2:0, али се српска тенисерка није предала, подигла је ниво игре, коначно у петом гему одузела сервис противници (из укупно петог покушаја), а онда исто учинила и у осмом за вођство од 5:3, након чега је сигурно одсервирала за изједначење - 1:1 у сетовима.
Попустила је концентрација на обе стране мреже, па је пети сет био прави фестивал брејкова. Прва је запретила Даниловићева и повела 1:0, али је Чехиња одговорила са освојених пет гемова у низу - 5:1.
Сервирала је за победу, али је Српкиња успела да одложи пораз и смањи на 5:2, потом и на 5:3, али више од тога није могла.
Ђоковић и Лехечка настављају дуел Србије и Чешке Након дама, на терен у Перту ће Новак Ђоковић и Јиржи Лехечка, 31. тенисер света против којег Ђоковић игра први пут у каријери.
Уколико дуел буде изједначен после два сингла, победника ће одлучити дубл мешовитих парова.
У случају да Лехечка победи, Чешка поведе 2:0 и обезбеди укупан тријумф, дубл ће свакако бити одигран јер се за коначан пласман у групи рачуна свака победа, сваки освојен сет, па и гем ако буде неопходно.
Србији потребна победа за пласман у четвртфинале Србија је у првом колу, последњег дана 2023, победила Кину 2:1, али су Кинези претходно били бољи од Чешке резултатом 3:0, што значи да репрезентација Србије мора да победи Чешку да би завршила као прва у групи и обезбедила сигуран пролазак у четвртфинале Јунајтед купа.
Пласман у четвртфинале обезбедиће првопласирани из свих шест група, уз две најбоље другопласиране репрезентације. Домаћин полуфинала и финала биће Сиднеј.
Уз Новака Ђоковића и Олгу Даниловић, у српској селекцији су још Хамад Међедовић, Никола Ћаћић, Наталија Стевановић и Дејана Радановић.
Јунајтед куп - замена за АТП куп, наследник Хопман купа Први Јунајтед куп одржан је пре годину дана, а у календару је заменио АТП куп који је игран од 2020. до 2022. године. Премијерно издање тог такмичења освојила је Србија.
Јунајтед куп по формату надметања мушко-женских тениских репрезентација наставља традицију Хопман купа, који је од 1989. до 2019. игран управо у Перту, мада је такмичење под тим именом, након три године паузе, поново одржано у јулу ове године у Ници.
Сваки дуел Јунајтед купа састоји се из два сингл меча (у мушкој и женској конкуренцији) и дубла мешовитих парова. Сви мечеви се играју на два добијена сета (трећи сет дубла је супер тај-брејк до 10), а победник је репрезентација која прва оствари две победе.
Поред пехара и награда, тенисери и тенисерке ће на Јунајтед купу бити у прилици да освоје и до 500 АТП односно ВТА бодова.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.