0:0, 0:0, 0:0: Samo su Bajern i Totenhem tako triput uzastopno otišli s Enfilda

Izvor: Vesti-online.com, 20.Feb.2019, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

0:0, 0:0, 0:0: Samo su Bajern i Totenhem tako triput uzastopno otišli s Enfilda

Nemački velikan još nije postigao gol u Liverpulovoj kući pošto je izgubio s 3:0 u prvoj utakmici četvrtfinala poslednjeg Kupa sajamskih gradova (1970/71).

Null zu Null. Tako i treći put piše u nemačkoj štampi o utakmici Liverpula i Bajerna na Enfildu. Nije, dakle, bilo golova u njihovom međusobnom duelu na Ostrvu ni u prvoj utakmici osmine finala Lige šampiona, što bavarskom timu daje bolje izglede za revanš pred svojom publikom 13. marta.

Gledajući im >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << megdane među sobom, Bajern se nada da će biti kao 1971, ali i Liverpul ima sentimentalni izlet u prošlost u Minhenu posle 0:0 na svom stadionu. Dva velikana evropskog fudbala su se prvi put sastali u Kupu sajamskih gradova, u poslednjoj godini preteče Kupa UEFA. U kasnu zimu 1971. prvo je na Enfildu bilo 3:0 (leva polutka Alun Evans se proslavio het-trikom), a zatim u revanšu 1:1.

U istoj godini, ali ujesen, sreli su se i u drugom kolu Kupa pobednika kupova. Opet je prvi meč igran na Enfildu (0:0), a uzvratnoj utakmici dva brza gola Gerda Milera (25, 27) široko su Bajernu otvorili vrata četvrtfinala. Iako je opet Evans zatresao Majerovu mrežu (37), Uli Henes je zapečatio Liverpulovu sudbinu u drugom poluvremenu (58).

Ta dva meča 1971. u Minhenu igrana su na stadionu u ulici Zelena šuma. Tu je Bajern bio domaćin od 1926. do preseljenja na Olimpijski stadion, koji je sagrađen za Olimpijske igre 1972. Na taj objekat se 2017, kada je ispao u treću ligu, vratio njegov gradski rival Minhen 1860.

Sledeći put megdan je deljen 1981. u polufinalu Kupa evropskih šampiona. I opet prvo 0:0 na Enfildu, ali 1:1 na "Olimpiji". Liverpul je otišao u finale. Pobedom protiv Reala s 1:0 na Parku prinčeva u Parizu domogao se trona Starog kontinenta treći put.

Tri puta uzastopno 0:0 na Enfildu u Liverpulovoj istoriji igrao je još samo Totenhem. Bilo je to u granicama engleskog fudbala. Prvo u domaćem prvenstvu 7. oktobra 1969, zatim u četvrtfinalu Kupa 6. marta 1971, četiri dana pre prvog okršaja Liverpula i Bajerna u Kupu sajmskih gradova (u ponovljenoj utakmici u Londonu "redsi" pobedili s 1:0), i najzad 17. aprila te godine, opet u šampionatu.

Bajern i Liverpul su se sreli i 24. avgusta 2001. u Superkupu Evrope na stadionu "Luj Drugi" u Monaku. Nemački velikan je bio evropski prvak, a engleski gigant pobednik Kupa UEFA (to je onaj čuveni meč protiv Alavesa u finalu u Dortmundu s devet golova, a osam u osnovnom delu igre - 5:4). Trofej je poneo Liverpul, koji je vodio s 3:0, a Bajern je s dva gola samo ublažio poraz - 3:2.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.