Izvor: RTS, 09.Dec.2023, 13:10

Геније или преварант – да ли је Чима Монеке победио Звезду на дозвољен начин

Интелигентан али необичан потез којим је кошаркаш Басконије Чима Монеке осигурао победу шпанског тима над Црвеном звездом изазвао је велику пажњу кошаркашке јавности, дивљење, осуде, али и питање – да ли је оно што је урадио дозвољено?
На утакмици >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 13. кола Евролиге између Басконије и Црвене звезде, 1,2 секунде пре краја на семафору је писало 87:85 за домаћи тим, а кошаркаш екипе из Виторије Чима Монеке добио је од судије лопту, спреман да изведе друго слободно бацање.

Уместо очекиваног шута на кош, Нигеријац је оштро бацио лопту која се, испраћена само погледом збуњених и затечених кошаркаша Звезде, одбила о обруч и вратила Монекеу право у руке.
То је трајало таман толико да истекне и оно мало времена до краја утакмице, за које су се гости надали да ће им бити довољно за какав-такав последњи шут након Монекеовог поготка или макар намерног промашаја који би им оставио могућност да ухвате лопту.
Гледали су изненађени кошаркаши Звезде ка судијама и негодовали, али су арбитри само констатовали да је утакмица завршена.
Ништа мање затечени и љути од кошаркаша у црвено-белим дресовима, питају се и дан након утакмице у Шпанији навијачи Црвене звезде, али и други љубитељи кошарке – да ли је Монекеов потез дозвољен.
Нарочито су збуњени они који се сећају ситуације из једне од утакмица финалне серије регионалне АБА лиге између Црвене звезде и Партизана 2022. године, када су судије након сличног покушаја Матијаса Лесора да противницима "прода фору" одузеле лопту црно-белима.
За разјашњење свих недоумица треба завирити у ФИБА Службена правила игре, која се у појединим одредбама разликују од оних по којима се игра у Евролигиним такмичењима, али не у најважнијим и суштинским.
За почетак, члан 43. који се односи на слободна бацања, између осталог, прописује да извођач слободног бацања употребљава било који метод да изведе слободно бацање тако да лопта уђе у кош одозго или додирне обруч.
Дакле, није недозвољено да кошаркаши изведу слободно бацање користећи "било који метод", све док лопта након што је бачена уђе у кош или погоди обруч. Да је Монеке погодио само таблу или да му се десило да не погоди ни таблу ни обруч (ер бол), судије би лопту доделиле Црвеној звезди која би имала (кратак) напад за изједначење или победу.
Судије се огрешиле о Лесора Ипак, и даље остаје питање зашто су судије одузеле лопту Партизану прошле године када је и Матијас Лесор, баш као и Монеке, при свом маштовитом покушају да насамари противнике погодио обруч пре него што му се лопта вратила у руке.

Одговор се налази (тачније, могао се налазити да судије нису погрешиле) у истом члану 43. Службених правила игре – извођач слободног бацања не додирује линију слободног бацања нити улази у поље ограничења, све док лопта не уђе у кош или додирне обруч.
И Монеке и Лесор су извели слободно бацање на дозвољен начин, али је Монеке, у жељи само да време истекне, сачекао очигледно иза линије слободних бацања да му се лопта врати у руке, док је Лесор, пошто је Звезда имала два поена предности на 10 секунди до краја утакмице, покушао брзо да утрчи у рекет, ухвати одбијену лопту и постигне кош вредан два поена.
Судије су процениле да је у тој намери био брзоплет и да је "додирнуо линију слободних бацања" пре него што је лопта погодила обруч (преступио). Ипак, АБА лига се касније огласила саопштењем и признала да су судије направиле грешку, односно да "при извођењу другог слободног бацања играча Матијаса Лесора није било прекршаја".
"Лопта је дотакла обруч пре него што је стрелац додирнуо линију слободних бацања или поље ограничења", наведено је тада у саопштењу челника регионалног такмичења.
"Кунем вам се свима, глуп је" Поред бројних питања, коментара и расправа, Монекеов потез је изазвао и једну духовиту преписку на друштвеној мрежи Икс.

Дивећи се креативности кошаркаша Басконије, Евролига је на свом званичном профилу објавила видео-снимак несвакидашњег промашаја, уз констатацију да је Монеке "геније".
"Кунем вам се свима, глуп је", одговорио је шаљиво Џерон Блосомгејм, некадашњи Монекеов саиграч у тиму Монака.
"Кунем ти се да ћу те ошамарити следећи пут када те видим", узвратио је Монеке и добио брз одговор од Американца.
"Чекам", написао је Блосомгејм.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.