Русија и Белорусија на Олимпијским играма у Паризу само у појединачним спортовим

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Dec.2023, 21:06

Русија и Белорусија на Олимпијским играма у Паризу само у појединачним спортовим

Русија и Белорусија ће моћи да учествују на Олимпијским играма у Паризу само у појединачној конкуренцији док репрезентацијама неће бити дозвољено да представљају своје државе, саопштио је данас Међународни олимпијски комитет (МОК) на званичном сајту. Фото: Танјуг/Francois Mori, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << File Руски и Белоруски спортисти се такмичити као неутрални, без застава, државних ознака и химни, али неће моћи да учествују они спортисти који су активно поржавали „руску агресију на Украјину“ истиче се у саопштењу МОК. У званичном саопштењу МОК је истакао и да је дозвола појединцима да учествују на Играма „поштовање људских права“.
„Заштита права индивидуалних спортиста да учествују на такмичењима упркос суспензији њиховог државног Олимпијског комитета је добро успостављена пракса, поштујући људска права“, пише у саопштењу МОК.
До сад су се осморо руских и троје белоруских спортиста обезбедило пласман на Игре у Паризу.
„Само врло ограничени број спортиста ће се пласирати кроз постојеће системе квалификација“, наводи се даље у саопштењу. Русија и Белорусија су дисквалификоване из спортских такмичења од фебруара 2022. године и почетка рата у Украјини. МОК је ове године тражио начин да врати спортисте из тих земаља, а међународне спортске федерације тражиле су у уторак од МОК да што пре прими руске и белоруске спортисте под неутралном заставом на Игре у Паризу.
МОК додаје да је на руководећем телу сваког олимпијског спорта да процени и примени неутрални статус за индивидуалне спортисте који нису активно подржавали рат и нису ангажовани у војним или безбедносним агенцијама.
Stojković, Mitrović i Slović dobitnici „Zlatne lopte“ Fudbalskog saveza Srbije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Русија и Белорусија на Олимпијским играма у Паризу само у појединачним спортовим се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.