Izvor: RTS, 19.Nov.2023, 10:37

"Вандредно стање" у Премијер лиги због Евертона

Енглеска Премијер лига практично је у ванредном стању због казне, коју је независна комисија изрекла против фудбалског клуба Евертон због кршења правила финансијског фер плеја.
"Карамеле" су остале без десет бодова и тренутно, уз Барнли, са само >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << четири поена држе зачеље табеле. Но, то је тек почетак проблема за "Гудисон парк".
Казна, изречена против Евертона, шанса је за Лидс, Лестер и Барнли – клубове, који су испали из Премијер лиге у последње три године.
Сваки од њих може појединачно да од "Карамела" тражи сто милиона фунти одштете.
Губиташ на удару Драконске мере против Евертона изречене су, јер је клуб у последње три године прекорачио дозвољену горњу границу трошкова од 105 милиона фунти за око 19.5 милиона фунти.
Вршилац дужности генералног директора Евертона Колин Чонг каже да "клуб намерава да поднесе жалбу апелационом одбору Премијер лиге“.
То је и једина преостала опција, јер су казнене мере довеле у питање продају клуба америчкој инвестиционој компанији "777 Партнерс", вредну пола милијарде фунти.
Купопродаја, коју је уговорио британско-ирански бизнисмен Фархад Мошири, који поседује деведет четири одсто акција клуба, најављивана је за децембар.
Међутим, уговор обилује клаузулама које штите купца управо од ситуације у којој се нашао Евертон чија би цена могла вртоглаво да падне.
Статистике дају само 31 одсто шансе за опстанак Евертона.
Казне порука за британску владу Председавајући саветодавног одбора навијача Евертона Дејв Кели сматра да "Премијер лига шаље неувијену поруку другим клубовима, али пре свега влади“.
"Влада се у недавном Краљевом говору заложила за независно регулаторно тело за фудбал. Мислим да Премијер лига поручује да је у стању да сама себе регулише“, оцењује Кели.
Карамеле грцају у дуговима већ пет година због пандемије, али и вртоглавог поскупљења изградње новог стадиона на реци Мерси, који треба да буде отворен за годину дана.
Само прошлогодишњи негативни салдо клуба износи 45 милиона фунти.
На "Годисон парку" владају шок, бес, али и упирања прстом.
Навијач Евертона Рони Купер указује да је Премијер лига је "потпуно корумпирана“.
"Поново је Евертон први на удару. Где би онда требало да заврши Манчестер сити? У лиги Западног чешира?“, пита се он.
Навијач Евертона Фил Гудли подсећа да су Манчестер Сити и Челси су потрошили много новца.
"Ако они нису прекршили правила, не знам ко је“, каже он.
Казне за Манчестер Сити и Челси? На удару саморегулације је и тренутни шампион Манчестер сити, оптужен за преко стотину кршења правила Премијер лиге само од 2009. до 2018. године.
Комисија преиспитује и пословања Челсија у време када је власник био Роман Абрамович.
Прослављени фудбалер и телевизијски водитељ Гари Линекер очекује казнене мере како против Манчестер Ситија, тако и против Челсија.
У том случају Арсенал, који има најбољи финансијски салдо у лиги, може да се понада и првом месту на табели.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.