Izvor: RTS, 18.Nov.2023, 10:43

"Заре игра, не се знаје", крилатица која би могла да гласи: "Митар игра, не се знаје"

"Заре игра, не се знаје", лесковачка изрека која се изговара када је нешто неизвесно, пре свега у свету фудбала. Чувена крилатица се може односити и на утакмицу против Бугарске која ће одлучити о пласману Србије на Европско првенство после више од две деценије неиграња. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Може да буде, а не мора да значи, односно не мора да значи, а може да буде. Најједноставније речено - све је могуће.

"Заре игра, не се знаје" је чувена лесковачка изрека коју је написао и од заборава сачувао новинар, писац и хроничар Сава Димитријевић, настала је 1952. године на утакмици Власина - Дубочица. Историјску реченицу изговорио је Мика Лудајка, Заретов отац, пркосећи навијачима Власине.
"Ова узречица и Заре, не би постојали да није било игралишта, јер Лесковац никада није имао стадион. Лесковац је имао игралишта, људи су то користили, служило им је то за сусретање, да буду зајдно и да се друже", наводи Сава Димитријевић.
Светозара Зарета Трајковића су Лесковчани изузетно ценили, а он је у ретким изјавама увек истицао тимски дух и његов клуб Дубочицу. 
"Сваки фудбалер је имао своје особине и када се то прикупи, то се дода мени, ја искористим", истакао је у једном интервјуу популарни Заре Трајковић.
Заре би данас сигурно био поносан на свој Лесковац и своју Дубочицу, као и на навијачке слогане: "Због тебе се збрамо", С тебе где год, макар и без бод".
Против Бугарске у недељу, 19. новембра, све ће стати у једну поруку - некад Заре, а данас "Митар игра, не се знаје".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.