Izvor: RTS, 03.Nov.2023, 20:57

Јокић преко Дончића почиње напад на НБА "дуплу круну"

Актуелни шампион Денвер нагетси дуелом против Далас маверикса од три сата после поноћи по нашем времену почињу учешће у групној фази НБА Купа, новог такмичења током регуларног дела сезоне.
Изостанак такмичарског мотива на старту предуге сезоне >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << приморао је главешине најјаче кошаркашке лиге на свету да осмисле још један формат зарад додатног мотивисања екипа и раста гледаности у јеку већини Американаца омиљене НФЛ сезоне. Има ли шта интересантније од куп такмичења? Један меч значи све. Нема поправног. Аутсајдери имају прилику да се прославе, фаворити да осете пад и прегрупишу редове.

Уводна групна фаза Систем подсећа на нама позната репрезентативна такмичења у тимским спортовима.У свакој конференцији су одређене три групе по пет тимова. У нокаут рунду пролазе пропласирани тимови и најбољи другопласирани као "вајлд кард". њихови међусобни дуели током редовне сезоне ће се рачунати и у скору у НБА купу. Тимови играју месубно само једанпут и сваки састав ће по два пута бити домаћин и два пута гост.
Групна фаза ће се играти уторком и петком до 28. новембра. Уколико два тима у борби за прво или друго место буду изједначени по скору, даљи критеријуми за одређивање првог места биће међусобни скор, разлика у претходним мечевима НБА Купа, број постигнутих поена, скор претходне сезоне и тек на крају, ако се баш све ово поклопи, долазимо до извлачења из "бубња".
Нокаут фаза и финале у Лас Вегасу Што се тиче наредне фазе, креће се од четвртфинала. Тим са најбољим скором у групној фази сваке конференције се укршта са "вајлд кард" екипом. Други пар чине преостали победници група. Домаћини четвртфинала у свкаој конференцији биће најуспешнији тимови у свакој конференцији после групне фазе. Та четвртфинала су на распореду 4. и 5. децембра. 
Полуфинала 7. децембра и финале 9. децембра су у Лас Вегасу. Ваља напоменути да се сви сусрети до самог финала рачунају и у скору регуларне сезоне. Победа, односно пораз, у финалу и статистике играча у пресудном сусрету за титулу се не придодају.  Сви тимови који раније испадну у било којој фази враћају се обавезана у регуларној сезони, играјући у данима ван НБА Куп календара.
Новчане награде и лична признања Главна награда је новац. Сваки играч и главни тренер добија по 500.000 долара, ако дођу до титуле. За пролаз у четвртфинале стичу 50.000 долара, а у полуфинале 200.000 долара. Биће именован и МВП НБА Купа, као и идеална петорка.
Састави шест група Денвер нагетси су у групи Запад Б са Лос Анђелес клиперсима, Њу Орлеанс пеликансима, Далас мавериксима и Хјустон рокетсима,
Групу Запад А чине Мемфис гризлиси, Лос Анђелес лејкерси, Јута џез, Финикс санси и Портланд трејлблејзерси. У Групи Запад Ц су Сакраменто кингси, Голден стејт вориорси, Минесота тимбервулвси, Оклахома сити тандери и Сан Антонио спарси.
На Истоку Групу А чине Филаделфија севентисиксерси, Кливленд кавалирси, Атланта хокси, Индијана пејсерси и Детроит пистонси. Затим, Милвоки бакси, Њујорк никси, Мајами хит, Вашингтон визардси и Шарлот хорнетси су у Групи Исток Б, док су у Исток Ц Бостон селтикси, Бруклин нетси, Торонто репторси, Чикаго булси и Орландо меџик.
Оно што је додатно занимљиво јесте да ће паркет у свим аренама и дресови бити посебно дизајнирани за ове сусрете.

Јокић одредио своје фаворите НБА шампион у походу на "дуплу круну" Никола Јокић је пред почетак НБА Купа одредио тимове за које сматра да ће проћи групу и "вајлд кард" екипе. Неки од његових избора били су право изненађење.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.