Izvor: RTS, 26.Okt.2023, 05:35

Партизан и Звезда евролигашки дерби дочекују у не баш идеалним околностима, победа може бити прекретница у сезони

Партизан и Црвена звезда другу годину заредом играју евролигашки дерби, а у првом овосезонском окршају вечитих ривала домаћини су црно-бели. Дерби долази у неповољном тренутку за обе екипе, које су далеко од форме каква се од њих очекује, али током два сата меча >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у београдској Арени стаће време, самим тим и проблеми два највећа српска клуба.
Мање од месец дана протекло је од почетка европске клупске сезоне, а већ нас очекује вечити кошаркашки дерби између Партизана и Црвене звезде.
И то не један, већ два, пошто се обе екипе састају у оквиру АБА лиге већ у понедељак.
Далеко од тога да дуел два највећа српска клуба може одредити крајње домете у сезони, али у актуелним околностима исход меча може бити веома значајан и победник ће добити преко потребни ветар у леђа.
Дерби не долази у добром тренутку за два тима.
Партизан је у лошој форми, нарочито када је игра у одбрани у питању. Чини се да Жељко Обрадовић и даље није склопио коцкице и уградио новајлије у свој препознатљиви систем игре, али чини се да црно-бели већи проблем имају са резултатима, него са самим дешавањима на терену.
У четири одигране утакмице у елитном такмичењу, Партизан је уписао три пораза. Додуше, сва три дошла су у утакмицама против кандидата за пласман на фајнал-фор, док је Олимпијакос у Пиреју славио тек после продужетка и очигледне подршке судија.
На лоше резултате у Евролиги надовезао се и изненађујући пораз у регионалном такмичењу од младе екипе Меге, па није тешко закључити да је атмосфера у црно-белом табору далеко од идеалне.
Звезда је у нешто другачијој ситуацији, али не много повољнијој у односу на вечитог ривала.
Да се не бавимо трачевима, али атмосфера у екипи била је нарушена, што је свакако главни разлог за смену искусног тренера Душка Ивановића, на чије место је дошао прекаљени евролигашки стратег Јанис Сферопулос.
Некадашњи тренер Олимпијакоса и Макабија на располагању има изузетно искусну екипу, али је велико питање колико је успео да на играче пренесе своје идеје за мање од седам дана.
И црвено-бели су уписали три пораза у прва четири кола у Евролиги и то после почетне победе над Асвелом. У последњем мечу регионалног такмичења мучили су се против ФМП-а, али су на крају ипак остварили тријумф.
Обе екипе биће ослабљене у овом дуелу - због повреда у тиму Партизана неће бити Матеуша Понитке, док ће дерби у црвено-белом тиму пропустити Бранко Лазић и немања Недовић.
Прошле сезоне, београдски вечити ривали први пут у историји играли су међусобне дуеле у елитном такмичењу, а свако је добио по једну утакмицу, што је посебно занимљиво, на гостујућем терену.
Две утакмице одигране у Евролиги обиловале су узбуђењима, спектакуларним потезима, а обе су завшене тесним победама – Звезде у Арени и Партизана у Пиониру.
Утисак је да и Партизан и Црвена зевзда ове године имају боље екипе (црвено-бели због играчког кадра, црно-бели због искуства и уиграности тима), али као да је на плећа вечитих стављено велико бреме очекивања обавезног пласмана у плеј-оф Евролиге, па чак и учешћа на завршном турниру који се ове сезоне игра у Берлину.
Сваки дерби је спектакл сам по себи, али Партизан и Звезда имају изузетно квалитетне саставе предвођене искусним тренерима, што је гаранција за динамичан и борбен меч.
Иако је било планирано да евролигашком дербију присуствују и гостујући навијачи, црвено-бели су одбили зато што нису добили довољан број улазница од организатора меча, кошаркашког клуба Партизан.
Уживање и узбуђење су загарантовани, квалитет кошарке такође. Остаје да се надамо, као и сваки пут, да ће утакмица протећи без инцидената и да ће Србија по ко зна који пут у свет послати прелепу слику кошаркашке нације.
А на терену, као и увек, нека победи бољи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.