Нормализоване цене транспорта у поморском саобраћају

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Okt.2023, 09:14

Нормализоване цене транспорта у поморском саобраћају

Возарине у поморском контејнерском превозу осетно су пале последњих месеци утврдио је Килски институт за привредна иекономска истраживања, закључивши да је раздобље пандемијских поремећаја завршено. Фото: Pixabay/PublicDomainPictures У последње две године бродарске компаније специјализоване >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за контејнерски превоз терета пословале су са знатно већом добити, наглашено је у саопштењу.
У међувремену возарине су пале испод просека у претпандемијском периоду, посебно на релацијама према лукама у САД, где су за годину дана цене снижене са више од 8.000 долара на око 1.000 – по контејнеру.
Тренд пада цене превоза подудара се с нормализацијом поморског транспорта робе у целом свету, где је током пандемије било великог поремећаја због блокаде важних лука и честих загушења. Будући да бродови и контејнери које превозе често нису били на правом месту у право време, возарине су расле све до прошле године, али дошао је крај раздобљу пандемијског загушуња, закључио је институт.
Напомињу и да је у свету тренутно у застоју испорука тек нешто више од седам одсто робе, што није много јер је на врхунцу пандемије тај удео био око 14 одсто.
Иначе, овај институт анализира кретање бродова у стварном времену за стотине лука широм света како би пружио увид у развој и стање светске трговине.
Bez fiskalnih kasa na pijacama i u 2024.

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нормализоване цене транспорта у поморском саобраћају се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.