Izvor: RTS, 05.Okt.2023, 07:02

Црвена звезда у Евролиги - Ивановић и ветерани желе корак даље

Девета сезона Црвене звезде у Евролиги, од кад је то такмичење под окриљем Улеба, креће уз највећа очекивања до сада. Искусни и пажљиво бирани појединци су доведени зарад пласмана у плеј-оф Евролиге, уз учешће на фајнал-фору што би било оправдање деценијских улагања >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у тим. Душко Ивановић је током лета склапао тим по својим идејама. Старт и финиш сезоне биће круцијални по црвено-беле на путу до фазе доигравање Евролиге. Први корак је вечерашња утакмица са Асвелом у 19 сати у "Штарк арени".
Крај претходне сезоне са рекордних 17 победа, видним напретком у игри и борбом за плеј-оф до неколико кола пред крај упркос лошем старту унео је у клуб са Малог Калемегдана дозу оптимизма и назнаку да би у сезони могло да се иступи у наредни корак 2023/24 – пласман међу осам најбољих.
Душко Ивановић је преузео екипу у изузетно тешком моменту и успео је да с њом освоји домаћу "дуплу круну“ и да својим изјавама, у периоду кад је топ осам био далеко, одржава борбену спремност и дух играча до последњег кола Еврологе. Црногорски стручњак је сада дочекао да формира екипу по свом укусу, спремну за веће домете. Тим улагањима је свакако допринео и пласман "вечитог ривала“ Партизана у топ осам, па и пораз у финалу АБА лиге од црно-белих.
Састав за озбиљна дела Састав Црвене звезде је по именима никад јачи и разноврснији. Искуство, чврстина и маса су прво што се примети. Осморица су прешли преко 30, а двојица најмлађих су 1999. годиште.
На носећим позицијама организатора игре и грмаља испод коша налазе се појединци супротних карактеристика.
Милош Теодосић је коначно у црвено-белом. Сусрели су се његови снови и надања Делија. Колико год година да има, каквог год да је физичког стања, он је – Тео. Онај који види, зна и подвикне пре свих. Човек за велике утакмице и битне потезе. Његова супротност је бразилско откровење Јаго дос Сантос. Ниски, експлозивни, енергични, хитри плејмејкер, који се на припремном мечу против Србије лепо представио нашој јавности погоцима у неизвесној завршници. Поставља се знак питања на то да ли је за њега превелики скок од изненађујућег трофеја првака Немачке Улма до Евролиге.
Испод коша су за Ивановића "слатке муке“. Повратник из НБА лиге Марко Симоновић уноси младост, окретност и атлетицизам. Репрезентативац Словеније Мајк Тоби ће служити за ширење одбране шутевима за три. Џоел Боломбој доноси чврстину и скочност, Лука Митровић креацију, Огњен Кузмић искуство у случају нечије повреде. Корпулентни Рокас Гиедраитис ће се наметати ривалима кроз игру у контакту и шутем споља.
Немања Бјелица се повредио пред старт сезоне, његов статус у екипи је под знаком питања.
На спољним позицијама имамо универзалце и физикалце. На капитену Лазићу, Лазаревићу, Ханги и Давидовцу је да погоде отворене шутеве, појачавају и одржавају интензитет одбране и не праве грешке. И они су свесни својих улога, које обављају годинама за који год клуб да су наступали.
Два убојита стрелца на бековским позицијама, Шабаз Нејпир и Немања Недовић. Отказ због несугласице око улоге у репрезентацији и видно прошлосезонско "гушење“ на терену у ротацији са Вилдозом и Кампацом навели су да се стави прст на чело око Недовићевих способности. Фалило је константности. Уме и жели да буде јунак, мада му је за то потребно много лопти.
На све то му долази Шабаз Нејпир у животној форми. Одушевио је љубитеље евролигашке кошарке партијама у Олимпији Милано у другој половини сезоне. Учинио је да неко обрати пажњу на прежаљен тим. Одлично се показао у припремним мечевима, што говори о његовој брзој адаптацији и квалитету.
Темељно попуњен састав на свакој позицији са креаторима, атлетама, шутерима, громадама и дефанзивцима, домаћим ветеранима и странцима различитих карактеристика.
Повољни периоди у календару Старт нове еврлигашке сезоне за црвено-беле биће против Асвела у распродатој "Штарк арени“. Из бучног Београда у једнако бучни Каунас, гостовање Жалгирису је у другом колу. Потом долази Монако са НБА придошлицом Кембом Вокером и Сашом Обрадовићем на клупу, па се иде за Болоњу на дуел са Виртусом. У петом колу 26. октобра је први овосезонски "Вечити дерби“ са Партизаном, меч који несумњиво утиче на залет екипе ка средини сезоне.
Прекаљени појединци Звезде би ваљало да искористе реалтивно повољан распоред против тимова са којима могу да се носе као добру основу за дањи наставак и резерву у случају неких киксева и пада форме током сезоне. Познати су им ти гостујући терени и ривалска публика, тако да за њих нема претераних изненађења.
Друга половина децембра и почетак јануара су најтежи период, гледано по именима противника. У Београд долази шампион Евролиге Реал Мадрид 19. децембра, па следе гостовања Макабију, Панатинаикосу и Фенербахчеу. Партизан долази пред "Делије“ 4. јануара за крај низа тешких мечева.
Четири утакмице у Београду у последњих шест кола даје црвено-белима прилику за "вађење“, последњи трк или оверу плеј-офа. Оно што је олакшавајућа околност јесте плеј-ин формат у ком тимови од 6. до 10. места играју за пролаз у доигравање. 
Проблем старије екипе су евентуалне повреде носилаца. Мада, дубоки су и наћи ће се неко ко ће да преузме одговорност и већи број шутева. Најјачи списак играча у историји клуба, мотивисани ветерани и повољни низови утакмица у календару дозвољавају навијачима веру у други пласман у топ осам Евролиге у историји клуба.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.