Izvor: RTS, 05.Okt.2023, 06:55

Партизан са НБА именима и никад јачим "дванаестим играчем" стреми ка фајнал-фору Евролиге

Кошаркаши Партизана у нову сезону Евролиге улазе са епитетом првака АБА лиге и тима који је прошле сезоне био на корак до фајнал-фора. Дошла су НБА појачања, задржана је основа тима, све под будним оком Жељка Обрадовића. Црно-беле радује рекордан број продатих сезонских >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << карата и повољан распоред.
Сезона 2022/23. била је она о којој ће се снимати документарци и писати фељтони. Повратак „Београдских кошаркашких свечаности", рекордна посета, спектакли на трибинама, слаб старт и фуриозан финиш до повратка у плеј-оф после 12 година. Тамо вођство против Реала од 2:0, туча, суспензије, утицај трагедије у "Рибникару“ на атмосферу у кључном мечу, пораз у "мајсторици“ у Мадриду упркос двоцифреном вођству.
Партизанова заједница осећа да је ускраћена за оно што јој је било суђено – фајнал-фор Евролиге. Као што Сан Антонио спарсе после пораза од Мајами хита у финалу 2014. није ништа занимало током регуларне сезоне, нити плеј-офа. Све су то биле успутне обавезе, циљ је била освета Мајамију, што су и остварили. Тако је и са Партизаном и фајнал-фором. Једном ногом су већ крочили у авион за Каунас, али су их разноразне ванспортске околности спречиле да тамо одлете.
Промене у саставу током лета Навијачима су тешко пали одласци Дантеа Егзума и Матијаса Лесора, Јоаниса Папапетруа баш и не. Аустралијанцу је Партизан био одскочна даска да врати самопоуздање и рутину за повратак у НБА. Прва петорка Евролиге и веза са навијачима остаће Лесору несумњиво међу најлепшим успоменама по одласку у пензију. Француз је отишао у Панатинаикос великих планова са новим тренером, а уз њега се у домовину вратио и Папапетру, који није испунио неки предвиђени ниво доприноса, који је од њега био претпостављан.
Најбитније по Жељка Обрадовића јесте да је задржан скоро цео састав. За Ледеја и Пантера су се "отимали“. Најзначајнији потез црно-белих је њихов останак у Београду.
Бековска линија Партизана је допуњена доалском Пи Џеј Доужера из НБА и повратком Огњена Јарамаза. Додатно "појачање“ јесте Алекса Аврамовић. "Супер Алекса“.
Оно што је Чачанин чинио за репрезентацију у Манили против најбољих плејмејкера света опчинило је љубитеље кошарке и ширу публику. Нико није видео тај ниво игре код Алексе, сем њега самог. Сад га зна читава кошаркашка Европа. Није Аврамовић тип склон покондирењу преко ноћи, нарочито не пред Жоцом, најзаслужнијим за његов напредак, али не смеју се игнорисати партије са Мундобаскета. Репрезентација и клуб су две различите приче.
Кад се придода и Џејмс Нанели, Партизан има врхунску одбрамбену ротацију бекова за агресивну одбрану на периметру. Брзи и агресивни, притискаће противничке бекове. Умеју да креирају с лоптом, како за себе, тако и за друге. Придодајмо и искусног, јединог правог шутера, Данила Анђушића. Свестан је Анђушић своје улоге, упркос све мањој минутажи како је сезона одмицала. Од њега се тражи маскимална ефикасност и претња у шуту за три.
Крила Урош Трифуновић и придошлица Матеуш Понитка придодају на снази и покретљивости Партизанове одбране, јер могу да бране и спољне позиције. Пољак Понитка спада у свестране играче, само ваља увидети његово право место да се широка лепеза његових могућности адекватно искористи. Тристан Вукчевић је енигма. Драфтован је, играо је НБА летњу лигу, да ли ће се борити за минутажу или постати стандардни члан ротације у Партизану, прилично зависи од његове енергије и мотивације.
Испод коша је међу црно-беле дошло најзвучније име овог лета, НБА ветеран Френк Камински. Момак који воли да одапне са тројке, може да погоди из рекета, добар дефанзивац. "Гробари" са нестрпљењем очекују које нове висине Ален Смаилагић може да дохвати ове сезоне, после "експлозије“ у претходној. Зек Ледеј је стартер на крилном центру, док је Балша Копривица материјал спреман за обликовање. Здрав, опорављен, син Славише Копривице је ново младо име Партизанове школе од ког се очекује приказ пуног потенцијала и куцање на врата репрезентације.
Новембар и последњих пет кола морају да се искористе После уводних гостовања код Макабија и Асвела, "гробари" ће своје љубимце моћи да гледају 17. октобра у "Штарк арени“ против Барселоне. После тог сусрета следи осам кола наизменичних утакмица код куће и на гостујућим паркетима. Међу њима је и први "вечити дерби“ са Црвеном звездом 26. октобра.
Крајем новембра и почетком децембра следе три дуела код куће против јаких састава Панатинаикоса, Монака и Олимпије Милано. Ту ће бити прилика да се "магија“ пуне Арене максимално искористи. Затим, три гостовања: Каунас, Валенсија и Мадрид. У Литванији и на првом дуелу у Шпанији ваљало би уписати победу, а додатни мотив и набој ће бити на врхунцу пред први сусрет са Реалом после "мајсторице“ у плеј-офу прошле сезоне.
За Нову годину, црно-бели ће бити у Београду, дочекују Виртус и Асвел. Следи одлазак "на ноге" Звезди и Фенербахчеу.
У последњих пет кола, црно-бели имају идеалан распоред са чак четири меча код куће. У Београд стижу Басконија, Реал и Олимпијакос, као и Валенсија за крај регуларног дела. На страни играју против Албе.
Додатну чар овој сезони даје рекорд Евролиге од 16.124 продате сезонске карте. Арена ће увек бити препуна, дакле "дванаести играч“ ће увек бити спреман за своју улогу.
Уиграни носиоци, било домаћи или странци, додатни мотив, Обрадовићево знање и пуне трибине биће главна снага Партизана у наредној сезони Евролиге. Остаје питање прилагођавања НБА појачања у постојећи систем. Ако се то погоди, Партизан ће бити кандидат за фајнал-фор.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.