Izvor: RTS, 29.Sep.2023, 03:12

Млади репрезентативци Србије боре се против колега из Европе у брзопотезном и убрзаном шаху

Млади шахисти из Србије покушаће на Европском првенству у брзопотезном и убрзаном шаху да дођу до медаље. Такмичење се одржава од 27. септембра до 1. октобра у Словенији. Првог дана наше девојчице и дечаци имали су запажене наступе.
Само 10-ак дана >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << након Европског првенства у стандарном шаху које се играло у Румунији млади играчи из Србије наступају у рапиду и блицу у Словенији.

„Мислим да је ово наставак једне блиставе будућности српског шаха. У Румунији на стандарном шаху имали смо петоро деце пласираних у првих десет у Европи. То се није скоро десило. Надам се да ћемо сада стићи и до медаље. Мислим да то стварно можемо. Имамо 21 учесника - 12 девојчица и 9 дечека. Надам се најбољем“, каже Младен Миленковић, селектор младе репрезентације Србије.
Наши репрезентативци боре се раме уз раме са младим шахистима из 26 земаља.
„Поносни смо што имамо један од рекордних, ако не и рекордан број учесника, више од 500, на овом првенству, које се први пут одржава у Словенији. Верујем да је, такође, важно одржавати висок ниво организације на такмичењима за младе како бисмо ојачали поштовање према самом шаху и како бисмо на неки начин узвратили родитељима који улажу свој новац и време", каже Нина Роб, директор турнира и генерална секретарка Шаховског савеза Словеније.
"Из тих разлога смо одлучили да предузмемо неке мере које нису уобичајене на оваквим такмичењима, као што је ливе стреам пренос преко камера, па родитељи могу имати увид у дворану. Партије се преносе на 60 шаховских табли, а играчи морају проћи кроз детекторе метала пре уласка у дворану”, додаје наша саговорница. 
Шаховски савез Словеније је, наводи, са задовољством преузео организацију Европског првенства из више разлога.
"Један од њих је популаризација шаха и наравно омогућавање нашим и играчима из околних земаља да се у што већем броју прикључе првенству. Тиме се подстиче мотивација за даље ангажовање у шаху. Наравно, важна је и сарадња између држава и шаховских савеза из целе Европе, јер заједничким деловањем јачамо пријатељске везе и тако доприносимо унапређењу шаха уопште”, додаје наша саговорница.

Шампионат за сада протиче без већих проблема.
„Почели смо успешно. Јако је било битно да нема проблема на почетку и надам се да ће тако и остати. Биће доста напорно, поготово последњег дана када је блиц. Имам добру екипу од 20-ак судија из седам земаља, који знају свој посао“, објашнајва Ана Сребрнић, главни судија турнира.
„Убрзани шах се игра на 15 минута плус десет секунди по потезу по играчу, што значи да партије могу да трају дуго. Рачуна се да је просек партије 50-ак минута, али имамо играче који баш воле шах, па су неке партије данас трајале и по више од сат и 15 минута“, додаје наша саговорница.
Убрзани шах тзв. блиц игра се на 3 минута плус 2 секунде по играчу.
„Те две секунде нису много, па да се у тим партијама лупа по сату, фигуре падају, тако да ће то бити јако занимљиво. Игра се двокружно, што значи да противници играју по две партије и са белим и са црним фигурама. Има девет кола, тако да ће свако играти 18 партија и то је заиста јако напорно, поготово што деца играју након два дана рапида“, објашњава главни судија турнира. 
Да ли ће неко из Србије успети да дође до медаље знаће се у петак око 13 сати, када се завршава рапид турнир. Истог дана поподне игра се и екипно такмичења. Организатори очекују 50-ак екипа, а игра се у шест категорија.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.