Izvor: RTS, 19.Sep.2023, 09:36

Гледајте овогодишњу Лигу шампиона, догодине Европа можда неће имати најквалитетнији фудбал на свету

Почиње последња сезона Лиге шампиона у којој ће играти 32 тима, уједно и прва сезона најквалитетнијег фудбалског такмичења на свету у којој после равно 20 година неће бити Роналда, Месија или Нејмара. Уследиће можда једна од последњих сезона у којој ће се најбоље >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << играти у Европи.
Чикашки блуз музичар Бастер Бентон пита се у песми "Money is the name of the game", како јадник као он може да успе у животу ако је већ новац назив игре. Фудбалски моћници у Европи одавно су поставили правила надметања, а чини се да су се мало и прерачунали у планираном исходу.

Европски фудбал је најквалитетнији, а чињенично стање ће остати исто док год најбољи тренери предводе екипе у којима играју најбољи фудбалери. Међутим, питање је времена, прецизније питање је новца хоће ли устројство остати исто.
Ера Кристијана Роналда, Лионела Месија и Нејмара, укупно десетоструких клупских првака Европе је завршена. Настале су нове фудбалске звезде као што су Ерлинг Холанд, Килијан Мбапе или Џуд Белингем, чија је будућност успеха у Лиги шампиона упитна. Пре свега због новчаних кретања која фудбал безусловно прати.
Флорентино Перез, Силвио Берлускони, Роман Абрамович, породица Ањели или други власници европских клубова некада су парама мамили фудбалске звезде у своје тимове. Уз несагледиву суму новца, исти шеф(ови) или њихови наследници у истим или другим тимовима покушавају да одрже статус кво. Богатији им кваре планове.
"Ружни, прљави, зли" Дресови Ал Насра с бројем 7 и презименом њихове највеће звезде – Роналда, обогатили су асортиман не само београдских продавница спортске одеће, већ и богатијих престоница у којима поред мајица европских великана стоји и дрес саудијског блискоисточног гиганта.

Саудијска Арабија је захваљујући Португалцу против Европе освојила три бода у гостима. Такмичење се наставља.
Интересовање за блискоисточну Премијер лигу не јењава, чак је и селектор Србије Драган Стојковић рекао да ће поред свих такмичења морати с пуном пажњом да прати дешавања на теренима Арабије.
Земља која нема фудбалску традицују уз велика улагања, инфраструктурна, кадровска и маркетиншка претња је Европи у преузимању фудбалске славе.
Појединци не желе то да признају, па користе непоштовање људских права у Саудијског Арабији као један од разлога зашто им се не допада интересовање за фудбалским ангажовањем играча из Европе.
Међутим, трагикомичне гротескне ситуације прате збивања у свету фудбала деценијама уназад. Главни ликови рецимо од Сепа Блатера и Мишела Платинија до Александера Чеферина и Ђанија Инфантина често подсећају на породицу Мацатела из серије "Ружни, прљави, зли", где у Ђакинтовој страћари има места за све, па чак, у овом случају и за досељенике са Блиског истока.

Агресивни приступ Саудијске Арабије, сличан кинеском инвестиционом програму од пре неколико година, доприноси фудбалском продору. С тим што Саудијци имају испланирану економску стратегију у којој фудбал игра веома важну улогу.
Главна идеја саудијске "Визије 2030" је диверсификација економије, нешто попут промена у ауто-индистији, прелазак од аутомобила са фосилним горивима ка електричним.
Ако су моћници с Блиског истока лоши момци, зашто се Фифа додворава челницима држава? Саудијска Арабија је донедавно била фаворит за победу у кандидатури за домаћина Светског првенства 2030. Последњих месеци прича се о њиховом повлачењу, али с друге стране постоји снажно уверење да саудијски новац стоји иза моћног пројекта под називом Суперлига Европе.

Тој идеји једино се шеф Уефе Чеферин противи. Вероватно с правом, јер заиста постоји могућност нарушавања фудбалског система. Поред тога, моћници са Блиског истока су такође заговорници Светског клупског првенства којим желе да обуздају моћ европских клубова.
Можда смо овог лета захваљујући Јавном инвестиционом фонду Саудијске Арабије сведочили почетку експлозије инвестиција које ће променити фудбалско лице, али и наличје. Узнемирено фудбалско тржиште, тачније утицај блискоистичне државе може се смањити, само је питање цене. Под којим условима и за колико новца. Јер, њихов новац влада једним делом европског фудбала. 
Саудијска Арабија се нада да ће њена најквалитетнија лига бити на листи 10 најбољих на свету. Тренутно у њој наступају, барем када је реч о фудбалерима из Европе, просечни играчи и звезде при крају каријере.
Историја говори да куповина популарних фудбалера у предпензионерским данима не доприноси квалитативном расту такмичења.

На крају крајева, шта је то Пепу Гвардиоли остало да освоји у Европи? С ким да се такмичи и у којој категорији? Питања која занимају готово све фудбалске фанатике тичу се у највећој мери руководилаца европских клубова.
Хоће ли Мансур бин Зајед ел Нахјан пријатељски помоћи Мухамеду бин Салману да приволи једног од највећих тренерских стручњака с циљем развитка саудијског илити блискоисточног фудбала уопште? Или је Ел Нахјан спреман да помогне Тамиму бин Хамаду у намери да ПСЖ коначно освоји неку европску титулу? Можда је питање останка квалитета у фудбалској Европи управо у рукама Гвардиоле.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.