Izvor: RTS, 10.Sep.2023, 21:20

Немачки медији: Тим и воља - историјски тријумф кошаркаша из земље фудбала

Број новинских натписа о кошаркашима Немачке експлодирао је после освајања злата победом над Србијом у Манили. Но, коментатори ни сада не могу да побегну од поређења са фудбалом.
"Ово хипер узбудљиво финале Светског првенства је сваке секунде >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << било оно за чим жудим након пораза наше фудбалске репрезентације“, пише главна уредница таблоида Билд у свом коментару. "Храброст, класа, уживање у игри, и од главе до пете жеља да се победи".
Спортски портал Спортбузер пише да су немачки играчи били сваке секунде мотивисани: "Не само да су рекли да желе титулу, већ су вољу показивали на паркету, међусобно се свађали док су снимале камере, али то је имало ефекат освежења. Kако је силна разлика у односу на не само немачке фудбалере…"
Хамбуршки лист Абендблат се осврће управо на овакве референце: "Немачки светски шампиони ће играти битну улогу и на Олимпијским играма – и нису заслужили да их упоређују са фудбалерима."
Спортски портал Споx пише: "Немачка је имала најбољи микс од свих тимова, јасне лидере, квалитетне играче улоге и играче са краја клупе који су испоручивали кад се то од њих тражило. Подела улога, то сви стално помињу у изјавама. А ова композиција селектора Гордона Херберта била је уиграна до максимума."
У сличном стилу пише лист Манхајмер морген, који је каже да је "беспрекоран турнир" Немачке успех "увек трезвеног тренера, неупитног лидера на терену и, пре свега, тимског духа".
Оберхесише цајтунг све проглашава успехом воље и оцењује: "Овај успех се свакако уписује у листу највећих немачких спортских успеха свих времена".
"Поверење је тајна успеха овог немачког тима", коментарише јавни сервис МДР. "Поверење у сопствена издања, у тренера Гордона Херберта, у тимске колеге и план игре."
Kелнски Штат анцајгер дао је наслов: "Немачка се професионализовала од аутсајдера до шампиона света", пишући о општем напретку немачке кошарке. "Дуго је светска титула била чиста утопија. Али, немачка кошарка је решила да постане боља. И ево резултата."
У сличном тону пише угледни Франкфуртер алгемајне цајтунг који наводи да титула јесте "сензација, али није случајност". "Немачки тим одликује фасцинантна комбинација лакоће и продорности на свим позицијама. Да би се дошло до тог нивоа, био је потребан дуг залет".
Тагесшпигел помиње један фактор успеха: "Светислав Пешић је увек ту негде кад Немачка слави највеће успехе своје кошаркашке историје. Током освајања европске титуле 1993. у Минхену водио је тим, а овог пута је пораз његових Срба омогућио сензацију. Али, има још паралела са 1993. годином."
"Опет је издање немачког тима испод радара јавности. Чак и сада ова нација више дискутује о Хансију Флику него о немачким кошаркашима. И онда и сада је кошарка тек рубни спорт у Немачкој."
Лист Рајнпфалц наводи да је Дирк Новицки и даље највећи немачки играч икада, али да је највећи немачки тим икада овај из Маниле. "Финална утакмица против јаких Срба била је изједначена, и да је противник победио било би заслужено – али то ни на који начин не смањује успех Немаца."
Овај лист критикује и мало интересовање телевизија – наиме, првенство је преносио страминг-сервис Магента, који је нудио комерцијалним телевизијама и јавним сервисима да им прода права за елиминационе утакмице Немаца. Но јавни сервис је пристао тек за – финале.
"То је горко за кошаркаше, показује забрињавајући развој. Док су прва два програма јавног сервиса недавно на Светском фудбалском првенству за жене преносили скоро сваку утакмицу, и кад Немице нису играле, кошаркашко првенство је дуго игнорисано", пише лист.
Јавни сервис критикује немачки Фудбалски савез што је, усред кошаркашког финала, послао саопштење да је фудбалски селектор Ханси Флик добио отказ после серије од три пораза и пет утакмица без победе. SWR тумачи да је реч о калкулацији – провући вест тише, док се игра кошарка.
"Или је у питању игноранција. Можда се свет оних који доносе одлуке у Фудбалском савезу стварно врти само око фудбала и њих самих. Саопштење о Флику је исто тако могло да се објави у 18 или 19 часова, како би се кошаркашима сасвим препустила велика позорница. Јер, то су залужили. Овако, Фудбалски савез растура журку и ставља себе у први план. Непотребно и без стила", коментарише SWR.
На крају, лист Везер курир насловљава: "Више кошарке, молићу!" У тексту се наводи да су кошаркаши били онолико добри колико су фудбалери лоши. "Они који подржавају врхунски спорт из буџета морали би то да имају у виду".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.