Izvor: RTS, 05.Sep.2023, 21:59

Одличан старт младих шахиста Србије на првенству Европе у Румунији

У румунском граду Мамаја почео је шампионат Европе за шахисте до 18 година. Боје Србије брани 18 такмичара. Првог дана играчи су остварили изузетан резултат, 13 бодова из осамнаест партија.
Најбољи млади шахисти Европе ће се у наредних десетак дана >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << борити за титулу првака старог континента. Тим Србије је првог дана забележио и више него добар резултат.

"Делегација младих Србије је одлична. Ту је 18 играча, шампиона или ако нису шампиони онда су међу првих петоро у држави у својој категорији и учествују као екстра играчи. Имамо такмичаре у свим узрасним групама. Ја сам са младима у континуитету последњих пет година и већи успех на оваквом такмичењу првог дана нисмо имали. Из осамнаест партија освојили смо тринаест бодова, што је фантастичан успех. Било је 12 победа, два ремија и четири пораза. То значи да су наши такмичари и припремљени и жељни игре“, каже интернационални мајстор Младен Миленковић, селектор младих до 18 година.
"На првенству је око 900 младих играча из читаве Европе. Овде играју најбољи у свом годишту, а ми имамо одличне такмичаре и први пут сам убеђен да ћемо донети неку од медаља Србији“, додаје наш саговорник.

Организатори се, каже, труде да у ходу реше евентуалне проблеме.
"Организација би можда могла бити и мало боља. Али да будемо уздржани, јер је одиграно тек прво коло. И кад год је прво коло онда је питање ко ће доћи, ко неће доћи, ко касни, какво је паровање, како ће тећи превоз“, каже Миленковић.
"Генерално хотел је супер, јер смо у новијем комплексу у Мамаји. Прошле године се овде играло првенство света и ови комплекси су били у изградњи. Ми смо сада међу првим гостима. Храна је добра, тако да деца и пратиоци немају разлога за бригу. Ето, надам се да ће се поправити организација превоза од хотела до места где се играју партије“, додаје наш саговорник. 
За све учеснике током играња мечева важе строга правила. 
"Правила су постала све ригорознија, јер је шах подложан варању. Варање је крупан појам, али генерално с појавом рачунара и најбољих рачунарских програма може да се деси да неко нешто погледа, да види неку варијанту и богами то судије не дозвољавају. У салу где се игра не могу да се уносе ни флашица са водом, ни хемијска оловка, а о телефонима да и не говоримо. Ту су и детектори за метал“, објашњава селектор младих шахиста.

Млади шахисти су нада Србије Миленковић верује да шах у Србији има перспективу.
"Шах у Србији је у великој експанзији. Разлог није успех сениорске репрезентације. Лично мислим да је до тога довела и корона, јер је доста деце у то време шах играло преко компјутера, а касније је то прерасло у дружење уживо и у играње на турнирима. Шах је трећи по бројности спорт у Србији. Само по томе има невероватан потенцијал“, каже наш саговорник.
"Увелико се прича да уђе у школе као предмет. Из мог личног угла то би био пун погодак, јер је тако у најразвијенијим земљама Европе. Шах развија оно што свима недостаје у овом брзом времену, а то је стрпљење. Касније иде и до бољег логичког расуђивања, развоја личности, брзог и квалитетног доношења одлука... Краткорочна добит коју родитељи вреднују јесте да се дете склони од игрица и мобилних телефона. То је најмање што шах даје и у чему се виде бенефити ове игре“, наводи Миленковић.
На првенству Европе игра се укупно девет кола, свакога дана по једно. Време предвиђено за партију је 90 минута плус 30 секудни по потезу за сваког играча.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.