Знате ли која зграда у Новом Саду носи назив „Дом краља Александра I  Ујединитеља?“ (ФОТО/ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Sep.2023, 12:31

Знате ли која зграда у Новом Саду носи назив „Дом краља Александра I Ујединитеља?“ (ФОТО/ВИДЕО)

Oбјекат од велике важности за новосадску историју и архитектуру свакако је Соколски дом, званичног назива „Дом краља Александра I Ујединитеља“, који представља непокретно културно добро као споменик културе.
>> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << /> Зграда Соколског дома подигнута је у периоду између 1934. и 1936. године, по пројекту архитекте Ђорђа Табаковића, на молбу и за потребе новосадског Соколског друштва, а поред Соколског друштва и чланова изградњу су помогли многи дародавци, угледни грађани као и град Нови Сад и Банска управа.
Основа грађевине је у облику веома развученог правоугаоника, који је фланкиран са два попречно постављена крила. Фото: Градске инфо Главна фасада окренута је према улици Игњата Павласа.
Решење габарита одредило је и волумен објекта чија се завршна контура модернистички пројектује у кровној хоризонтали и строгим правим угловима, три висински наглашена кубуса објекта.
Упечатљив визуелни мотив представља решење уличне фасаде где је централно постављен главни улаз, високо подигнут са широким приступним степеништем. Армирани бетон, велике застакљене површине, вештачки камен у комбинацији са топлим тоном опека на фасадним површинама и модернистички обликованим гвозденим функционалним елементима, квалитетно доприносе естетици модернизма.
Kонцепција распореда у ентеријеру била је сва у функцији соколских активности: гимнастичка сала, гардероба са купатилима, велика дворана за приредбе и скупове, просторије за састанке, чак и простор за музеј сокола. У сутерену се налазио ресторан. Снажан утисак оставља ширина улазног хола са добро осмишљеним степеништима и галеријама.
Соколско друштво у Новом Саду је основано 1905 године, и у својој стогодишњој историји, успело је да очува изворне принципе и вредности Соколског (Тиршовог) гимнастичког система насталог у другој половини 19. века. Фото: Градске инфо Гимнастика као спортска грана, имала је водеће место у програму друштва, које се брзо развијало како у масовности, тако и у квалитету.
Јануара 1951. године, Соколски дом се предаје на коришћење Првом гимнастичком друштву.
Исте године, Гимнастички савез Југославије, мења име у „Партизан“, па у складу са тим 1952. године и друштво мења име и постаје Друштво за телесно васпитање Партизан I, али и даље негује гимнастичке програме за децу и одрасле, као и спортску гимнастику.
Фото: Градске инфо Истовремено када и објекат, изграђен је спортски терен, на дугачком, правоугаоном међупростору.
Терени који се налазе иза зграде Соколског дома су Новосађанима познатији под називом – Партизаново игралиште.
У једном делу Соколског Дома данас се налази Позориште младих. Фото: Градске инфо После Другог светског рата позориште је радило као Војвођанско позориште лутака, затим као Градско позориште лутака, Позориште лутака, а од 1968. као Позориште младих. Године 1991. основана је Драмска сцена, а данас постоје две сцене: Драмска и Сцена за децу.
Такође, у оквиру зграде Соколског друштва смештен је и Дом културе, у којем се одржавају свирке.
Фото: Градске инфо Znate li gde se u Novom Sadu nalazio hotel „Central“? (FOTO/VIDEO)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Знате ли која зграда у Новом Саду носи назив „Дом краља Александра I Ујединитеља?“ (ФОТО/ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.