Izvor: RTS, 01.Sep.2023, 15:28

Шест најзанимљивијих догађаја у шест деценија историје стадиона Црвене звезде

Стадион Црвене звезде обележава јубилеј постојања од 60 година. Првог септембра 1963. фудбалери Звезде играли су против Ријеке утакмицу трећег кола Прве савезне лиге Југославије, уједно и прву званичну на потоњој Маракани. Црвено-бели су били бољи од ривала – 2:1. Стрелац >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << првог гола за домаћи тим на новоотвореном стадиону био је Душан Маравић.
Током историје дуге шест деценија на стадиону који носи име прве Звездине звезде – Рајка Митића, догодио се велики број значајних догађаја. Исписиване су странице историје, не само домаћег већ и европског фудбала. 
Издвајамо шест најзанимљивијих тренутака који су се одиграли на стадиону Црвене звезде. 
1. Марадона, лоб и аплаузи Мајсторски потез, лоб ударац Дијега Марадоне у првом мечу између Црвене звезде и Барселоне 1982. године у Купу победника купова, измамио је аплаузе објективним навијачима којих је било око 90.000 на трибинама стадиона црвено-белих. Mарадона је 2008. године управо на Звездиној Маракани евоцирао успомену у филму професора Емира Кустурице Maradona by Kusturica.

2. "Звезда је у финалу Купа европских шампиона" Пре и после Бајерна многи великани европског фудбала су доживели пех на стадиону Црвене звезде. Међутим, једна од највећих "победа" црвено-белих догодила се управо у Београду 1991. године, у полуфиналу Купа европских шампиона. Упркос нерешеном резултату, 2:2, немачки гигант је заустављен због збирног резултата, а Звезда је потом освојила Европу.

3. Светска премијера Паненкине "паненке" Антонин Паненка први пут је извео пенал који ће касније бити назван по њему. Године 1976, у финалу Европског првенства одиграном у Београду, Чехословачка је савладала Западну Немачку након бољег извођења једанаестераца, 5:3, резултат је у регуларном делу био нерешен – 2:2. Победоносни гол постигао је Паненка, мангупским, лењим ударцем поткопао је лопту, а такав шут са пенала никада пре није виђен.

4. Финале Купа европских шампиона На стадиону Црвене звезде одиграно је и финале Купа европских шампиона између Ајакса и Јувентуса, три године пре Паненкиног пенала. 
Шампион Европе трећи пут заредом постао је Ајакс, будући да су поразили Јувентус минималним резултатом.

5. Рекордна посета против Ференцвароша Рекордна посета на Маракани забележена је 23. априла 1975, на мечу против Ференцвароша. Утакмици је према појединим наводима медија присуствовало 110.000 гледалаца, а и данас колају приче да је велики број навијача остао испред капија стадиона.
Због грандиозности и величине стадион Црвене звезде је тих година и прозван "Мараканом", по узору на фудбалску арену у Рио де Жанеиру.
Од 2014. године популарна Маракана носи име легенде клуба – Рајка Митића.

6. "Неосвојива тврђава" За шест деценија од отварања Маракане, фудбалери Црвене звезде одиграли су сијасет утакмица против великана као што су Милан, Ливерпул, Манчестер јунајтед, Реал Мадрид, Барселона, Бајерн Минхен и Сантос са чувеним Пелеом.
Сви гостујући тимови, тачније њихови играчи показивали су велико поштовање према навијачима црвено-белих, а из тога је проистекла крилатица да је највећи српски стадион "неосвојива тврђава". 
Поред тога, ретко који клуб, стадион у Европи, па и свету може да се дичи чињеницом да су на њему играли Лав Јашин и Гордон Бенкс, Буфон и Касиљас, Пеле и Марадона, Јохан Кројф и Драган Џајић, Еузебио и Шекуларац, Кевин Киген и Герд Милер, Роналдо и Кристијано Роналдо, али и Ембапе и Холанд.
У предстојећој сезони публика ће на Звездином стадиону имати прилику да гледа новопеченог првака Европе – Манчестер сити, који предводи један од најбољих светских тренера свих времена Пеп Гвардиола.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.