Izvor: RTS, 27.Avg.2023, 19:07

Слом Француске, драње на плејмејкера

Упорни Летонци избацили Француску, једног од највећих фаворита за медаљу на Светском првенству, из даљег такмичења. Французи водили 38 минута, али и изгубили 20 лопти. Фијаско, тврди ”Лекип”, после два пораза олимпијских и европских вицешампиона. Летонија играла >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << неустрашиво уз серију од 5-0 у последњих 70 секунди меча. Летонија – Француска 88-86.
Силван Франсиско је крив за све. Лекције током утакмице плеју Француске држали су сви – од Венсана Колеа, преко Евана Фурнијеа, до Рудија Гобера. Више такта, како се чини, имао је само Ник Батум, који је у неколико наврата, безуспешно, покушавао да играча Бајерна приведе разуму. Безуспешно.
Олимпијски и европски вицешампиони испали су из трке за медаље на Светском првенству у кошарци, пошто су у драматичној завршници поражени од упорних Летонаца 88-86.
Силван Франсиско је тројком у последњој секунди покушао да преокрене злу срећу Француза, али му то није успело, па ће једни од фаворита за освајање медаља такмичење наставити бесмисленим утакмицама за пласман.
Први меч у Џакарти, Французи су од Канаде изгубили са 30 поена разлике. Упркос поразима, Французи ће, као домаћини, играти на Олимпијским играма наредне године у Паризу.
Тим Венсана Колеа је престао да игра кошарку 70 секунди пре краја, када је имао три поена предности, али су резултат преокренули Роландс Шмитс са четири и Артурс Жагарс, који је убацио један од два пенала.
”Фијаско”, наслов који се после утакмице појавио на насловној страни ”Лекипа”, одговара опису меча у којем су Французи имали предност пуних 38 минута, али су играли против борбених Летонаца, чији је циљ био да што дуже задрже активан резултат и покушају да изненаде фаворите.
У томе су и успели, делом и захваљујући чињеници да су Французи у другом полувремену играли катастрофално лошу одбрану, те да су за 40 минута игре у бунар бацили чак 20 лопти.
Истовремено, организација игре је током већег дела меча била скандалозно лоша, што је изазвало озбиљну нервозу у тиму Венсана Колеа, који је прво мирно, а затим драњем покушао да смири јединог истинског плејмејкера у тиму.
Уз то, на шест минута до краја због два неспортска фаула искључен је и Нандо Де Коло, после чега су француске акције почеле нагло да падају.
Летонија, која игра без далеко најбољег играча Кристапса Порзингиса, упорно је стизала предност Француза, махом колективном игром, после којих су Роландс Шмитс, Артурс Жагарс и Давис Бертанс имали отворене шутеве.
Јака одбрана и брзи напади Летонаца уништили су самопоуздање Француза, који су у последњем нападу имали два шута за победу или продужетак – прво је Еван Фурније промашио ”флоутер”, а на истеку времена Франсиско је лош меч затворио промашајем за три поена.
Код Француза, Еван Фурније је убацио 27 поена, али је и промашио два важна шута на крају утакмице. Гершон Јабуселе је убацио 18, али без већег утицаја у тренуцима када се утакмица одлучивала. Ник Батум је постигао 13 поена. Руди Гобер је, суштински, једини играо одбрану у француској репрезентацији, али и направио фаул после којег су Летонци поставили коначан резултат.
Гершон Јабуселе, је после утакимце, нешто жучно објашњавао Бертансу, ствари је смирио Батум, а Французи такмичење настављају разигравањем за пласман.
Де Коло, Батум, Фурније и Гобер одиграће на Светском првенству још два меча који не интересују никога, пишу француски медији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.