Izvor: RTS, 26.Avg.2023, 09:35

Завршене игре младих у Сплиту, Видић нови амбасадор

Сезона Спортских игара младих (СИМ) завршена је спектаклом у Сплиту, а Немања Видић и Даријо Срна изабрани су за нове амбасадоре Игара.
После више стотина догађаја у све три земље учеснице, у Србији, Босни и Херцеговини и Хрватској и 260.000 деце и >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << младих која су била део Игара ове сезоне СИМ-овци су се свечано опростили у Сплиту.
Другог дана, у оквиру церемоније затварања проглашени су нови СИМ амбасадори, Немања Видић и Даријо Срна.
Церемонији су присуствовале бројне званице, међу којима су били и председник УЕФА Александер Чеферин, председник УО Пари Сен Жермена Насер Ал Келаифи, министар спорта у Влади Србије Зоран Гајић, градоначелник Сплита Ивица Пуљак, председник Скупштине Београда Никола Никодијевић, бивши кошаркаш Дејан Томашевић, као и представници локалних самоуправа Србије у којима се одржавају Спортске игре младих.
Председник Светске шаховске ферације Аркади Дворкович и велемајстор Дармен Садвакасов играли су на Риви симултанке против СИМ-оваца и гостију завршнице Игара. На овом турниру истако се победник СИМ турнира у шаху ФИДЕ мајстор из Панчева, 15-годишњи Марко Милановић.
На ревијалном мечу у паделу игралу су Звонимир Бобан и Насер Ал Келаифи са једне и Немања Видић и Мехмед Баждаревић са друге стране. Централни догађај завршнице била је фудбалска утакмица која је одиграна на специјално за ову прилику постављеном терену на Прокуративима.
Екипи СИМ-оваца из све три земље учеснице, коју је предводио регионални директор Игара Тихомир Гудић, супротставио се тим који је предводио Здравко Марић.
Марићу су на располагању били Немања Видић, Предраг Мијатовић, Марио Станић, Луис Фиго, Звонимир Бобан, Александер Чеферин, Насер Ал Келаифи, Ниша Савељић... Утакмица је завршена нерешеним резултатом.
Изјаве председника и амбасадора Председник и оснивач Спортских игара младих Здравко Марић изјавио је да је иза СИМ-оваца тешка година, али да је поносан што су све активности одржане.
"Посебно му је драго због позитивних реакција деце. Позивам најмлађе да се друже, да се поштују да се воле и да се што више баве спортом", истакао је Марић и захвалио се свим локалним самоуправама у Србији у којима се одржавају Спортске игре младих и још једном истакао улогу председника Србије Александра Вучића у развоју Игара у Србији.
Нови СИМ амбасадор Немања Видић рекао је да му је драго што је међу СИМ амбасадорима и да одрасли морају помоћи деци да буду боља. По проглашењу за СИМ амбасадора Даријо Срна је истакао да се емоција и подршка коју су између себе показала деца из Хрватске, Србије и Босне и Херцеговине на фудбалском терену не могу кипити новцем и да је то нешто што недостаје одраслима. Срна је обећао да ће заједно са Видићем радити на томе да се Игре шире по Европи.
Председник УЕФА и СИМ амбасадор Александер Чеферин похвалио је учеснике Спортских игара младих за толеранцију коју показују.
Председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић подржава Игре од њиховог првог дана и честитао је председнику Игара Здравку Марићу, који је, како је Маљковић истакао, у Сплит довео пола Европе.
Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић истакао је да је јасно да деци региона значи ово дружење и заједништво и да је у Сплиту за ових неколико дана јасно да су Спортске игре младих успеле у својој мисији. Никодијевић је био и учесник ревијалног турнира у шаху.
Прослављени португалски фудбалер Луис Фиго навео је да је поносан што је поново био у Сплиту уз децу. Спортске игре младих завршене су, бар званично, а како поручују организатори, припреме за наредну сезону почињу одмах И позивају децу да се пријаве, уз подсећање да их следеће сезоне очекују и СИМ-овци из Словеније.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.