Izvor: RTS, 25.Avg.2023, 07:55

Трилер у Манили, сећање на Југославију, Џакарта и Окинава

Светско првенство у кошарци играће се у пет дворана, три су смештене у Манили, главном граду Филипина, а по једна у Џакарти у Индонезији и Окинави у Јапану. Први пут у улози домаћина турнира појавиће се више земаља. На Мундобаскету биће одигране 92. утакмице у периоду >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << од 16 дана.
Мундобаскет ће се играти у три фазе. У првој, 32 репрезентације биће распоређене у осам група од по четири екипе. По две најбоље пласиране из сваке групе играће другу групну фазу.

У другој фази биће формиране четири групе од по четири екипе. Два најбоља тима из група квалификоваће се за елиминациону фазу.
Репрезентације из Групе А и Б мечеве ће играти у Аранета дворани на Филипинима. Арена Азија, такође на Филипинима биће домаћин селекцијама из Групе Ц и Д.
Тимови из Групе Е и Ф играће утакмице у Окинава арени у Јапану, док ће екипе из Групе Г и Х играти у Индонезија арени у Џакарти.
Манила, град кошарке и сећање на професорову Југославију  Манила је главни град Филипина и други по броју становника са око два милиона грађана. Један је од најдинамичнијих и инфраструктурно најбрже растућих градова у југоисточној Азији. Смештен на источној обали залива Манила, на острву Лузон, а град има дугу и истакнуту спортску историју.

Један од омиљених спортова становништву главног града Филипина је кошарка. На улицама се могу видети кошаркашки терени, често и импровизовани. Популарност овог спорта нагло је порасла у периоду када је Манила била домаћин Светског првенства у кошарци 1978. године.
Љубитељима кошарке на простору некадашње Југославије Манила је остала у сећању и по златној медаљи коју су освојили репрезентативци поменуте земље на челу са селектором професором Александром Николићем.
Хроничари су забележили да су обилне падавине на Филипинима дочекале учеснике осмог Светског првенства у кошарци, јесењих дана 1978. године. Метеоролози су тада најављивали тајфун "Џени" што је донело стрепњу организаторима, али и свима у граду због могућих несагледивих последица по Манилу. 
Ипак, "Џени" је заобишао главни град Филипина, а Југославија је други пут освојила златну медаљу на Светском првенству у кошарци.
Филипини, "Велика купола", Арена Азија - хале у Манили Филипини арена је највећа затворена хала на свету укупног капацитета 55.000 места. Отворена је 2014. године у туристичкој зони града, на простору од око 140 хектара у кварту Бокау и Санта Марија. 

Дворана Аранета названа и "Велика купола" изграђена је 1958. године, а отворена је две године касније. Налази се у луксузном крају - Кезон ситију. Капацитет ове арене за кошаркашке мечеве је нешто мањи од 14.500 седишта, а реновирана је 2014. године.
Управо у овој хали Југославија је "покорила" кошаркашки свет и то без пораза са скором 10:0, а у великом финалу, као што је познато, побеђен је Совјетски Савез, резултатом 82:81, након продужетака. 

Много је спортских и забавних догађаја одиграно управо у "Великој куполи", али ће "Трилер у Манили", љубитељима спорта остати прва асоцијација на ову дворану. 
Три године пре финала Светског првенства у кошарци, у Аренети је одржан и најчувенији бокс меч, назван "Трилер у Манили", између Мухамеда Алије и Џоа Фрејзера. Мухамед Али је победио, а недуго потом у његову част један од првих тржних центара у престоници Филипина понео је име по њему - Ali Mall
Арена Азија прима 15.000 посетилаца за кошаркашке мечеве, спољашњост је у облику ока. Хала је отворена 2012. године.

Арена служи као једно од дворана за играње утакмица у домаћим кошаркашким такмичењима, а у њој се одиграло и Азијско првенство у кошарци. Тада је финале између Филипина и Ирана одиграно пред 19.989 гледалаца.
НБА лига је одабрала ову арену да прву предсезонску утакмицу у југоисточној Азији у октобру 2013. године одиграју Хјустон и Индијана.
Завршница Мундобаскета одиграће се од 5. до 10. септембра управо у овој хали.
Џакарта и Окинава Џакарта је највећи град у југоисточној Азији налази се недалеко од Јаве, најнасељенијег острва на свету. Џакарта је најважнији град у држави, на свим нивоима, са популацијом од преко 10 милиона становника.
Кошарка је релативно нови спорт у Индонезији. Прва клупска кошаркашка утакмица између два индонежанска тима одиграна је 1982. године када је и формирана Национална кошаркашка лига. Од тада, може се рећи да су људи прихватали кошарку и тренутно влада велико интересовање за овај спорт. 2022. године Индонезија је била домаћин Азијског првенства.

У Џакарти се налази и Арена Индонезија у оквиру спортског комплекса Гејлор Бунг Каро. Специјално је изграђена за Светско првенство у кошарци, а свечано је отворена у јуну ове године. Капацитет арене је 16.500 места. 
Заснована на концепту зелене градње, дизајнирана је у националном духу који како кажу у Индонезији "уједињује у различитости".
Окинава је острво на југозападу Јапана које лежи између Источнокинеског мора и Тихог океана. То је најмање од пет главних острва Јапана са нешто мање од 1,4 милиона становника. Привреда Окинаве заснива се на туризму, а кошарка је један од најпопуларнијих спортова међу грађанима овог острва.
Арена Окинава је највећа дворана на поменутом јапанском острву, али је уједно и најмањег капацитета на овом Мундобаскету са 8.000 места.
Реч је о новоизграђеној хали, 2021. године и уједно је најмодернија кошаркашка арена. Поред тога служи и за концерте, али и друге спортове.
Репрезентација Србије налази се у Манили на Филипинима и мечеве групне фазе турнира против Кине, Порторика и Јужног Судана играће у Аранета дворани. 
Први меч "орлови" играју против Кине, у суботу, 26. августа од 14.00. 
Уколико изабраници селектора Светислава Пешића буду изборили другу рунду такмичења, наставиће са играма у "Великој куполи" у Манили.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.