Izvor: RTS, 12.Avg.2023, 11:33

"Сан Сиро" се ипак неће рушити, али шта ће бити са њим?

Сага о судбини најбољег италијанског стадиона "Сан Сиро" у Милану, проглашеног за пети најбољи стадион у Европи, се наставља. Оно што се после две године званично зна јесте да неће бити срушен, на олакшање многих, иако не свих, становника Милана, било да навијају за >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Интер или Милан или ни за један од та два клуба.
"Ђузепе Меаца" за навијаче Интера, односно "Сан Сиро" за присталице Милана, у срцу је и навијача, и обичних грађана. Нешто мање у срцу политичара и Града који сматрају да је било потребно осмислити нови "Сан Сиро" а срушити постојећи.
Надзорна служба за уметност, археологију и пејзаж Милана објаснила је у званичном документу, који је послат самом Граду, зашто није могуће срушити стадион који постоји још од 1925. године. На овај начин жеља оба клуба, и Милана и Интера, да сруше постојећи стадион и изграде нови неће бити испуњена, те им не преостаје ништа друго него да потраже нова места (оба клуба већ неко време одмеравају терене у Роцану и Сан Донату) или да остану на старом стадиону, што би Градо желео – а што је под великим знаком питања.
Зашто Сан Сиро неће бити срушен Разлог због кога стадион не може да се сруши и који је Надзорна служба навела у документу везан је за други прстен стадиона изграђен 1950. године и који је учинио овај објекат "правим стадионом" који има јединствене карактеристике попут спиралних рампи које анимирају зидове када се на њима налази велики број људи, те изгледа као да се крећу, а такође и зато што ће стадион 2025. напунити 70 година.
"Други прстен представља конструктивно решење направљено од 132 портала са релативним конзолним ребрима који чине окосницу која подржава трибине, степенице, приступне рампе, полице и сервисне стазе. Од посебног је интереса и дизајн портала који имају форму две дијагонално испружене руке (једна ван старог ободног зида), назване у сленгу градилишта: слон и жирафа", написала је Емануела Карпани у документу.
"Архитектонска релевантност другог прстена лежи у способности аутора да преведу техничка ограничења у експресивност, а рампе које га окружују, у наизменичним светлим и тамним бојама, попримају сугестивно симболичко значење, доводећи масу људи, који су једини и прави протагонисти архитектуре стадиона, до самих зидова и претварају их у жива места динамичних стаза. Са изградњом другог прстена, 'Сан Сиро' постаје прави стадион што није био од самог почетка", стоји даље у тексту документа.
Планови и жеље Града План самог Града је да задржи два миланска клуба Интер и Милан у зони "Сан Сира", или бар један од два клуба јер би губитак оба клуба био погубан за Милано. Градоначелник Ђузепе Сала се не слаже са одлуком Надзорне службе да не се не сруши стадион и сматра да ће то имати врло негативне последице, јер ће бити јако тешко економски одржавати структуру у којој се неће играти утакмице као и да ће та одлука отерати два важна клуба из самог града. И Милан и Интер већ месецима траже друге локације за своје стадионе, још пре одлуке Надзорне управе да се не сруши "Сан Сиро".
Из тог разлога локална управа тражи сва могућа решења не би ли задржала клубове у самом граду. Једна од могућности је да им дозволе да изграде нови стадион поред старог "Сан Сира", мада то изгледа као врло комплексан потез, нарочито за клуб Милан који је већ јасно кренуо у правцу новог стадиона у делу града Сан Донато. Из тог разлога се градоначелник Милана ослања на Интер коме би било дозвољено да обнови постојећи "Сан Сиро" онолико колико дозволи Надзорна служба или да изграде нови стадион поред већ постојећег. Све је још под великим знаком питања.
Најбољи стадиони у Европи – Сан Сиро на петом месту У међувремену, по истраживању британског сајта Ticketgum, стадион "Ђузепе Меаца" је најбољи италијански стадион, као и пети стадион у Европи. Критеријуми који су узети у обзир су: колико гледалаца може да стане, какве рецензије има, колико је голова постигнуто и колико је присутан на социјалним мрежама. "Сан Сиро" је освојио на глобалном нивоу 70,63 бода од 100.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.