Izvor: RTS, 11.Avg.2023, 14:19

Почиње Премијер лига - Арсенал први фаворит за шампионску титулу

Фудбалски клуб Арсенал први је фаворит за освајање енглеске Премијер лиге, након доброг и темељно урађеног посла у летњем прелазном року који притом још увек траје. "Тобџије" на нову титулу чекају пуне две деценије, а у намери да понове успех из 2004. године главни >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << конкуренти биће им манчестерски двојац.
Утакмицом између Барнлија и Манчестер ситија данас од 21.00 почеће 32. и укупно 125. сезона најквалитетнијег националног фудбалског такмичења на свету. Сити брани титулу у Премијер лиги и уколико понови успех из претходне три сезоне постаће први клуб у историји лиге који би четири пута заредом био најбољи у Енглеској.
Троструки узастопни шампион пуну деценију је доминантан клуб у Енглеској, али без обзира на њихову монополску надмоћ, Премијер лига на високом нивоу одржава квалитет и неизвесност, као и континуитет добрих игара скоро свих клубова, што доприноси знатижељи код фудбалских заљубљеника за догађаје на теренима широм Енглеске. Велики број разлога је иза непрестаног праћења мечева, неки од њих су медијска доступност и квалитет игре.
Као што је већ познато, 20 екипа водиће борбу за трофеј намењен прваку Енглеске. 17 најбољих из претходне сезоне и три тима која су промовисана из Чемпионшипа. Барнли, Шефилд јунајтед и Лутон су повратници, након једне, две, односно 31. године изван Премијер лиге.
Прелазни рокови су увек згодна прилика да се сагледају позиције клубова, а самим тим и да се прогнозира коначно стање на табели које ће уследити у мају наредне године.
Гвардиола без Гундогана и Махреза, Клоп са Алексисом Макалистером Манчестер сити и Ливерпул су тимови који су обележили Премијер лигу претходних година, као и њихови менаџери Пеп Гвардиола и Јирген Клоп.

Сити је освојио троструку круну претходне сезоне, а тим су напустили везни фудбалери Илкај Гундоган и Ријад Махрез, тај "недостатак" за сада надоместиће Матео Ковачић. Поред хрватског везног фудбалера "грађане" је појачао и његов сународник, централни бек, Јошко Гвардиол.
Велико је питање, уколико Гвардиола не нађе замену за Гундогана и Махреза, колико ће Сити имати снаге да се супротстави врхунским премијерлигашким екипама у првом реду Арсеналу, јер за сада састав делује помало слабашно, упркос маестралним играчима који чине осовину "грађана" - Кевин де Брујне и Ерлинг Холанд.
С друге стране, Ливерпулов приступ куповини играча је помало изненађујућ, будући да и у овом као и у претходним прелазним роковима касне. Имали су прилику да реконструишу тим и да и даље воде борбу за прво место, али су пропустили најважније тренутке.
Структуралне промене менаџмента чине се да су се одразиле на неактивност у довођењу играча.
Везни ред је у пику претходне сезоне посустао, а Клопове замисли остале су забележене на папиру. 
Неспоровођење тренерових идеја на терену довело је до тога да су Фабињо, Џордан Хендерсон, Роберто Фирмино, Окслејд Чемберлен, Кеита и Фабио Карваљо напустили тим. Замену за поменуте играче Ливерпул је нашао у Алексису Макалистеру и Доминику Собослаију, што одаје утисак да ће састав, уколико не буде појачања бити прилично ограниченог карактера за нове изазове.
Реновирани тимови Манчестер јунајтед, Челси, Тотенхем и у мањој мери Њукасл наставили су са променама играчког кадра који је започет отприлике пре годину дана, али досадашња појачања не делују звучно и обећавајуће, осим ако не буде великих изненађења током сезоне.

Јунајтед на челу са Ериком тен Хагом и без Харија Мегвајера у тиму може да избори високу позицију, али веома тешко шампионско место. За то је ипак потребан победнички карактер и да у тиму буде барем још један луцидни фудбалер попут Каземира.
"Црвене ђаволе" до сада су појачали Мејсон Маунт, Андре Онана и Расмус Хојлунд. Долазак данског нападача Хојлунда делује као исхитрена реакција менаџмента клуба, јер је Јунајтед готово извесно испао из трке за довођењем Харија Кејна.
Када је реч о Челсију, највеће појачање целе сезоне седеће на клупи - тренер Маурисијо Покетино.
У погледу трансфера Челси је изгледа извукао поуку из претходног зимског када су потрошили рекордних 629 милиона евра на појачања која нису донела жељени резултат, већ поражавајуће 12. место.
Најзвучније име које је овог лета стигло међу лондонске "плавце" је Кристофер Нкунку, али је Француз доживео пех, повреду колега због које ће пропусти почетак сезоне.
Њукасл ће играти групну фазу Лиге шампиона, захваљујући четвртом месту у Премијер лиги. Посао обављен у прелазном року обећава континуитет добрих игара. Новајлије у екипи су Јанкуба Минте, Харви Барнс, Тино Ливраменто и Сандро Тонали.
Тотенхем је имао интересантан прелазни рок у два правца. Тројица стандардних првотимаца - Уго Лорис, Лукас Моура и Хари Винкс неће играти за лондонску екипу. Највећи ударац за тим Ангелоса Постекоглуа биће одлазак најбољег енглеског играча, Харија Кејна. 
Међутим, долазак Џејмса Медисона је пун погодак, а откуп уговора Дејана Кулушевског од Јувентуса је прави потез чиме се комплетира офанзивни везни ред. Дугогодишњег голама Лориса замениће Гуљелмо Викарио из Емполија.
Артета на поправном испиту Арсеналу је у претходној сезони шампионска титула избегла практично у завршници. У новој, попут лоших ђака, тренер Микел Артета ће имати прилике да на поправном испиту исправи све грешке и то ће извесно показати у августу у првом колу против Нотингем фореста.

Поједини фаворити за тријумф се још увек нису ваљано појачали, а прелазни рок траје до 1. септембра. Веома је извесно је да ће поредак у новој сезони бити сличан као и у претходној, с тим што би највеће “изненађење” могло бити на шампионском месту.
Арсенал је одличан трансфер посао започео пре годину дана када су тим појачали Габријел Жезус и Олександр Зинченко.
Пажљиви избор и темељно грађење екипе у којој Артета диктира темпо донео је успон у протеклој сезони. Потпуни успех било би освајање Премијер лиге на које чекају већ пуне две деценије.
Велики део посла Арсенал је урадио у јануару када су довели по једног играча за три линије на терену - Јакуб Кивиор, Жоржињо, Леандро Тросар. На почетку летњег трансфер прозора стигла су три значајна појачања – Деклан Рајс, Каи Хаверц и Јуријен Тимбер, а уз то продужени су уговори са младим играчима из омладинског тима који су претходне сезоне имали скроман допринос.
До сада екипу су напустили Гранит Џака и Мејлтланд-Најлс што неће бити приметно, будући да на позицији везног фудбалера Аресенал има бољи избор у односу на период док је поменути двојац бранио боје лондонског тима.
Тим није претрпео веће промене у играчком кадру, а с поменутим појачањима и већ оформљеним тимом, тренер Микел Артета имаће флексибилност у модерној игри на терену и вероватно шампионском место у Премијер лиги, под условом да играче заобиђу повреде које су биле честе прошле сезоне.
Најава беспоштедне борбе у Премијер лиги виђена је недавно када је Арсенал, након пенала, савладао Сити и стигао до тријумфа у Комјунити шилду.
До затварања летње трансфер пијаце, 1. септембар, у Премијер лиги биће одиграна три кола, када ће тимови и њихове игре добити прве обрисе захтевног припремног периода.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.