Izvor: RTS, 02.Avg.2023, 19:47

Седлачек за РТС: Ова репрезентација је имала карактер и треба да буде узор за неке друге селекције

Поводом освајања јуниорског Европског првенства за играче до 18 година у емисији ОКО гостовали су потпредседник Кошаркашког савеза Србије Миленко Тепић, кошаркашки тренер Марин Седлачек и уредник сајта Спортског журнала Предраг Сарић. Гости емисије истакли су >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да екипа има потенцијал, али да играчи морају да наставе да раде како би могли да достигну квалитет А селекције.
Јуниорска репрезентација Србије освојила је злато на Европском првенству у Нишу победом над Шпанијом 81:71. Пето злато за У18 селекцију Србије од независности.
"Велики резултат и велики успех, ова генерација се окупила пре две године на челенџеру у Новом Саду. Прошле године нисмо имали среће на том Мундобаскету, поготово меч против Америке у четвртфиналу где смо имали два заражена кошаркаша коронавирусом. Незаслужено смо завршили као пети на том турниру", истакао је некадашњи репрезентативац Миленко Тепић.
Потпредседник Кошаркашког савеза Србије додаје да је период заједништва утицао на добар резултат.
"Овај успех је круна заједничког рада који је трајао три године. Играчи имају карактер, изградили су тада тимски дух који је уз помоћ подршке са трибина донео резултат", изјавио је Миленко Тепић.
Успех је остварен, али кошаркаши морају још доста да раде Марин Седлачек, кошаркашки тренер истиче да су кошаркаши заслужили пажњу, али да морају да наставе да раде.
"Велико је изненађење, подигли смо велику еуфорију код ове медаље, ти момци су заслужили пажњу, али треба да се фокусирају на прелазак у сениорску категорију. Ми имамо негативно искуство са најкориснијим кошаркашима јуниорских шампионата 2017. и 2018. Николом Мишковићем и Марком Пецарским где нису достигли свој пун потенцијал", рекао је Седлачек.
Уредник портала Спортског журнала додаје да се нада да ће неки од ових кошаркаша играти циклусе квалификација та Олимпијске игре 2028. године у Лос Анђелесу.
"Ја се искрено надам да ће неко од ових кошаркаша бити спреман за циклус квалификација за Олимпијске игре у Лос Анђелесу. Морамо да се прилагодимо тренутку, да пронађемо начин да се прилагодимо времену. Ми имамо проблем у последњих пар година да нисмо МВП играче довели у стање њиховог потенцијала", коментарисао је Сарић време у ком кошаркаши убрзано раде на одласку у НБА лигу.
Кошаркашки тренер Марин Седлачек истиче да репрезентације Израела и Шпаније нису потцениле Србију као што су поједини медији писали.
"Познавајући Шпанце, они нас нису потценили, као што нису урадили ни Израелци. То су новинарске приче, јер не постоји потцењивање у борби за финале и полуфинале“, рекао је Седлачек и додаје:
"Не слажем се да је Стефановић млад тренер, он има 37 година, ми тако померамо критеријуме, вероватно ће бити млад и са 45. Оно што желим да напоменем је њихова повезаност са овом генрацијом. Ова репрезентација је имала карактер, ово треба да буде водиља за неке друге селекције. Ови момци заслужују све похвале, али морају да наставе да раде", изјавио је гост РТС-а.
Селекција која осталим треба да буде узор Он додаје да је и у овој селекцији било отказивања као и у сениорском тиму.

"Имамо ситуације код млађих категорија где такође има отказивања као у сениорском тиму. Ми имамо ситуације да играчи лето проводе спремајући се за нешто, они треба да тренирају свих 365 дана. Једна јако битна ствар код ове селекције је да су момци играли без унутрашњег ега. Прва три меча Богољуб Марковић који је улазио са клупе био је најбољи шести играч, Мушицки није почињао мечеве. Повреда Филипа Јовића није пореметила екипу", закључује Седлачек.
Кошаркашки тренер истиче да ова категорија треба да буде узор и млађим и старијим, јер је показала како треба да се односи према репрезентацији.
"Ова селекција треба да буде узор за остале категорије на начин на који су се односили према репрезентацији, према дресу, према игри и како су се односили једни према другима. То је оно што нас је красило пре педесет година", завршио је Седлачек.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.