Izvor: RTS, 01.Avg.2023, 20:20

Недимовић: Случај "Колубара" је само почетак борбе

Потпредседник Фудбалског савеза Србије Бранислав Недимовић изјавио је за Танјуг да у сваком послу постоје проблеми и да је случај "Колубара" само почетак борбе ФСС-а против намештања утакмица.
Недимовић је прокоментарисао никад већи број српских >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << клубова у европским такмичењима.
"Колико год да људи фудбал сматрају за хоби и споредну ствар, он је једна платформа за озбиљан бизнис у читавом свету. Немојте заборавити да ћемо ми ове године први пут у европским такмичењима имати пет екипа. Имаћемо три сигурно у неком од такмичења и то је велико задовољство", рекао је Недимовић за Танјуг. 
Како је истакао, у сваком послу има проблема и трудимо се да те негативности, попут Колубаре и неких других, у будућности неутралишемо и доведемо у ред. Поводом "случаја Колубаре", која је после дициплинског поступка због намештања утакмица избачена у Прву лигу Србије, Недимовић је навео да је избацивање из свих такмичења најдрастичнија казна која је могла да се одреди Колубари, да је донесе дисциплинска комисија ФСС-а и потом да је потврди ЦАС у Лозани. 
"Чињеница је да је ФСС спровео поступке, да су утврђене нерегуларности и намештања и да је то потврдио суд у Лозани. Мислим да је са аспекта морала и правде, потпуно нормално да они играју Прву лигу Србије. Они су завршили такмичење прошле сезоне на таквом месту, пре одузимања бодова, да би требало да играју Суперлигу. Међутим, мислим да је задовољено право, имамо пресуде и имамо на крају крајева јавност која увек мора да зна да онај који је намештао, мора да буде процесуиран", констатовао је потпредседник ФСС-а.
Нагласио је да ће казне бити строжије, ако се намештања утакмица наставе.
"Уколико наставе са тим да се баве, неће играти ни Прву лигу и то не само они. Имамо још неколико поступака које ћемо отворити. Оно што је јако важно, ми у нашем фудбалу нисмо имали тај трећи степен одлучивања, ту међународну компоненту. Увек се то завршавало у Београду. По први пут сад имамо учешње ЦАС-а, омогућено статутом ФСС-а. То смо свесно потпуно урадили, али то су и трендови. То је у крајњој линији и УЕФА тражила од нас. Доказ да смо добро спровели поступак, доказ да смо казнили и пронашли доказе да је било намештања, јесте пресуда ЦАС-а. Мислим да ту треба ставити тачку сада", рекао је Недимовић.
Како је додао, Колубара ће од суботе почети да игра Прву лигу, а у зависности од тога који пут се нешто деси, казне се пооштравају. 
"Ово је први пут да је Колубара кажњена за намештање. Ми смо сматрали да треба да им се одузме девет бодова, ЦАС је то преиначио у шест, али потврдио да је дошло до намештања. Мислим да је то победа за ФСС, неко ће рећи Пирова, али победа. Тако да могу да кажем да су наши органи спровали овај поступак квалитетно и да им се захвалим на томе. Ово није крај, са овим смо тек почели", изјавио је Недимовић.
Он је истакао да је председнику судијске комисије ФСС-а Дејану Филиповићу рекао да мора да изађе пред медије и брани своје ставове.
"Мислим да је све у људима, који су спремни да примене алате које им стоје на располагању. Ја сам рекао хиљаду пута, да је ваљало не би нам запало. Док смо овде, ја ћу се борити за оно што сматрам да је правда и поштовање фудбалских прописа. На крају крајева ту је скупштина, па она може другачије да одлучи", рекао је Недимовић.
Каже је гледао 60-70 минута утакмице између ТСЦ-а и Партизана.
"Прво кад сам се пробудио ујутру, видео сам телефон пун позива и порука. Онда на крају схватите да је најлакше вршити притисак. То може свако. Нема шта да се буне и једна и друга екипа. Обе су добиле по три гола. Ту није један гол решио победника. Знате како, свако има право да се љути ако не победи", казао је Недимовић.
Напоменио је да је то јутро назвао председника судијске комисије, са само једним ставом "изађи пред медије и брани своје ставове". 
"Али покажи сваки детаљ, и за једне и за друге. Изађи са истином. Ако је судија било какав пропуст починио, знате шта треба да радите. Ако није, наградите га. Свако од нас мисли да треба да победи и то је добро. Али не можете то да радите на уштрб нечег другог", рекао је Недимовић.
Додао је да конференција за медије судијске комисије треба да буде више.
"У крањој линији, нисам нигде видео ТСЦ да се бунио, за пенал који је био свиран. Било је ту позива и других клубова на полувремену. Зову мене, па нисам ја дежуран за суђење,  имате судијску комисију. Све док комисија ради ваљано свој посао то је у реду. Има људи који могу да их замене ту ништа није спорно. Само је јако важно да судијска комисија изађе са својим ставовима и видећемо", рекао је потпредседник ФСС.
Каже да конференција за медие треба да има што више и да смо невероватне сцене видели у суботу, било је седам једанаестераца, не зна колико интервенција ВАР-а.
"Одмах сутра се десила идентична ситуација у руском првенству, као што је била у нашем. Интервенција судије након истека времена предвиђеног за игру. Постоје правила која се морају поштовати, постоје људи који спроводе та правила, ако они погреше, сносиће одговорност", констатује Недимовић.
На питање о репрезентације Србије, потпредседник ФСС-а истиче да је пред њом велика шанса да је пласира на Европско првенство после 24 године.
"Да нам је неко понудио седам бодова пре почетка квалификација, сви бисмо прихватили. Али кад имате две победе и најбољи старт у последњих 25 година, онда сви очекују победу Србије 7:0. То је све природно", рекао је он. 
Подсећа да у септембру имамо дуеле са Мађарском и Литванијом. 
"Мислим да је то месец одлуке за ову генерацију, која планира да се пласира на Европско првенство. То су јако велике и важне ствари за фудбалску Србију. Важне и у финансијском смислу, јер савез за пласман добија озбиљан новац, који ће уложити у инфраструктуру", изјавио је Недимовић.
Осврнуо се и на улагање државе у фудбалску инфраструктуру.
"Држава улаже невероватно у инфраструктуру у задњих неколико година. Имате Лесковац који ће бити отворен овог месеца. Имате Лозницу и Зајечар који ће у наредних два месеца бити отворени. Имате стадион Железничара који је готово готов. Имате Зрењанин који је скоро комплетно завршен. Имате почетке радова на јесен на стадиону ''Чика Дача' у Крагујевцу.  Имате завршен ТСЦ у Тополи", навео је Недимовић.
Видели сте, додаје, и нову траву, нове ложе и нови ВИП на Маракани, сад ће то бити и на Партизановом стадиону. 
"ФСС се у то најактивније укључио, али држава је дала велики допринос изградњом поменута три стадиона. Плус национални стадион који ће бити круна свега", закључио је Недимовић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.