Izvor: RTS, 29.Jul.2023, 13:08

Звезда фаворит за седму узастопну титулу у Суперлиги Србије - наставак блиставог низа црвено-белих или изненађење

Фудбалски клуб Црвена звезда нову сезону Суперлиге Србије започеће као први фаворит за освајање титуле, седме узастопне. Партизан и поред појачања, ипак има кадровске и административне проблеме који већ сада утичу на (не)расположење навијача и свеопшти утисак >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << фудбалске јавности да црно-бели не могу да прекину блистави низ црвено-белих.
Фудбалери Звезде су крајем јуна отпочели припреме за нову сезону. Предвођени новим тренером Бараком Бахаром још увек нису доживели пораз у припремном периоду, а у последњем пријатељском сусрету против италијанске Фјорентине и убедљиве победе 5:0, демонстрирали су тактички квалитет који их одваја од остатка српских тимова. 

Међутим, утисак је да Звезда у нову сезону улази с другачијом намером, поред подразумевајуће шампионске титуле у Србији, циљ, барем према речима челних људи клуба је равноправно надметање са тимовима у европским овкирима.
Генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић изјавио је на промоцији нове травнате подлоге на стадиону "Рајко Митић" да најквалитетнији играчи у домаћем фудбалу морају бити део Звезде.
Новопромовисани фудбалери из Звездине омладинске школе, уз придошле иностране играче биће важан део тактичких замисли у Суперлиги Србије. 
Појединци као што су Коста Недељковић, Стефан Лековић, Владимир Лучић, Јован Шљивић и остали млади играчи наметнули су се тренеру Бахару квалитетом и вештинама не само за игре у домаћем првенству, већ и за европска надметања. 
Звезди су у том смислу потребна два тима или комбинација појединаца из једне и такозване друге екипе, сходно такмичењу.
Конкуренција у српској лиги није на високом техничком нивоу и у том погледу готово да не постоји клуб који може тактички да парира Црвеној звезди, што је опет за будуће европске мечеве велики недостатак.
Црно-бели вребају из улоге аутсајдера  Фудбалски клуб Партизан у нову сезону улази с већим проблемима него амбицијама. На почетку делује да је извесније да ће се борити за друго или треће место са Чукаричким или ТСЦ-ом, него што је случај да ће бити у трци за шампионски пехар у Суперлиги.

Претходне сезоне заузели су четврто место на табели националног првенства што је историјски, негативни резултат од распада јединствене југословенске лиге.
Током прелазног рока важнија тема од појачања црно-белих били су организациони, финансијски и административни проблеми клуба.
За разлику од Звезде, Партизан је касно формирао тим за нову сезону, те ће бити потребно време видети играче у пуном сјају.
Чукарички надоградио, ТСЦ подмладио тим  Прошле сезоне Чукарички је заузео треће место у првенству, а стигли су и до финала Kупа Србије. Реалтивно добри резултати показују правац којим "Брђани" желе да се крећу. 

У прелазном периоду, Чукарички је ажурно радио на очувању и надоградњи играчког кадра. Окосница тима остала је непромењена, а у комбинацији са новим играчима чини да у овој сезони могу да се надају високом пласману и новој борби за вицешампиона Србије.
Мохамед Бадамоси, Самбу Сисоко, Вукашин Јовановић, Немања Ћаласан и Марко Доцић извесно је да ће бити носиоци игре црно-белих са Бановог брда.
ТСЦ је као и Чукарички задржао тренера из претходне сезоне, Жарко Лазетић и даље предводи тим из Бачке Тополе, међутим, два најбоља појединца напустила су редове екипе са севера Србије - Лука Илић и Петар Ратков.
Поред тога, како би појачали опције у офанзиви дошли су између осталих млади фудбалери, Урош Миловановић, Марко Ракоњац, Петар Станић и  Бенце Шош.
Поред Чукаричког и Партизана конкуренција за високо друго место биће појачана, опет умногоме ће коначни пласман зависити од будућих игара поменутих тимова у Европи.
Нови стадиони за нова времена Нови стадиони у Лесковцу, Зајечару и Лозници неће бити део суперлигашкиг утакмица. 

Међутим, Суперлига Србије играће се у селу Доња Трнава у оквиру комплекса "Пампас", где ће Раднички из Крагујевца дочекивати своје противнике, због реконструкције стадиона "Чика Дача". 
Ускоро се очекује и реновирање стадиона Чукаричког који ће, ипак, имати услове да угости противнике на Бановом Брду, али будући да ће играти европске мечеве, град домаћин за те дуеле биће Лесковац.
Према појединим медијским насловима и информацијама које долазе из Фудбалског савеза Србије у плану је постављање подлога са хибридном травом на свим стадионима чиме би игра знатно добила на брзини, а самим тим и на квалитету.
Хибридну врсту подлоге која комбинује вештачку и природну траву у Суперлиги Србије имају ТСЦ и однедавно Црвена звезда.
Новајлија у лиги Фудбалски клуб ИМТ у дебитантској сезони у елитном рангу такмичења домаћин својим противницима биће на терену Фудбалског клуба Вождовац.
Шампион и вицепрвак играће квалификације за Лигу шампиона Још увек је рано за предвиђања и предсказање коначних позиција свих тимова у Суперлиги, али више од очекиваног, барем према приказаној игри у припремном периоду је да ће Звезда бити нови-стари шампион Србије у фудбалу.
Због елиминације руских клубова са европске сцене, Србија је претходне сезоне на Уефиној ранг листи најбољих лига заузела десето место што је донело и привилегију шампиону да игра групну фазу Лиге шампиона и вицешампиону да има обезбеђено место у групи Лиге Европе и шансу да уђе у елитно такмичење.
Србија ће у предстојећој сезони као и претходне имати пет представника у европским такмичењима, али је кључна разлика да првак неће бити у групној фази у Лиги шампиона. 
Шампион и вицепрвак играће квалификације за Лигу шампиона: првак од плеј-оф рунде са загарантованом групном фазом Лиге Европе, а другопласирани ће почети од другог кола квалификација за најелитније такмичење у фудбалу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.