Izvor: RTS, 28.Jul.2023, 14:43

Саопштење КСС: Вирус донет са стране, нема говора о масовном тровању храном

Поред сјајне кошарке, Европско првенство за играче до 18 година у Нишу обележили су и прокишњавање дворана у којима се играју мечеви, али и здравствени проблеми са којима су се сусрели чланови шест репрезентација. Поводом ових догађаја, али и писања појединих медија >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << о њима, огласио се КСС. Саопштење преносимо у целости.
"Поводом дела нетачних тврдњи које су пласиране од стране појединих медија, а односе се на дешавања током јуниорског Европског првенства у Нишу, Кошаркашки савез Србије жели да информише јавност и изнесе истину о целокупној ситуацији.
Чињеница је да је током првог дана такмичења, услед великог невремена у Нишу, било проблема са кондензацијом и клизавим паркетом у дворани 'Мика Антић', као и да је дворана 'Чаир' у једном тренутку прокишњавала, што је решено веома брзо. У неким медијима се појавила нетачна вест да је Фиба покренула истрагу против Кошаркашког савеза Србије због неадекватних услова за одигравање завршнице меча Пољска – Турска. Међутим, тачно је да су надлежних органи Фибе покренули интерну истрагу према Фибиним службеним лицима делегираним за овај меч, односно делегату и судијама који нису зауставили меч док се не стекну услови за игру.
Истина је и да је шест националних селекција пријавило здравствене тегобе. Испоставило се да су здравствене проблеме имали играчи и чланови стручних штабова Финске, Грчке, Литваније, Словеније, Шпаније и Турске, репрезентација које су смештене у истом хотелу. Међутим, здравствене тегобе нису пријавили одмах, већ у уторак 25. јула преподне, а поједини играчи су осећали тегобе и три дана раније. Да су проблеме пријавили на време, односно раније, сви надлежни из КСС, Фибе и Организационог одбора одмах би реаговали и спречили ширење вируса.
Према мишљењу лекара, у односу на моменат у коме се болест појавила, врло је извесно да је донета са стране, односно да је неко од смештених у хотелу дошао у Ниш заражен. Дакле, нема речи о било ком виду масовног тровања храном, што би изазвало далеко веће размере и много већи број заражених, како су неки медији тврдили, већ се ради о стомачном вирусу. Ово су потврдиле и анализе које су спровеле све надлежне медицинске и санитарне службе, пошто су стигли комплетни резултати који потврђују да нема ни речи о тровању храном, већ да је у питању вирус.
Ситуација је у претходна два дана била неупоредиво боља, о чему говори и реализација унапред планираног распореда свих утакмица осмине финала и четвртфинала.
Због свега наведеног, молимо јавност да пажњу преусмери на завршницу великог спортског такмичења у Нишу и сјајне партије јуниорске репрезентације Србије. Дођите у дворану 'Чаир' да заједно навијамо за наше момке у борби за медаљу!"

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.