Izvor: RTS, 22.Jul.2023, 07:03

Ерлинг Холанд, фудбалска будућност је стигла

Ерлинг Холанд репрезентативац Норвешке и фудбалер Манчестер ситија стао је у ред великана ове игре. Дежурни коментатори спортских дешавања предвиђали су му велику каријеру када се први пут, хет-триком, представио у Лиги шампиона. Недуго затим, будућност је стигла. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Холанд је због игара и форме оличење садашњости, а због броја година представља блиставу будућност светског фудбала.
Норвежанин је и пре 23. године живота постао најбољи светски нападач уз бројна индивидуална признања, али и прегршт клупских трофеја. Чак и да којим случајем озваничи крај каријере у овом моменту, вероватно би га раскошна статистика сврстала међу најбоље играче који су икада играли фудбал, посебно на позицији нападача.

Холанду као апсолутном феномену суђено је да до краја каријере обори рекорд о броју постигнутих голова у Лиги шампиона, али и уопште у професионалном фудбалу.
У том погледу, ни Роналдо, а ни Меси, па ни остали његови савременици му неће прићи у конкуренцији најбољег стрелца. И не само то, с протоком времена, односно искуством Холанд ће добити изражену вештину која краси прекаљене голгетере. Самим тим са израженом лакоћом ће постизати голове. Не треба заборавити и начин игре "тешких" нападача који се најбоље сналазе у петерцу, на малом простору.
Холанд већ до сада има 211 голова на 258 званичних утакмица у клубовима и репрезентацији, а тек је почео.
У Лиги шампиона, до сада, убележио је 30 наступа и постигао 35 голова, уз освојени трофеј. Његов Манчестер сити имао је бројне покушаје претходних година да се домогне титуле најбољег тима у Европи, а након Холандовог доласка међу "грађане", неизвесност је ишчезла и прва следећа шанса постала је подвиг.
Први гол, а уједно и хет-трик у дебитантском наступу у Лиги шампиона Холанд је постигао у мечу између Салцбурга и Генка 2019. године. Три поготка, тада двадесетогодишњи Холанд дао је у првом полувремену меча.

Норвешки нападач је већ сада на 19. месту на листи стрелаца свих времена у елитном европском фудбалском такмичењу, а налази се испред бројних играча који су обележили макар један део фудбалске историје, као што су: Самјуел Ето, Антоан Гризман, Кака и Вејн Руни... Претходне сезоне постигао је 12 голова и уписао једну асистенцију.
Холанд је за годину дана у дресу Ситија на 53 меча постигао 52 гола, што је изузетна реткост, а практично у просеку постизао је један гол по утакмици.
У сезони у којој је Манчестер сити освојио троструку круну (Премијер лига, ФА куп, Лига шампиона) нападач је имао кључну улогу тима, будући да се након доласка - у летњем прелазном року прошле године - врло брзо прилагодио идеји тренера Пепа Гвардиоле, а касније цео тим на терену успешно је пратио његово кретање до врха европског фудбала.
Клизећи старт који је променио Холандов правац каријере Још један детаљ Норвежанина одваја од остатка фудбалера, јер је један од многих који је надмашио спортску каријеру оца, а таквих играча је веома мало. Памте се они бројни, не тако успешни покушаји деце фудбалски славних родитеља у намери да буду бољи од њих. Алфи Холанд је већ сада познатији као Ерлингов отац, а у мањој мери као бивши играч Манчестер ситија.
Отац Ерлинга Холанда, поменути Алфи Инге, као што је познато бранио је боје Манчестер ситија од 2000. до 2003. године, међутим његов син рођен је у Лидсу док је Холанд старији наступао за истоимени клуб.
Само три године након Ерлинговог рођења, Алфи је био приморан да озваничи крај каријере са 30 година због проблема са повредом. 

Познато је да је био мета немилосрдног старта Роја Кина из Јунајтеда у Манчестерском дербију, који му је повредио десно колено, али је Холанд и пре тог неспортског потеза имао проблема и са левим коленом, те је клизећи старт био само један од разлога за крај каријере.
Након повлачења из фудбала, Алфи се вратио у Норвешку у којој је Ерлинг направио и прве фудбалске кораке, тачније у Фудбалском клубу Брине.
Пажњу уже фудбалске јавности Холанд је на себе скренуо у Молдеу у тинејџерским данима, да би Европа интезивно почела са говоркањем о снажном младом нападачу 2017. године док је бранио боје Ред бул Салцбурга.
Градативно је градио каријеру млади Холанд, сваки порез промишљено и исправно је доносио. Касније је наступао за Борусију Дортмунд и на 89 утакмица у дресу "милионера" постигао 86 голова.
Некадашњи фудбалер и тренер Манчестер јунајтеда Оле Гунар Солшер, сународник Ерлинга Холанда недавно је својом изјавом растужио навијаче клуба, будући да је у једном периоду каријере био Холандов тренер у норвешком Молдеу када је нападача нудио "црвеним ђаволима".
"Звао сам Јунајтед шест месеци пре него што сам преузео тим и рекао им да имам нападача који је веома талентован, нису ме послушали. Тражио сам четири милиона фунти за Холанда, једноставно нису били заинтересовани. На крају је отишао у Сити за 50 милиона фунти и сада је оцењен као највреднији нападач на свету са 200 милиона фунти", истакао је Солшер.
Под условом да су Солшерове тврдње тачне и да је Јунајтед чак и прихватио понуду од четири милиона фунти за младог нападача, остаје отворено питање о томе шта би му рекао отац...
Ново ривалство Фудбалски свет од почетка заузима навијачке позиције из низа  рационалних или неких других разлога, али углавном из емоционалних који се преносе на млађе генерације.

Донедавно, иако су још увек активни фудбалери, ривалство Кристијана Роналда и Лионела Месија спада не само у највећа фудбалска, већ и спортска икада виђена.
На том трагу је и супарништво између Холанда и Килијана Мбапеа из Пари Сен Жермена. И опет ће се људи опредељивати у зависности од припадности, навијачких склоности и стила игре - ко је бољи, већи, важнији и утицајнији. То је усуд фудбала.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.