Izvor: RTS, 20.Jul.2023, 18:43

Слатке муке селектора Пешића пред Мундобаскет – ко да иде, коме да се захвали

Остало је нешто више од месец дана пред Светско првенство у кошарци које се од 25. августа до 10. септембра одржава у Индонезији, Филипинима и Јапану. Селектор репрезентације Србије Светислав Пешић још није објавио шири списак, али то није велико изненађење с обзиром >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на "муке" у којима се налази.
Већи број озбиљнијих репрезентација у Европи објавио је шире спискове играча од којих ће 12 поносно представљати своју државу на предстојећем Мундобаскету, све очи упрте су у Светислава Пешића на чији се списак, макар шири, још увек чека.
Светски и европски шампион селекција Шпаније објавила је свој шири списак, а то су учиниле и Француска, Словенија, Финска, Литванија, Грчка и Италија.
Ван Старог континента, шири списак својих играча објавила је јака селекција Канаде, док је Стив Кер одредио коначних 12 репрезентативаца Сједињених Држава.
Селектор Србије Светислав Пешић још није објавио свој шири избор, а са претпоставком да ће се сви расположиви кошаркаши одазвати, имаће и велика посла у одабиру оних који ће представљати Србију, јер је ту 20 кошаркаша који заслужују да им се укаже прилика.
Место плејмејкера најсигурнија је позиција или можда није Једине праве опције на позицији један су Василије Мицић, Огњен Јарамаз и Стефан Јовић. Тешко је очекивати да ће Пешић имати простора у екипи да поведе сву тројицу.
Прошлогодишњом одлуком да се захвали Милошу Теодосићу, првом плејмејкеру екипе и једном од најтрофејнијих кошаркаша селекције Србије Пешић је остао са скраћенијом ротацијом на позицији организатора игре.
Србија је у периоду од 2010. до 2020. године на сва такмичења ишла са најмање три квалитетна играча на овој позицији, на којој су у зависности од турнира, играли Милош Теодосић, Стефан Марковић, Стефан Јовић и  Василије Мицић.
Василије Мицић, доскорашњи кошаркаш Ефеса и нови члан Оклахоме, у последњих неколико сезона истакао се као један од најбољих играча, не само на својој позицији већ генерално у Европи.
Потпис за Сити тандере, потенцијално "затвара" могућност његовог појављивања на паркету у Манили, а додатно брине и то што се сам кошаркаш још није оглашавао.
Плејмејкер је "кривац" за две узастопне евролигашке титуле Ефеса 2021. и 2022. године у којима је понео титулу најкориснијег играча фајнал фора.
Поред тих признања, Мицић има и титулу најкориснијег кошаркаша регуларног дела сезоне, али и титулу Алфонсо Форд, која се додељује најбољем стрелцу.
Огњен Јарамаз, повратник у редове Партизана, засигурно је заслужио да се његово име нађе међу скупином која ће кренути пут Далеког истока.
Јарамаз је од меча са Летонијом 30. јуна 2022. био стандардни члан квалификација и у седам мечева бележио је по шест поена и нешто мање од по два скока и три асистенције по мечу, проводећи на паркету мање од 19 минута.
У мечу против Грчке 20. августа у Београду који је, испоставиће се, био пресудан за пласман на Светско првенство постигао је 15 поена и после Николе Јокића био најефикаснији српски играч у "Арени".
Стефан Јовић одиграо је четири меча квалификација, али у последњем прозору у којем је Србија и успела да званично обезбеди одлазак у Филипине.
Бековска шесторка  Бекови шутери који итекако могу да погоде најбројнији су у потенцијалном ширем саставу. Селектор Србије могао би да се ослони на Богдана Богдановића, Марка Гудурића, Немању Недовића, Вању Маринковића, Алексу Аврамовића и Данила Анђушића.
Кошаркаш Атланта хокса Богдан Богдановић, један од најбољих кошаркаша репрезентације у последњој деценији одмах по завршетку своје НБА сезоне рекао је да Србија може да рачуна на њега у августу и септембру.
Богдановић је на претходна четири такмичења за репрезентацију у просеку бележио нешто мање од 17 поена и четири асистенције по мечу, док је у последња два, Мундобаскету 2019. и Евробаскету 2017.  бележио више од 20 поена.
На Евробаскету 2022. године своје место у саставу имали су Немања Недовић, Марко Гудурић и Вања Маринковић, а с обзиром на њихове сезоне у Евролиги ове године може се очекивати да ће се један од њих поново наћи на списку.
Недовић је прошле сезоне био један од најбољих играча Црвене звезде, Гудурић је сличну улогу имао у турском Фенербахчеу, а не сме заборавити ни способност Маринковића да одигра чврсту одбрану над играчима који играју бековске позиције.
Алекса Аврамовић је, уз Немању Недовића, такозвани комбо бек који би у смањеном броју опција на позицији један могао да игра главног организатора игре. Баш би из тог разлога могло да се закључи да и он заслужује место у авиону за Филипине. 
Претпоставља се да места неће бити за Данила Анђушића, али ни њега не треба отписати јер је у прошлој сезони за екипу Партизана погађао неке од битних шутева у тренуцима кад су утакмице биле на резултатској клацкалици.
На којим ће крилима Србија летети Као и у случају Богдана Богдановића Никола Калинић је био константан репрезентативац и није пропуштао репрезентативна окупљања. Његов статус за Мундобаскет није познат и постоји могућност да ће прескочити предстојећу светску смотру.
Баш из тог разлога нагађа се да селектор не жури са објављивањем списка.
Огњен Добрић, Дејан Давидовац и Никола Јовић ту чекају своју шансу и имају аргументе зашто заслужују да обуку плаву боју.
Калинић се током претходних интернационалних такмичења доказао као кошаркаш способан да на високом нивоу брани крилне кошаркаше осталих националних селекција, па чак и оних најјачих – Шпаније и Сједињених Држава. Уз то, кошаркаш који је у два наврата носио дрес Црвене звезде има добру улаз игру, али и способност да "рашири паркет" шутем за три поена.
Нови кошаркаш Виртуса, Огњен Добрић је у дресу Црвене звезде одиграо једну од најбољих сезона у Евролиги, играо је добру одбрану, напредовао у шуту за три поена, добио више на самопоуздању и заслужио да буде узет у разматрање.
Дејан Давидовац, повратник на Мали Калемегдан из редова московског ЦСКА, један је од најинтелигентнијих кошаркаша на својој позицији у Европи и неко ко је способан да под притиском донесе најбоље решење када је лопта у његовим рукама.
Никола Јовић, млади кошаркаш Мајами хита, доста је напредовао у односу на његов долазак у НБА лигу. Напредак се највише дâ приметити у физичкој спреми и изгледу, док се у Летњој лиги видео његов напредак у продор игри и способности да под фаулом постигне кош у рекету.
Четири четворке  Пред Светиславом Пешићем је такође тешка одлука у избору крилних центара које ће одвести на Далеки исток.
Петрушев се још није оглашавао о наступању за национални тим, али је неколико извора већ пренело вест да је на располагању за експедицију у Манили. Поред њега, у избору су и Ален Смаилагић, Алексеј Покушевски, али и Марко Јагодић Куриџа.
Покушевски, члан Оклахоме, којем ће од наредне сезоне Василије Мицић бити саиграч, рекао је да је на услузи селектору Србије, иако је на прошлом Евробаскету одбио његов позив.
Ово је била донекле очекивана одлука, јер ће Покушевски у још млађем тиму Тандера следеће сезоне имати још тежи задатак да се наметне у ротацији, па ће му искуство са Светског првенства, а и потенцијалне добре партије учврстити позицију у тиму.
Млади кошаркаш се у претходној сезони током које је за 20 минута на паркету бележио осам поена, пет скокова и две асистенције показао као свеобухватан кошаркаш, што му је готово сигурно обезбедило место међу изабраних дванаест.
Смаилагић и Петрушев, млади играчи "вечитих ривала" могу да играју позиције четири и пет, али би поред добре центарске линије више времена проводили на месту крилног центра.
Петрушев је у односу на Смаилагића бољи офанзивни играч, док је играч Партизана бољи дефанзивац и има боље атлетске способности. Звездин кошаркаш је током прошле сезоне бележио девет поена уз четири скока, док је играч Партизана био на пет поена и две ухваћене лопте.
Са надом да ће његове заслуге у квалификацијама и игра на Евробаскету бити награђене позивом, прелиминарни списак очекује и Марко Јагодић Куриџа.
Кошаркаш који је за репрезентацију дебитовао у својој 34. години у квалификационим прозорима у којима је бележио шест поена, три скока и асистенцију истакао се пре свега пожртвованошћу и борбом на терену, наступивши у једанаест квалификационих мечева.
Најбоља центарска линија на свету Репрезентација Србије предвођена је НБА шампионом и двоструким МВП-јем Николом Јокићем који је у датом тренутку најбољи кошаркаш света.
Уз њега ту је и Никола Милутинов који је до повреде претходне сезоне био вероватно најбољи центар у Европи. Уз њих двојицу не сме се заборавити Душан Ристић који је својим тројкама против Турске и Велике Британије обезбедио шансу Србији за пут у Филипине.
Никола Јокић, уколико се одазове, а није да нема мотива за тако нешто биће најбољи кошаркаш на првенству, а уз то велика психолошка олакшица за Србију и додатна ствар притиска за противничке селекције.
Некадашњи кошаркаш Меге има прилику да након освајања НБА лиге са националним тимом освоји и Мундобаскет, па се највише из тог разлога очекује његово наступање за Србију овог лета.
Кошаркаш Денвер нагетса је када је на паркету, више од пола своје екипе, јер скоро да не постоје офанзивна ограничења за екипу у том тренутку.
Никола Милутинов је више него добра бекап опција свом имењаку, а једини проблем у његовој игри је тај што нови–стари кошаркаш Олимпијакоса игра "класичног центра" и ослања се искључиво на игру у рекету, јер му шут са полудистанце и ван линије за три поена нису јача страна.
Душан Ристић пропустио је свега једну утакмицу у квалификационим прозорима током којих је просечно бележио 10 поена уз пет скокова.
Тројке у одлучујућим мечевима против Турске у Београду и Велике Британије у Њукаслу преломиле су ток квалификација и дале ветар у леђа Србији да успешно заврши циклус.
Наравно да смо у "земљи кошарке" сви помало селектори, али је можда идеалан састав за Филипине: Мицић, Јарамаз, Аврамовић, Богдановић, Гудурић, Калинић, Давидовац, Петрушев, Покушевски, Смаилагић, Јокић и Милутинов.
Светско првенство у кошарци одржава се у Индонезији, Јапану и Филипинима а трајаће од 25. августа до 10. септембра.
"Орлови" за ривале имају Кину, Порторико и Јужни Судан.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.