Izvor: RTS, 20.Jul.2023, 11:41

Параатлетичаре

Параолимпијци Србије су на Светском првенству у Паризу освојили пет медаља. Тим поводом у Јутарњем програму РТС-а гостовали су Сашка Соколов и Немања Матијашевић.
Сашка Соколов освојила је две сребрне медаље и то у бацању копља и трчању 200 метара. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Златну медаљу у нашој земљи донео је Филип Граовац у дисциплини бацање чуња, а бронзу у истој дисциплини освојио је Александар Адишић, док је Немања Матијашевић освојио бронзану медаљу у дисциплини скок удаљ.
"Конкуренција је била велика. У свакој дисциплини сам имала по 18 или 19 такмичарки, тако да сам морала да прођем прво квалификације да бих ушла у финале. Пали су светски рекорди и тако да је ово светско првенство било баш, баш захтевно", рекла је Сашка соколов.
Соколов је са медаљама завршила такмичење у обе дисциплине у којима се такмичила.
"Ја сам прво кренула са бацањем копља и у сарадњи са тренером Бојаном Јелицијем којим сам прво кренула копље. После Берлина 2018. године рекли смо да пробамо и спринт, пошто се то свакако допуњује једну другу дисциплину. И тако смо кренули мало по мало да би у Битољу узела прве медаље у дисциплинама 100 и 200, два злата и наставили даље да се бавимо спринтом. И ево дошло је и ово светско сребро", закључила је српска параатлетичарка.
Немања Матијашевић је потврдио речи Сашке Соколов да је минуло Светско првенство било најзахтевније до сада.
"Било је, занимљиво, доста напорно. Што каже Сашка, ово је сигурно до сада најјаче светско првенство. Конкуренција је огромна. У мојој дисциплини је било 16 такмичара, значи то је стварно невероватно. Скочите један скок, после чекате још пола сата, а скочите други", истакао је Матијашевић.
Атлетичари истичу да је пред њима заслужен одмор и опоравак од повреда, а онда и припрема за Параолимпијске игре.
"Следи један добар одмор да бисмо се одморили и опоравили од свих повреда, пошто и немања смо имали повреду према што смо кренули на светском. Али опет ту је пресудна глава и карактер, ако дозволимо да нас бол победи онда нисмо за светску сцену. Одлучили смо да се боримо, оставимо срце на стази, то се исплатило. Сада иде заслужени одмор и онда су све очи упрте у Париз 2024. године где ће конкуренција бити још јача", закључује Сашка Соколов, а са њом се слаже и Матијашевић.
"Сада иде заслужена пауза. Крећемо на јесенске припреме за зимски део сезоне у којем и Сашка и ја такмичимо с редовима атлетичарима. Дворански ми као параван пици немамо дворански, али такмичимо с редовима због одржавања форме. Касније припреме за лето и за Тај Париз као највећи циљ следеће године", закључујчио је српски параатлетичар.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.