Izvor: RTS, 14.Jul.2023, 10:21

Барак Бахар – из Русије с пресингом

Фудбалери Црвене звезде убедљиво су освојили турнир "Пари куп" у Русији у оквиру припрема за предстојећу сезону. Савладали су редом домаћина, тим Зенита из Санкт Петербурга, затим Нефчи из Азербејџана и турски Фенербахче. Брзина, ритам, темпо, страст и жеља за победама >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << одликовали су играче Звезде против поменутих екипа.
Почетак припремног периода најбоље осликава приступ играча, тренерове замисли, али и његов однос према фудбалерима. На основу Звездиних наступа против шампиона Русије, вицешампиона Турске и трећепласираног из Азербејџана, закључује се да је Бахар заузео добар правац на црвено-белом броду, што је још по доласку демонстрирао. Одрично је одстранио оне за које је сматрао да не доприносе екипи, а затим је на велика врата увео младе, перспективне фудбалере у први тим, по узору на европске гиганте.
Резултати из Русије показују прве обрисе Бахарове идеје, али скицирају и задовољство црвено-беле експедиције по повратку с припрема. Победе на "Пари купу" дошле су као плод тренерове замисли о непрестаном притиску на задњу линију противничког тима, без обзира на имена и формацију у игри опонената.
Енергије у Звездином тиму није недостајало. Тачно је да је реч о припремама, тј. новом почетку, када сви играчи желе да се наметну и докажу, а циљ је сигурно место у тиму. Међутим, уколико се у обзир узме брзо и ефикасно склапање екипе с новим фудбалерима, попут Жан Филип Красоа, Питера Олајинке и Марка Стаменића у комбинацији са окосницом тима из претходне сезоне коју чине Александар Драговић, Мирко Иванић и Стефан Митровић, делује да су црвено-бели у раној фази успели да превазиђу проблеме у формирању тима за Лигу шампиона.
Сезона у квалификацијама за елитно фудбалско такмичење увелико траје, а у поређењу са годинама када је Звезда европско представљање почињала од првог кола, из тренутне перспективе делује попут давне прошлости, иако је било недавно. Ипак, први пут у новијој историји црвено-бели ће играти групну фазу коју су изборили захваљујући претходно релативно добрим резултатима.
Игра и све око ње указују да је време за подизање нивоа, можда баш ове сезоне, када се ретко ко и нада блиставом исходу. Као што је познато, Звезда се налази у трећем "шеширу" приликом жреба за Лигу шампиона, што значи да ће на папиру имати једног слабијег противника од себе, а то би у крајњем исходу значило да уколико остане на трећем месту у групи, надметање би наставила у Лиги Европе.
Нема сумње да је ново раздобље почело, са изгледним шансама за искорак у виду тријумфа над богатијим клубовима у Европи, понајвише због тога што Звездина игра припада већ виђеној категорији. Салцбург, Лајпциг или Унион Берлин су у претходним сезонама показали прилично добре игре и запажене резултате концептом сличним оном који Бахар потенцира. Било је победа и над фаворизованим и далеко ефикаснијим тимовима ранијих година, као што је тријумф над каснијим прваком Европе – Ливерпулом. Ове сезоне, с постојећим тимом, доста скупљим и организованијим од онога из 2018. године, сигурно је да би Звезда уз фудбалску срећу могла и да направи успех као што је рецимо такмичење у нокаут рунди Лиге шампиона или макар "европско пролеће".
Гол-разлика Звезде у Санкт Петербургу против Зенита, Нефчија и Фенербахчеа је девет постигнутих и два примљена гола. То је доказ иновације и жељеног правца у игри, али и путоказ за будуће резултате у Европи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.