Izvor: RTS, 06.Jul.2023, 22:36

Отворена изложба посвећена фудбалеримаСиниши Михајловићу и Паоло Росију

Изложба "У сећање на Паола Росија (Росси) и Синишу Михајловића" отворена је вечерас свечано у Музеју примењене уметности у Београду и трајаће до 3. августа.
На отварању изложбе посвећене двојици чувених фудбалера, врпцу су свечано пресекли Росијеве >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << (1956-2020) ћерке Софија Елена и Марија Виторија, деца Дражена Михајловића Андреа и Филипа, уз амбасадора Италије Луку Горија и министарку културе Србије Мају Гојковић.

У обраћању присутнима, Росијева супруга Федерика Капелети је истакла да је то емотиван тренутак за њу и децу, и да се ради о посебној изложби о два шампиона, Росију који је "представљао своју земљу на најбољи могући начин и Синиши који је био јако вољен у Италији".
"Изложба ће вам помоћи да видите шта су учинили током својих професионалних живота, али били су много више од тога, и данас живе у нашим срцима, и у читавом свету", рекла је Капелети.
Михајловићев (1969-2022) брат Дражен Михајловић је истакао да је отварање изложбе веома емотиван тренутак за њега и захвалио се свима укљученима у њену припрему.
Михајловић се посебно захвалио Гојковић, која је као градоначелница Новог Сада помогла у организацији Синишине опроштајне утакмице 2007. године.
"Синиша је био мост који је спајао два народа - Србе и Италијане. Овде кад кажемо Синиша Михајловић прва асоцијација је Црвена звезда и Италија, а у Италији на Србију", оценио је Михајловић.
Гојковић је рекла да је отварање изложбе за њу веома емотиван моменат, пошто је за "Михајловића везивало дугогодишње лично и породично пријатељство".
"Легендарни српски фудбалер и на првом месту човек великог срца, оставио је неизбрисив траг у свету спорта. Својом јединственом појавом и животним ставом, освојио је срца многобројних љубитеља „најважније споредне ствари на свету“ широм планете", истакла је Гојковић.
Михајловић је био незаменљиви репрезентативац, један од кључних играча тима Црвене звезде, шампиона Европе, љубимац навијача у својој земљи, Италији и широм света, додала је Гојковић.
"Његова љубав према свом народу и држави, доброчинство, племенитост и хуманост, остаће забележени као редак Божји дар. Добрим делима несебично је враћао наду у боље сутра, на првом месту деци и омладини без родитељског старања", подсетила је српска министарка.
Према њеним речима, Михајловић и Роси су "били најбољи представници својих земаља, шампиони света и Европе, мајстори фудбала и узори младима, а на првом месту добре особе и јаке личности", а овом изложбом "чувамо успомену на њих".

Амбасадор Лука Гори је рекао да су чувени играчи били омиљени - Роси је постао херој нације доневши 1982. године Италији трећу светску титулу на Мундијалу у Шпанији, док је Михајловић био отелотворење повезаности два народа, који је "успео да уједини навијаче пола Италије".
"У сећање на Паоло Росија и Синишу Михајловића" представља бројне трофеје, дресове, лопте, копачке, фотографије и друге предмете двојице спортиста, али и њихових саиграча, попут Росијеве "Златне копачке" из Шпаније.
Директор Италијанског института за културу Роберто Ћинкота је истакао важност изложбе, додавши да је "фудбал култура, и предиван мост између две земље".
Директор изложбе Марко Скембри (Marco Schembri) је истакао да су му у припреми изложбе обе породице отвориле своја врата и омогућиле да "узме важне и личне ствари".
Организатор изложбе је Ворд кемп интернешенал (Word Camp International) и Фондација Паоло Роси, главни покровитељи су Амбасада Италије и Италијански институт за културу, и други.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.