Izvor: RTS, 03.Jul.2023, 06:00

Почиње Вимблдон, краљ тениских турнира

Најпрестижнији тениски турнир на свету почиње данас мечом Аргентинца Себастијана Баеза и Чилеанца Томаса Бариоса Вере. Србију представља пет учесника, а предводи их најбољи тенисер свих времена Новак Ђоковић којем ће ривал у првом колу бити Педро Качин. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Вимблдон је најстарији и најбитнији тениски турнир, а његова историја почиње давне 1877. године првим турниром у Свеенглеском клубу, у делу Лондона по којем је и сам добио име.
Вимблдон је остао једини велики турнир у тенису који се и даље игра на оригиналној подлози, трави, због чега је и сама игра добила своје оригинално име, “тенис на трави“.
Вимблдон се сматра главним тениским турниром, па је приоритет организатора током година био очување престижа који је турнир стекао.
С том намером, 1993. представљен је дугорочни план из три дела. Циљ је био побољшања услова за праћење и играње мечева, а тај план је означио почетак нове ере Вимблдона.
Прва фаза је завршена 1997. године, када је саграђен нови Терен број један у Ејоранџи парку, капацитета 11.500 места, уз нови медијски центар, два додатна травната терена и тунел испод брда који повезује Черч роуд и Самерсет роуд ради лакшег приступа.
Друга фаза, која је завршена 2009. године, подразумевала је отклањање комплекса главног терена, како би се направио пут за нову зграду Миленијум, чиме је био обезбеђен велики простор за играче, штампу, званичнике и чланове. Проширена је западна трибина централног терена за још 728 места и први пут је као такав представљен покретни кров.
Трећа фаза и последња фаза завршена је 2011. изградњом улазне зграде, места за особље клуба, музеја, банке и билетарнице
Шест занимљивости везаних за Вимблдон Одржавање турнира прати доста занимљивости везаних за само такмичење, али и дешавања око терена.
Највећи број лоптица
За време турнира користиће се око 55 хиљада лопти. Оне се чувају на тачно 20 степени Целзијуса, а нове лопте се износе након првих седам гемова (да се загреју), а затим се мењају на сваких девет.
Коришћене лопте се могу купити као сувенир за 2,5 фунти по паковању у којем се налазе три комада.
Шампањац, коктели и много јагода
Током двонедељног трајања турнира, посетиоци просечно конзумирају 235.000 чашица Пим ликера, 200.000 порција у којима је најмање 10 јагода са шлагом, 250.000 оброка, 65.000 сладоледа и 28.000 боца шампањца.

Да би сви посетиоци били задовољени стара се више од 3.000 запослених у кетерингу.
Јастреб Руфус надгледа турнир
Јастреб по имену Руфус одговоран је за одржавање терена без голубова. Он је специјално обучен за овај задатак и свако јутро надлеће терене пре почетка игре како би уплашио голубове којима је природни непријатељ.
Руфус није баш најуспешнији у овом задатку, али је током година задржао статус “маскоте Вимблдона“.
Киша га ретко када заобилази
Од када су почели записи о временским условима на Вимблдону, 1922. године, само седам шампионата је забележено без прекида због кише.
Централни терен од 2009. године има покретни кров, а покривен је и Терен број 1 и на оба се може наставити игра и уколико почне киша.
Ипак, да би се игра наставила након затварања крова, играчи морају да сачекају 30 минута како би се унутрашња средина стабилизовала и створили оптимални, изједначени услови.
Милијарду људи крај малих екрана
Би-Би-Си тврди да је 2017. године добио 21 милион захтева за стримовање најпознатијег тениског турнира преко платформи, што га је учинило најгледанијим свих времена на овај начин.
У британском јавном сервису оцењују да је на двеста територија у свету турнир гледало више од милијарду гледалаца.
С обзиром на то да Новак Ђоковић ове године има прилику да се изједначи са Роџером Федерером по броју трофеја, постоји велика вероватноћа да ће рекорд бити оборен.
Вимблдонски рекорди
Роџер Федерер има осам титула шампиона у мушком делу турнира, док је Мартина Навратилова убедљиво најбоља у женском са девет. Навратилова има и највише победа у „опен ери“ Вимблдона са чак 120, док је Роџер Федерер поново најбољи у Мушкој конкуренцији са 95.
Горан Иванишевић је најниже рангирани тенисер који је освојио престижни турнир, јер је до титуле 2001. године стигао са 125. позиције на АТП листи.
Најмлађи освајач је Британка Лоти Дод која је турнир освојила 1887. са свега 15 година и 285. дана, у мушкој конкуренцији најмлађи освајач био је Борис Бекер 1985. са 17 година и 227 дана.
Најдужи меч икад играли су Џон Изнер и Никола Маи у првом колу када су 2010. током три дана услед прекида због мрака и кише трајао 11 сати и пет минута, а припао је америчком тенисеру.
Ђоковић јури 24. гренд слем, Србију представља још четворо учесника Најбољи тенисер свих времена Новак Ђоковић учешће на овогодишњем Вимблдону започеће на Централном терену најраније у 14.30 дуелом против 67. тенисера света Аргентинца Педра Качина. Директан пренос можете пратити на Првом програму РТС-а.
Српском и аустралијском тенисеру ово је први међусобни дуел.
Тренутно други тенисер света освојио је последња четири Вимблдона и на овом турниру има низ од 28 везаних победа, а меч није изгубио од 2016. године.
Новак на Вимблдону има 86 победа у каријери, док сви остали играчи из топ 20 на АТП листи у овом тренутку укупно имају 85 победа.
Уколико Новак успе да освоји овај Гренд слем, изједначиће број од 24 освојена Гренд слема са легендарном Аустралијанком Маргарет Корт.
Душан Лајовић који је 52. тенисер света за противника у првом колу има Британца Јана Чоинског. Почетак њиховог меча не очекује се пре 15 часова.
Најбољи резултат Лајовића на овом турниру је пролаз у друго коло.
На терену ће се наћи и Миомир Кецмановић који ће за ривала имати Аргентинца Дијега Шварцмана.
Њих двојица су до сада играли три меча и српски тенисер није успео да дође до победе
Аргентинац је последњи меч изгубио од Душана Лајовића.
Филип Крајиновић је због повреде отказао учешће на турниру, а његов ривал требало је да буде Феликс Оже-Алијасим.
Другог дана на терен ће још два српска представника.
Ласло Ђере који је 56. тенисер света од 12 часова игра против 55. на АТП листи Максима Кресија из Сједињених Држава.
Најбољи резултат Ђереа на Вимблдону је такође пролаз у друго коло.
Два тенисера су се до сада састајала два пута и имају по једну победу.
Хамад Међедовић, најмлађи представник Србије на овогодишњем Вимблдону успео је да се први пут у историји пласира на престижни турнир, а ривал у првом колу биће му знатно искуснији Аустралијанац Кристофер О‘Конел.
Наталија Стевановић ће такође на терен око 12 часова, а ривалка ће јој бити Чехиња Каролина Плишкова.
Наградни фонд овогодипњег Вимблдона је 56,5 милиона долара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.