Izvor: RTS, 27.Jun.2023, 13:20

Млади мајстори бадминтона донели Србији шест медаља на турниру у Новом Саду

Млади такмичари из Србије освојили су шест медаља и то две златне и четири бронзане медаље на турниру у бадминтону "Serbian U17&Jut international Novi Sad 2023", саопштено је из Бадминтон савеза Србије.
Турнир је одржан уз подршку Министарства спорта Србије, Покрајинског >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << секретаријата за спорт и омладину и Града Новог Сада, под окриљем Европске бадминтон конфедерације.
Турнир у Новом Саду окупио је младе такмичаре у бадминтону из читаве Европе 11. пут за редом. Овогодишњи турнир премашио је сва очекивања и рекорде из претходних година, окупивши у Новом Саду готово 600 такмичара и тренера из 26 земаља и више од 1.000 учесника.
"Теодора Латас је Србији донела злато, и то у категорији женски сингл до 15 година (У15). Златну медаљу је освојила и Аница Лазовић која се издвојила у мешовитој категорији до девет година 'Плеј фор фан' (У9).”
“Бриљирали су и Сташа Лазовић која је освојила бронзану медаљу у категорији женски сингл до 11 година (У11), Михајло Пантић који је освојио бронзу у категорији мушки сингл до 11 година (У11). Два пара Миона Баришић и Марија Савић (У11), али и Лена Бркић и Маша Голубовић (У11) су Србији избориле по бронзану медаљу у женском дублу за узраст до 11 година", сапштено је из БСС.
Најбоље резултате на турниру "Serbian U17&Jut international Novi Sad" забележила је Бугарска са освојених 12 медаља, од чега су такмичари ове земље освојили четири злата, три сребрне медаље и пет бронзаних у категоријама У11, У13 и У15.
Док су се у оквиру такмичења "Serbian U17&Jut international Novi Sad" (до 17 година) најбоље показали изграчи Француске (шест медаља), Турске (пет медаља), Румуније (три медаље).
У саопштењу се наводи да су додељена посебна признања: Аници Лазовић из Србије за најмлађег учесника турнира; Владу Дехелану из Румуније за најредовнијег учесника турнира (учествовао је на сваком турниру од 2013. до 2023. године).
Максим Јакоб из Румуније најуспешнији је такмичар, будући да је ове године освојио две златне медаље у две категорије.
Елифнур Демир из Турске најуспешнији је такмичар са освојене две сребрне медаље.
На свечаној церемонији затварања турнира признања су најуспешнијим такмичарима уручили помоћник министра спорта Мирко Кантар, подсекретарка Покрајинског секретаријата за спорт и омладину Аранка Биндер, члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин, члан УО Параолимпијског комитета Србије Немања Радовић, Зорана Годошев из компаније Алготех и Радомир Јововић председник УО Бадминтон савеза Србије.
Помоћник министра спорта Мирко Кантар истакао је да српски играчи бележе фантастичне резултате, да су доспели на водеће позиције европских и светских ранг листи, што је показатељ да се у овом спорту добро радило. Са њим се сложила и Аранка Биндер.
"Бадминтоном се бави мањи број људи, и управо зато је лепота кад крећемо да подржавамо младе па за десет или 15 година добијемо олимпијског шампиона. То је права ствар", рекла је Биндер.
Јововић је истакао да је турнир у Новом Саду већ годинама један од најбоље организованих европских турнира за младе. "Ми са правом ово такмичење зовемо 'европским првенством у малом', јер смо угостили такмичаре, тренере и званичне представнике 26 држава - од Јерменије, Луксембурга, Немачке до Кипра, Естоније, Грузије, Француске, Холандије.
Ово је 'турнир у великом' када је реч о формату, обиму, организацији такмичења, квалитету такмичара, који баш на овом месту стасавају као играчи. Добијањем статуса Гранд при такмичења и званично је потврђено да је турнир, који организујемо више од десет година, најбоље европско такмичење за младе", рекао је Јововић.
Организатори бадминтон турнира у Новом Саду су Бадминтон савез Србије, Бадминтон савез Војводине и Бадминтон клуб Нови Сад, а турнир "Serbian U17&Jut international Novi Sad 2023" су подржале компаније Виктор, Тин Шпед, Беоекспо систем, Алготех, "Coca-Cola ХБЦ Србија", Бамби, Леново Србија, Туристичка организација Србије и Туристичка организација Новог Сада.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.